Ντροπή!!! Ψήφισε και η Ν.Δ την τροπολογία-κερκόπορτα για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

Ντροπή!!! Ψήφισε και η Ν.Δ την τροπολογία-κερκόπορτα για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

Ντροπή!!! Η Νέα Δημοκρατία σύρθηκε τελικά σε υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει την κερκόπορτα για την αναγνώριση της “Τουρκικής ΄Ενωσης Ξάνθης”, αφού στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην συνθήκη της Λωζάννης, η οποία απλά και ξεκάθαρα αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική και όχι εθνική μειονότητα.

Έτσι αφήνεται “ανοιχτό παράθυρο” σε κάποιο Πρωτοδικείο, στο οποίο θα προσαφύγει είτε η “Τούρκικη Ένωση Ξάνθης” είτε κάποιος άλλος εξίσου ψευδεπίγραφος “Τούρκικος Σύλλογος” από περιοχή της Θράκης, να κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας όπως αναφέρει η ψηφισθείσα τροπολογία και να αναγνωρίσει κάποιον σύλλογο ως “Τουρκικό”.

Γιατί η νέα τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά από απαίτηση των ΑΝΕΛ που απειλούσαν να μην ψηφίσουν την πολύ πιο απαράδεκτη αρχική, που τελικά την ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι,  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την αναγνώριση σωματείων.  Η αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Θράκης” μπορεί να υποβάλει εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για την αναγνώρισή της., αλλά σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το αίτημα θα εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, με την τήρηση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το οποίο προβλέπει παράλληλα να εξετάζεται αν προκύπτουν  λόγοι εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας για να απορριφθεί το αίτημα. Επαφίεται δηλαδή στην κρίση όχι του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως υπήρχε μέχρι τώρα, αλλά στον κάθε Πρωτοδίκη που  θα εξετάσει την αίτηση αναγνώρισης σωματείου με τον τίτλο “τουρκικό”.

Ψήφισαν την τροπολογία για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

οι Χριστιανοί βουλευτές της Θράκης, ΟΧΙ οι μουσουλμάνοι

Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτή την τροπολογία και φυσικά και ο μοναδικός βουλευτής της στην Θράκη Αναστάσιος Δημοσχάκης. Όπως και οι Χριστιανοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις του Έβρου Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καίσας και Δημήτρης Ρίζος και οι δύο της Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης και Γιαννακίδης Στάθης.

Αντίθετα οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν και Ζεϊμπέκ Χουσείν και ο Αχμέτ Ιλχάν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισαν ΟΧΙ, γιατί ήθελαν η αναγνώριση των σωματείων να γίνεται χωρίς να χρειάζεται η δικαστική απόφαση.

Η κερκόπορτα άνοιξε, ο κίνδυνος παραμένει

και στην Θράκη οι θεσμικοί ΣΙΩΠΟΥΝ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ

Από την στιγμή λοιπόν που η κερκόπορτα άνοιξε, έστω και μια μικρή χαραμάδα να υπάρχει, ο κίνδυνος για να αρχίσουν αναγνωρίσεις συλλόγων της μειονότητας με τον τίτλο “τουρκικός” είναι υπαρκτός. Κι επειδή η Τουρκία έχει τεράστιο συμφέρον να πετύχει κάτι τέτοιο, από την στιγμή που η αρμοδιότητα περνάει στην απόφαση ενός Πρωτοδικείου και όχι του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας, τον Άρειο Πάγο, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ. 

Δυστυχώς στην Θράκη τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και τώρα που τελικά ψηφίστηκε η τροπολογία, ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΙΩΠΟΥΝ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ. Δεν αναφέρομαι σε όσους υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ. Αυτοί προκειμένου να κρατήσουν την καρέκλα τους, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ψηφίσουν οτιδήποτε και το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Οι άλλοι όμως; Τόσο πολύ… τρέμουν για τα ψηφαλάκια και δεν βγάζουν άχνα; Όταν θα έρθει η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ που θα δίνει το δικαίωμα αναγνώρισης “Τουρκικού” συλλόγου, τότε θα “χύνουν κροκοδείλια δάκρυα” αλλά θα είναι αργά. 

Που είναι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος; Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς; Οι Χριστιανοί περιφερειακοί σύμβουλοι και Αντιπεριφερειάρχες της Θράκης. Ο κ.Ζαγναφέρης; Οι δήμαρχοι όλων των πόλεων της Θράκης; Της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου; Καμιά αντίδραση; Έστω για την… τιμή των όπλων; Όλοι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους;

Εκείνος ο Θρακάρχης Ευριπίδης Στυλιανίδης, που μας… κουνάει συνέχεια τα βιβλία του για την Θράκη και τί πρέπει να γίνει; Που επικαλέστηκε ακόμα και την ανάγκη να υπάρχει Χριστιανός βουλευτής στην Ροδόπη όταν προσέφυγε στο Εκλογοδικείο; Που χάθηκε αυτή η ψυχή;

Μόνο ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος αντέδρασε, με τοποθέτηση στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγραψε: “Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική!”. Όταν μάλιστα κάποια ηλεκτροικά ΜΜΕ άλλων νομών της Θράκης του επεσήμαναν ότι το κόμμα του ψήφισε την τροπολογία, επανέλαβε την συγκεκριμένη άποψη. Αλλά από την στιγμή που δεν έχει αυτή την στιγμή θεσμικό ρόλο και “βήμα” για να μιλήσει, η διαφοροποίηση του δεν θα μπορούσε να έχει κανένα αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ομαδικές αιτήσεις με την επωνυμία «Τουρκικός» ετοιμάζουν σύλλογοι σε όλη την Θράκη

Προσπάθεια Δημοσχάκη να δικαιολογήσει την ψήφο της Ν.Δ 

“Ηχηρή παρέμβαση της Ν.Δ για τη νομική θωράκισή της Θράκης”

Είναι φανερή λοιπόν η αμηχανία στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που μέχρι πριν λίγες μέρες… έριχνε το μπαλάκι στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και όταν ήρθε η στιγμή να πάρει θέση, υπερψήφισε την τροπολογία-κερκόπορτα, η οποία έτσι και αλλιώς θα περνούσε με τις ψήφους των άλλων κομμάτων. Όπως άλλωστε έγινε με την αλλαγή φύλλου στα 15 χρόνια, στο οποίο επικέντρωσαν όλα τα ΜΜΕ και τα κόμματα, την στιγμή που “πακέτο” περνούσε μια τροπολογία εξαιρετικά σοβαρή για τα ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και την ΘΡΑΚΗ.

Γι’ αυτό και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θράκη, που θα μπορούσε ενδεχομένως για λόγους συνείδησης να διαφωνίσει και να μην την ψηφίσει, όπως έκανε μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πειραιά, η Νίνα Κασιμάτη  η οποία πήγε κόντρα στο κόμμα της και την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ. Η κ.Κασιμάτη ήταν ξεκάθαρη λέγοντας:  “Η τροπολογία με την τροποποίηση που φέρατε έχει γίνει ακόμα χειρότερη» είπε από του βήματος της Βουλής απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και πρόσθεσε διαμορφώνοντας την αίσθηση ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση: «Θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις. Μπορούν να καταστούν «κερκόπορτα» οι διατάξεις».

Ο κ.Δημοσχάκης λοιπόν με με δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα μετά την ψηφοφορία, προσπάθησε προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στους “παγωμένους” από την στάση της Ν.Δ. ψηφοφόρους της. και με ανακοίνωση του αναφέρεται στην παρέμβαση του στη Βουλή για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θωράκισε νομικά την Θράκη. Όπως αναφέρει: “Στην ουσιαστική παρέμβαση της Ν Δ βάσει της οποίας άλλαξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, την αρχική τροπολογία του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αναφέρθηκε σήμερα (10/10) στην ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζονται στη Θράκη και να μην ανασύρει στην επιφάνεια ανάλογα ζητήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ : Αυτοί στηρίζουν την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αυτά σκέφτονται. Βίντεο με ανθελληνικό παραλήρημα

Συγκεκριμένα, αφού προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» από το 1927 μέχρι το 1984 στη συνέχεια είπε ότι:

  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία στις 20 Σεπτεμβρίου και την κατέθεσε και πάλι χθες (09/10) κινούμενος στο δρόμο που του υπέδειξε ο εισηγητής της Ν Δ, Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
  • Ήταν αποφασιστική η στάση της Ν Δ για να μην δημιουργηθούν καταστροφικές συνέπειες βάσει της προηγούμενης τροπολογίας.
  • Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αποστεωμένες από πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις εθνικές ιδιαιτερότητες, που έχουν τέτοια ζητήματα.
  • Η Κυβέρνηση οφείλει να δει με σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζει στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και μάλιστα χωρίς να τηρεί τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης του 1963, που ρυθμίζει τις προξενικές σχέσεις και δραστηριότητες.
  • Το 1990 με απόφαση της Κυβέρνησης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ιδρύθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη, η οποία εξέτασε όλα τα θέματα που αντιμετώπιζε η ακριτική περιοχή και προέκυψε μία συνισταμένη πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι μετέπειτα Κυβερνήσεις.
  • Παρόμοια Διακομματική Επιτροπή επιδιώκεται να συσταθεί από το 2014 και εντεύθεν χωρίς η παρούσα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά μας.

Αναλυτικά η ομιλία

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα αναφερθώ στον νόμο που συζητείται σήμερα. Ήδη οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα και, μάλιστα, νοικοκυρεμένα κατέθεσαν σχετικό νόμο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου είχατε αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία υπό την πίεση τη δική μας. Σε ό,τι αφορά την  τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θέσατε σε μια άλλη διάσταση το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και τη φέρατε ξανά χθες κινούμενος στον δρόμο που σας είχε υποδείξει με την ομιλία του στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος. Εύχομαι να είστε καλός και πιστός αντιγραφέας και, μάλιστα, με την τελευταία πρόταση που σε λίγο θα σας υποβάλει, μια τροπολογία η οποία σαφώς είναι πιο νομικά τεκμηριωμένη για το συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την προηγούμενη, χωρίς όμως να αποφεύγονται τα απόνερα από τη νομική αναμόχλευση αυτής της υπόθεσης, όπως υποστήριξε η συνάδελφός σας Νίνα Κασιμάτη.

Το 1927 το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτή την αίτηση ίδρυσης του σωματείου με την επωνυμία «Στέγη της Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης», που μετονομάστηκε το 1936 σε «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Το 1983 και το 1984, όμως, το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτές τις δύο αιτήσεις του τοπικού νομάρχη ως εντολοδόχου του ελληνικού κράτους για την απαγόρευση του όρου «τουρκικός», καθώς και για τη διάλυση του συλλόγου, καθώς τα μέλη του είχαν δράση και αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη της περιοχής και ό,τι η λειτουργία του ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τα δικαστήρια επικαλέστηκαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί ρητώς αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα και πάνω απ’ όλα το σωματείο παράνομα επεδίωκε να διαδώσει την ιδέα της ύπαρξης μιας τουρκικής μειονότητας και να εξυπηρετήσει έτσι συμφέροντα της γειτονικής χώρας.

Με την απόφαση διάλυσης του σωματείου αυτού, η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά από προσφυγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καταδικάστηκε η Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο Άρειος Πάγος με την ελληνική νομολογία ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα απέρριψε το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γνωστοποίησε άλλες τρεις συσχετισμένες προσφυγές και έτσι η Ελλάδα, με κοινοποίηση που έλαβε, ξαναδικάζεται γιατί δήθεν περιφρόνησε τις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για διάλυση ισαρίθμων παρομοίων συλλόγων.

Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι μέγιστο. Είναι ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αποστεωμένες από πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι χρήσιμα εργαλεία για όλους μας. Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, όπως οφείλετε, ως Κυβέρνηση. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις εθνικές ιδιαιτερότητες, που έχουν τέτοια ζητήματα, κυρίως σε μια εποχή που αρθρώνεται επιθετική ρητορική, τόσο από την πλευρά του αρχηγού του γειτονικού κράτους, όσο και από την πλευρά των λοιπών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εσείς αδικαιολόγητα ανοίξατε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με την προηγούμενη τροπολογία σας και ευτυχώς ύστερα από πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα μέσω του εισηγητή μας, Βουλευτή Καβάλας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το συμμαζέψατε και πιστεύω να δεχθείτε σε λίγο και την τελική πρότασή του.

Όμως, η ουσία είναι εάν θα πρέπει να θυμόμαστε τη Θράκη όταν μας εγκαλούν για τέτοιες υποθέσεις οι διεθνείς οργανισμοί. Πότε θα δούμε με σοβαρότητα τα παιχνίδια που παίζει στην ευρύτερη περιοχή το τουρκικό προξενείο και μάλιστα χωρίς να τηρεί τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης του 1963, που προβλέπει τις προξενικές σχέσεις και τις δραστηριότητες, όπως αυτές περιγράφονται;

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία φιλήσυχοι, εργατικοί και προκομμένοι. Δεν δημιουργούν προβλήματα, εκτός από ένα ποσοστό, το οποίο, όμως, θα πρέπει και αυτό να ελέγχεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, θα ήθελα να συντελέσουμε όλοι μας στον βαθμό που μας αναλογεί η ευθύνη. Το 1990 με απόφαση της Κυβέρνησης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ιδρύθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, η οποία εξέτασε όλα τα θέματα που αντιμετώπιζε η ακριτική περιοχή, βγήκε μία συνισταμένη πολιτικών και όλες αυτές τις πολιτικές τις εφάρμοσαν οι προηγούμενες και οι μετέπειτα Κυβερνήσεις».

Υ.Γ1: Προκαλεί λύση και είναι ντροπή η “εικόνα” του Νικήτα Κακλαμάνη, ενός βουλευτή που κάποτε προόριζε τον εαυτό του και για… ηγέτη της Λαϊκής Δεξιάς ως νέος Σαρκοζί, την στιγμή που διακυβεύονταν ένα τόσο ΣΟΒΑΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, να ασχολείται μόνο με την ψήφιση για την αλλαγή φύλλου στα 15 χρόνια και να ενδιαφέρεται αν τα ταμεία θα καλύψουν τα έξοδα για το κόψιμο και την αφαίρεση των οργάνων από κάποιους που θα γίνουν… κάποιες. Ξεφτίλα και ντροπή, αλλά που να την βρει. Την έχει χάσει προ πολλού.