ÊáôåóôñáììÝíïò äñüìïò ìåôÜ ôçí êáôáññáêôþäç âñï÷Þ ðïõ Ýðëçîå ôç ÓáìïèñÜêç áðü ôï áðüãåõìá ôçò ÄåõôÝñáò Ýùò êáé ôï ðñùß ôçò Ôñßôçò, ôçí ÔåôÜñôç 27 Óåðôåìâñßïõ 2017. Áðü ôï ìåóçìÝñé ôçò Ôñßôçò, ï äÞìïò ÓáìïèñÜêçò êçñý÷èçêå óå êáôÜóôáóç Ýêôáêôçò áíÜãêçò, åíþ  êëéìÜêéá ôùí ìç÷áíéêþí ôçò ÃåíéêÞò Ãñáììáôåßáò Õðïäïìþí, ðïõ âñÝèçêáí áðü ôçí ðñþôç óôéãìÞ óôï íçóß Ýèåóáí ùò ðñïôåñáéüôçôá ôçí Üìåóç áðïêáôÜóôáóç ôçò ×þñáò, ç ïðïßá Ý÷åé õðïóôåß ôåñÜóôéåò æçìéÝò áðü ôéò ìåãÜëåò ðïóüôçôåò ëÜóðçò êáé âñÜ÷ùí áðü ôá íåñÜ ôçò èåïìçíßáò. Óýìöùíá ìå ôï õðïõñãåßï Õðïäïìþí êáé Ìåôáöïñþí ïé óçìáíôéêüôåñåò æçìßåò êáôáãñÜöïíôáé óôá êôÞñéá ôïõ äçìáñ÷åßïõ êáé ôïõ ÊÝíôñïõ Õãåßáò. Áðü óÞìåñá îåêéíïýí ïé áõôïøßåò ãéá ôçí êáôáãñáöÞ ôùí æçìéþí ôùí ðëçãÝíôùí, áðü ôá óõíåñãåßá ôïõ õðïõñãåßïõ ðïõ âñßóêïíôáé óôï íçóß óå óõíåñãáóßá ìå ôïõò ôïðéêïýò öïñåßò,  þóôå íá ðñï÷ùñÞóïõí Üìåóá ïé áðïæçìéþóåéò.. ÁÐÅ- ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/STR

Σαμοθράκη: «Αγώνας δρόμου» για να προλάβουν τον χειμώνα

Δύο εβδομάδες κοντεύουν να συμπληρωθούν από την ημέρα που η πρωτοφανής θεομηνία κατέστρεψε το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης και η δημοτική αρχή με τους ελάχιστους υπαλλήλους; που έχει στη διάθεση της, τρέχουν να προλάβουν ώστε να είναι έτοιμο το νησί για τις βροχές του χειμώνα.

Ακόμα και οι βασικές υποδομές, ειδικά στο δυτικό μέρος του νησιού που επλήγη περισσότερο αλλά τυγχάνει να είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο, έχουν καταστραφεί σχεδόν εκ βάθρων. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού είναι το γεγονός πως δεκαπέντε ημέρες μετά, οι Αρχές δεν έχουν το 100% της εικόνας για τις ζημιές. Στον αγώνα που καταβάλει η Δημοτική Αρχή βασικός στόχος είναι να αποκτήσει πάλι το νησί την καθημερινότητά του, αλλά βασισμένη σε σωστό σχεδιασμένο. Προς τούτο γίνεται πραγματικά τιτάνιος αγώνας που έχει ως αποτέλεσμα να έχει γίνει αποκατάσταση στην βασική λειτουργία του νησιού πάνω από το 50%.

Αμπέλα

Οι Εργασίες για την αποκατάσταση της Αμπέλας03.10.17

Gepostet von ΖΑΘΕΗ – Zathay Social Cooperative am Freitag, 6. Oktober 2017

Ο Δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας που μόλις χθες απέκτησε «δικό» του γραφείο είπε στο Newsbeast.gr τα εξής:

«Το Δημαρχείο έχει εγκαταλειφθεί, μετακομίζουμε. Ευτυχώς υπάρχει το παλιό δημοτικό σχολείο στην Χώρα που είναι σε καλή κατάσταση και μετακομίζουμε εκεί προσωρινά και σε κάποια άλλα κτίρια. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά. Η εκτίμηση των πρώτων ημερών έχει αλλάξει κατά πολύ προς το χειρότερο βέβαια, γιατί ανακαλύπτουμε και άλλες ζημιές. Εγώ δεν θεωρώ πως έχουμε το 100% της εικόνας, πλησιάσουμε προς αυτό.

Οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τεράστιας έκτασης και μάλιστα σε βασικές υποδομές. Κεντρικό οδικό δίκτυο, αγροτικό οδικό δίκτυο, κατολισθικά φαινόμενα, αποχετευτικά εσωτερικά δίκτυα οικισμών, κτίρια, υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις κατεστραμμένες. Μεγάλη έκταση. Η κακοκαιρία χτύπησε στο δυτικό κομμάτι του νησιού που έχει τις μεγαλύτερες ζημιές δεν χτύπησε παντού αν και έχει σε όλο το νησί ζημιές, αλλά το δυτικό κομμάτι είναι το πιο πυκνοκατοικημένο. Οι βασικές υποδομές βρίσκονται σε αυτό.

Το ερώτημα είναι τί κάνουμε από εδώ και πέρα. Καιρός να αλλάξουμε σελίδα. Να πάμε σε πιο οργανωμένα πράγματα. Οι λύσεις που θα έρθουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια να είναι σε σωστές βάσεις και με ορίζοντα μακροπρόθεσμο χωρίς μπαλώματα της στιγμής, για τα οποία ξέρετε ο κόσμος πιέζει για το άμεσο αλλά εγώ αντιστέκομαι σε αυτό.

Έχουμε επιμερίσει τους στόχους σε δυο κομμάτια, το Α και το Β. Η Α’ φάση που υποθέτω πως σε ένα μήνα θα έχει διευθετηθεί, με πάσα επιφύλαξη βέβαια, γιατί τον χειμώνα αν έρθουν και άλλες βροχές…

Στόχος είναι να βάλουμε το νησί σε στοιχειώδη λειτουργικότητα σε όλη την γκάμα και η Β’ φάση είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας, που θα τρέξουν παράλληλα. Ξέρω πως υπάρχει (από την κεντρική κυβέρνηση) σχεδιασμός για την χρηματοδότηση. Εγώ μόλις αποκαταστήσω τις λειτουργίες του Δήμου θα κατέβω στην Αθήνα.

Θέλω όμως να έχω πρώτα τα προβλήματα και τις ανάγκες ώστε να τις μεταφέρω, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να εκταμιεύουμε από όποια πηγή, οτιδήποτε ποσό. Το στοίχημα είναι όλα αυτά ανεξάρτητα από τον ρυθμό που έρχονται, δεν περιμένουμε να έρθουν όλα τα χρήματα βέβαια με την μία, αλλά να «κουμπώνουν» σε ένα γενικότερο σχέδιο, για να δίνουν πιο σταθερή δομή στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σαμοθράκη: Η έλλειψη μηχανημάτων και χειριστών δυσκολεύει την αποκατάσταση των δρόμων

Το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι η μελέτη (για τα αντιπλημμυρικά). Υπάρχουν διάφορες σκέψεις αλλά πρώτα πάμε για τα βασικά. Μόλις χθες βρήκα ένα ιδιαίτερο χώρο για να κάνω κάποιες επαφές πιο σημαντικές.

Θα υπάρξει βοήθεια από την Εγνατία Οδό, μελετητικά τουλάχιστον, για τους τομείς που αυτοί μπορούν να μελετήσουν. Τώρα αναζητώ τρόπους για να μελετηθούν τα φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων, είχαμε μια επαφή με το Δημοκρίτειο, γνωμοδοτούν αρκετοί, που θα καταλήξουμε δεν ξέρω. Σύντομα όμως πιστεύω πως κάπου θα έχουμε καταλήξει. Την Δευτέρα θα έχουμε κλείσει δύο εβδομάδες από το φαινόμενο και έχουμε αποκαταστήσει την βασική λειτουργία του νησιού πάνω από το 50%.

Ο κόσμος έστω και με δυσκολίες πρέπει να επανέλθει στην καθημερινότητά του. Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι το εξής: Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία της οριστικής ανασυγκρότησης αυτού του νησιού. Να η ευκαιρία για μας πρώτα και για το κράτος με όποια κυβέρνηση και αν είναι για μεσοπρόθεσμα σε ένα ορίζοντα 5ετίας να έχουν αποκτηθεί πάρα πολλά πράγματα σχεδιασμένα και ανθεκτικά».

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Γκασιάμης

Πηγή: newsbeast.gr