Δαμασκηνός: «Η Εκκλησία επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας με το Κράτος, διατηρώντας το νομικό status Της»

Δαμασκηνός: «Η Εκκλησία επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας με το Κράτος, διατηρώντας το νομικό status Της»

Εισήγηση για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους έκανε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει σήμερα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότητες επί του θέματος της σχέσεως Εκκλησίας και Πολιτείας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως».

Ξεκινώντας την εισήγηση του ο Σεβασμιότατος Διδυμοτείχου, είπε:  “1. Μέ την ανακίνηση του θέματος της αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον πλέον επίσημο τρόπο και ειδικότερα με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος, επανήλθε στο προσκήνιο και η συζήτησις του επανακαθορισμού των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Ένα θέμα αρκετά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο.

Έχουν παρέλθει περίπου 1.100 χρόνια από τότε που ο αυτοκράτωρ Ρωμαίων Νικηφόρος Φωκάς σκέφθηκε να εκδώσει μία Νεαρά, με την οποία οι «εν πολέμοις» αποθνήσκοντες στρατιώτες θα θεωρούνταν ως μάρτυρες για την Εκκλησία («μαρτυρικών αξιούσθαι γερών»), ενώ «κατήπειγε δε και τον πατριάρχην και τους επισκόπους συνθέσθαι τω δόγματι», να μεταβάλλουν το δόγμα. Ο Πατριάρχης Πολύευκτος και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος «γενναίως αντιστάντες» προέβαλαν «τον του μεγάλου Βασιλείου κανόνα, επί τριετίαν ακοινωνήτους είναι λέγοντα τους πολέμιον…

Διαβάστε ολόκληρη την ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μητροπολίτου ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΕΔΩ