Δημοσχάκης: Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λάβαρα και Λαγυνά του δήμου Σουφλίου

Δημοσχάκης: Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λάβαρα και Λαγυνά του δήμου Σουφλίου

Επιστολές για την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική οχύρωση των οικισμών Σουφλίου, Λαβάρων Κισσαρίου και Λαγυνών, απέστειλε στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Εκφράζοντας ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, των οποίων οι περιουσίες έχουν πληγεί πολλές φορές από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου αλλά κι έντονες βροχοπτώσεις, στην επιστολή που απεστάλη στον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς και στον Δήμαρχο Σουφλίου, κ.Πουλιλιό, προβάλλονται οι λόγοι που είναι απαραίτητη η εκπόνηση συγκεκριμένων έργων. Με βάσει το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΕΒΡΟΥ, όπως η κατασκευή θυρών στις υπόγειες διαβάσεις του Κάθετου Άξονα Αρδανίου-Ορμενίου αλλά και η κατασκευή αντλιοστασίων με στόχο να αντιμετωπίσουν ένα συντονισμένο πλημμυρικό φαινόμενο.

Στόχος των επιστολών είναι η οχύρωση των παρέβριων περιοχών με έργα που θα προλαμβάνουν μελλοντικά τις ενδεχόμενες καταστροφές, θα προστατεύονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, θα εξοικονομούνται κρατικοί πόροι που δίνονται ως αποζημιώσεις και το σημαντικότερο, αποσοβείται ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

 ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ-ΛΑΒΑΡΩΝ ΛΑΓΥΝΩΝ  Ν. ΕΒΡΟΥ

Στις τελευταίες πλημμύρες του 2015  διαπιστώθηκε με τον πιο δυσάρεστο  τρόπο  ότι υπάρχουν οικισμοί  στον νομό ‘Έβρου, οι  οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, που θα προκληθούν τόσο από την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου όσο και από ταυτόχρονα έντονα τοπικά καιρικά φαινόμενα. Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί αρκετές φορές από την τοπική κοινωνία, σε διάφορες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και αφορούσαν θέματα για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου  από τον ποταμό Έβρου.

Άλλωστε σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΕΒΡΟΥ (ΣΔΚΠΛΑΕ) που έχει  εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτυπώνεται η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, διευκρινίζοντας μάλιστα την κατανομή των αρμοδιοτήτων όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των έργων .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσχάκης: Πρόταση και σχέδιο για υλοποίηση του αναδασμού στα Αμπελάκια Ορεστιάδας

Αρμοδιότητα λοιπόν για την εκπόνηση των συγκεκριμένων έργων με βάσει του (Σ.Δ.Κ.Π.Λ.Α.Ε.) είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα, οι οικισμοί  που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι του     Σουφλίου , των Λαβάρων, του  Κισσαρίου και των Λαγυνών, περιοχές του νομού οι οποίες κάτω απο ειδικές συνθήκες θα βρεθούν ανοχύρωτες απένταντι σε πιθανές πλημμύρες και για τον λόγο  αυτό χρίζουν αντιπλημμυρικής θωράκισης. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της κατασκευής θυρών στις υπόγειες διαβάσεις του Καθέτου ΄Αξονα  Αρδανίου-Ορμενίου   μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των οικισμών αυτών για την προσβασή τους στα παρέβρια αγροκτήματά τους , όπως και στους οχετούς που διατρέχουν το κάθετο άξονα Αρδανίου – Ορμενίου και εξυπηρετούν την απορροή των υφιστάμενων ρεμάτων της περιοχής.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να κατασκευαστούν αντλιοστάσια  σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να αντιμετωπίσουν ένα συντονισμένο πλημμυρικό φαινόμενο (πλημμύρα από τον ποταμό Έβρο και ταυτόχρονα έντονες τοπικές βροχοπτώσεις στην περιοχή) ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο  ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόμοιες επιστολές έχουν αποσταλεί και στους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες τις περιοχής, παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες από  μέρους σας προκειμένου το παραπάνω έργο να τεθεί σε τροχιά εκτέλεσης.