ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Έξι μήνες απ’ την καταστροφή στο Τέμενος Βαγιαζήτ. Άφαντος ο εργολάβος

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Έξι μήνες απ’ την καταστροφή στο Τέμενος Βαγιαζήτ. Άφαντος ο εργολάβος

Μια ακόμη μαύρη επέτειος σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, αφού συμοπληρώνονται έξι μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου, που “εξαφάνισε” την τεράστιας ιστορικής αξίας ξύλινη στέγη και μετέτρεψε το σημαντικό μουσουλμανικό μνημείο σε ένα… κουφάρι που παραμένει χωρίς την παραμικρή παρέμβαση όλο αυτό το χρονικό διάστημα,

Μετά την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου και τις επισκέψεις των υπουργών της Κυβέρνησης, είχαμε συνεχόμενες δηλώσεις για ταχύτατες ενέργειες και αντιδράσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η καταστροφή και να προχωρήσουν παράλληλα οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής σε μουσείο. Μέχρι τώρα όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Το καμένο τέμενος μένει εκεί, μαύρο και άραχνο να προκαλεί θλίψη και εικόνα αποστροφής και απογοήτευσης στους κατοίκους του Διδυμοτείχου, αλλά και τους επισκέπτες του.

Αν και η Πυροσβεστική έχει καταθέσει το πόρισμα της, καταλογίζοντας σύμφωνα με πληφορορίες μας ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία, ούτε στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης υπάρχει κάποια εξέλιξη που να έχει γίνει τουλάχιστον γνωστή. Το χειρότερο όμως είναι ότι παραμένουν στη θέση τους τα μεγάλα σιδερένια κομμάτια της μεταλλικής κατασκευής και κρέμονται δημιουργώντας κινδύνους για τους περίοικους και τους διερχόμενους, αλλά η αφαίρεση τους που είχε ανακοινωθεί, είναι άγνωστο πότε τελικά θα ξεκινήσει.

Αρχές Αυγούστου η Εφορία Αρχαιοτήτων είχε εκδώσει δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα αρχίσουν οι εργασίες αφαίρεσης της συγκεκριμένης κατασκευής, το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων προχωράει τον διαγωνισμό για την επιλογή του εργολάβου και μέσα σε 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το evros-news.gr επικοινώνησε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου και πήρε την διαβεβαίωση ότι την πρώτη εβδομάδα του μήνα θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου. Σήμερα βρισκόμαστε στις 22 Σεπτεμβρίου και ο εργολάβος που κέρδισε τον διαγωνισμό, ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΟΣ.

Σε νέα μας τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγη ώρα, δεν μπορούσαν να μας διαβεβαιώσουν πότε τελικά θα γίνει αυτό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αφαίρεσης των μεταλλικών δοκών και να απομακρυνθούν, ώστε να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι ούτε στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ….