Σαμοθράκη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν θυμούνται ποτέ κάτι παρόμοιο οι ηλικιωμένοι

Σαμοθράκη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν θυμούνται ποτέ κάτι παρόμοιο οι ηλικιωμένοι

Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε χθες βράδυ η θεομηνία που έπληξε την Σαμοθράκη και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, τις οποίες θα κάνει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει το νησί. Οι κάτοικοι από το πρωί μετρούν τις πληγές τους, βρίσκονται σε απόγνωση και θρηνούν για τις περιουσίες τους, που τιος είδαν να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την μανία της φύσης και των ορμητικών νερών.

Ακόμα και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, λένε πως δεν θυμούνται εδώ και δεκαετίες να έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο, ούτε τέτοιο μέγεθος καταστροφής. Προβλήματα πολύ σοβαρά υπάρχουν παντού, αντικρύζει κανείς όπου και να σταθεί ειόνες… Αποκάλυψης, αφού ιδιαίτερα στην Χώρα, σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Το Δημαρχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ο χείμαρρος πέρασε από μέσα και προξένησε σοβαρές ζημιές. Το Κέντρο Υγείας το ίδιο και οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν.

Τα συνεργεία του δήμου περιμένουν να φτάσει βοήθεια με το καράβι από την Αλεξανδρούπολη ώστε να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά υπάρχουν κιαι τα γνωστά… γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν τους το επιτρέπουν. Συγκεκριμένα, τους λένε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η καταγραφή της κατάστασης και μετά να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας δεν μπορεί να νοικιάσει ιδιωτικά μηχανήματα για να συμβάλλουν στον καθαρισμό των δρόμων, γιατί δεν το επιτρέπει ο νόμος και χρειάζεται ειδική άδεια από τον Επίτροπο που εγκρίνει τις δαπάνες. Γι’ αυτό η λύση είναι να κηρυχθεί η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς φτάνει και αυτός με το πολοίο στο νησί για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, ενώ μιλώντας στο protothema.gr τόνισε:«Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης από τις κατολισθήσεις και τη νεροποντή, τόσο σε κεντρικούς δρόμους που συνδέουν τους οικισμούς όσο και στους δρόμους μέσα στη Χώρα» ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε: «Έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας και πολλά καταστήματα, λόγω της λάσπης και φερτών υλικών. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε τη κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας μίλησε επίσης στο prothema.gr για τεράστιες ζημιές στους δρόμους. «Ο κεντρικός οδικός άξονας είναι κατεστραμμένος. Η νότια πλευρά του νησιού έχει αποκοπεί, κάθως έχουν υποχωρήσει γέφυρες και δεν έχω εικόνα για το τι γίνεται εκεί.Το δημαρχείο δεν υφίσταται» λέει ο Αθανάσιος Βίτσας, «οι τοίχοι υποχώρησαν και η βροχή πέρναγαν σαν καταρράκτης από μέσα. Στο κέντρο υγείας έχει καταστραφεί ο πρώτος όροφος, καθώς έχει γεμίσει παντού με λάσπες. Δεκάδες επιχειρήσεις, δηλαδή καφενεία, ταβέρνες και καταστηματα έχουν εκτεταμένες ζημιές» προσθέτει.


Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει κοπεί το νερό, καθώς έχει καταστραφεί το δίκτυο υδροδότησης του νησιού, ενώ οι τηλεπικοινωνίες που είχαν πρόβλημα τη νύχτα έχουν αρχίσει και αποκαθίστανται. «Για κάποιον περίεργο λόγο δεν κόπηκε το ρεύμα, ευτυχώς για εμάς» επισημαίνει ο κ. Βίτσας, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επόμενες ώρες λόγω των προγνώσεων για νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.