Την επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Την επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Στο πλευρό του Σύλλογου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία του  εξαιρετικά χρήσιμου Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ)  τέθηκαν οι τρεις βουλευτές του Έβρου Νατάσα Γκαρά, Δημητρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας, προωθώντας στη Βουλή το σχετικό υπόμνημα τους. 

Το ΠΕΔΥ, παρά τη χρησιμότητα του παραμένει ανενεργό από τον Νοέμβριο του 2014 και οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος, η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, αλλά και το κράτος να αναγκάζεται να πληρώνει ιδιώτες για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων.

Το υπόμνημα των υπαλλήλων που προώθησαν στη Βουλή οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, αναφέρει:

«Στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπάρχει εγκατεστημένο το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ-ΑΜΘ). Το εργαστήριο αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 2014 τις ανάγκες των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, πραγματοποιώντας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα που λάμβαναν οι υπηρεσίες αυτές για τον έλεγχο της ποιότητας νερών που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση, κολυμβητικών δεξαμενών, νερών θαλάσσης, ιαματικών πηγών, ανίχνευση της παρουσίας λεγεωνέλλας στα δίκτυα ξενοδοχείων κλπ.

Το συγκεκριμένο ΠΕΔΥ δεν παρέχει πλέον τις υπηρεσίες του, αν και διαθέτει ύψιστη τεχνική επάρκεια στη διενέργεια αναλύσεων, ώστε να διασφαλίζεται  η πιστότητα των αποτελεσμάτων κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, «Δραστηριότητες Ανάπτυξης ΠΕΔΥ-ΑΜΘ», η ισχύς του Πιστοποιητικού Διαπίστευσης υπ’ αριθμ. 743 του ΠΕΔΥ – ΑΜΘ έχει ανασταλεί από τις 28/11/2014 κατόπιν απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΣΥΔ στις 27/11/2014, επειδή κατά την ημερομηνία αυτή έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο εργαστήριο.

https://www.facebook.com/mageirio.alexandroupoli/?fref=nf&pnref=story

Επειδή θεωρούμε επιβεβλημένη τη λειτουργία του, ιδιαίτερα εξαιτίας των διευρυμένων αναγκών που προκύπτουν ως προς την προστασία της Δημόσιας  Υγείας, από παράγοντες που την επηρεάζουν δυσμενώς, ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του. Στις ενέργειες αυτές θα πρέπει να περιλάβετε και την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε η λειτουργία να είναι συνεχής και απρόσκοπτη.

Δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του, η Περιφέρεια να οδηγείται στον δρόμο των ιδιωτικών εργαστηρίων και οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ολοκληρωμένα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία Δημόσιας Υγείας».

Το έκλεισε ο ΄Αδωνης το 2014, δεν ξανάνοιξε ως τώρα

Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Σωτήρος. Είναι εξοπλισμένο με τα τελειότερα μηχανήματα και έκανε εργαστηριακούς ελέγχους μικροβιολογικών αναλύσεων, νερών, λυμάτων και τροφίμων, σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, για τον ΕΦΕΤ και Διευθύνσεις υγείας. Κι αυτά σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη. Ήταν επίσης αρμόδιο για τα πιστοποιτικα ΙSO.
Tα μηχανήματα που διαθέτει κοστίζουν αρκετά εκατομύρια, ανάμεσα τους και δυο υπερσύγχρονα για την διάγνωση της ασθένειας των κονδυλωμάτων. Ακόμα, αυτόματο αναλυτή DNA και ήατην αν όχι το μοναδικό ένα από τα ελάχιστα με κέντρο αναφοράς παννελληνίως.
Το καλοκαίρι του 2014, επί υπουργείας Άδωνη Γεωργιάδη έγινε το “έγκλημα” και ουσιαστικά έκλεισε, μια και αποφασίστηκε να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των 8 εργαζομένων και έτσι όπως αναφέρει και η ανακοίνωση των υπαλλήλων, από τις 28 Νοεμβρίου του ίδιου έτους έχασε το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης του. Όμως και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία δεν φρόντισε για την επαναλειτουργία του. Τώρα οι τρεις βουλευτές της με την κίνηση τους αυτή, ζητούν να προσψωρήσουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επαναλειτουργία του.