Ευρωβουλευτές ΝΔ: Η Σαμοθράκη χρειάζεται επείγουσα χρηματοδότηση

Ευρωβουλευτές ΝΔ: Η Σαμοθράκη χρειάζεται επείγουσα χρηματοδότηση

«Επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση στη Σαμοθράκη διερευνούν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της ευρωομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητούν να μάθουν κατά πόσο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει για τη Σαμοθράκη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας.
Σε διαφορετική περίπτωση, για να μπορεί η Σαμοθράκη να λάβει ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει οι καταστροφές στο νησί να ανέρχονται στο 1,5% του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Παράλληλα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δικτύων και των βασικών υποδομών του νησιού έχει καταστραφεί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν την Κομισιόν ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενεργοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και για την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης.


Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ερωτάται:
1.Παρότι η Σαμοθράκη ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα μπορούσε ως νησί να αιτηθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας;
2.Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει η Ε.Ε. για έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης;».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαμοθράκη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν θυμούνται ποτέ κάτι παρόμοιο οι ηλικιωμένοι