ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι δυο απαχθέντες Μητροπολίτες μισή ώρα πριν πέσουν στα χέρια των Τζιχαντιστών στη Συρία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι δυο απαχθέντες Μητροπολίτες μισή ώρα πριν πέσουν στα χέρια των Τζιχαντιστών στη Συρία

Ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση πριν από 4,5 χρόνια σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζει το evros-news.gr. Είναι οι φωτογραφίες των δύο Μητροπολιτών που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2013 στην Συρία, μισή ώρα πριν πέσουν στα χέρια των Τζιχαντιστών και από τότε αγνοούνται τα ίχνη τους. 

Τις φωτογραφίες αυτές έδωσε χθες αργά το βράδυ στη δημοσιότητα η Συριακή Αντιπολίτευση, λίγο μετά την εισβολή της Τουρκίας στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, τέσσερα Χρόνια, πέντε μήνες και 22 μέρες μετά την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, αδερφού του νυν Πατριάχη Αντιοχείας Ιωάννη και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη Ιμπραχήμ.

Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν όπως είπαμε μισή ώρα πριν την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών. κάτι που φαίνεται άλλωστε από την ημερομηνία της φωτογραφικής μηχανής (22 04 2013), διακρίνονται από δεξιά ο Φουάντ Ηλία, οποίος ήταν μαζί τους στο αυτοκίνητο κατά την απαγωγή, Χριστιανός μέλος της Συριακής αντιπολίτευσης και φίλος του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη, ο Ελληνορθόδοξος και ελληνόψυχος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, ο Αμπεντ Αλραχμάν Αλάφ, δικηγόρος στο επάγγελμα  και Πρόεδρος του ανώτατου ελεύθερου δικαστικού συμβουλίου της Συριακής αντιπολίτευσης, ο Συροϊακωβίτης Μητροπολίτης Ιμπραχήμ και ο Αμπέντ Αλχαμίντ Αλάφ, μαχητής του Συριακού ελεύθερου στρατού της Αντιπολίτευσης, ενώ φωτογράφος είναι ο Φατέχ Αλλάχ Αμπούντ, διάκονος και οδηγός στην Συροϊακωβήτικη Εκκλησίας.
Απαγωγή κάτω από αδιεκρίνιστες συνθήκες
συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την τύχη των Μητροπολιτών

Η απαγωγή έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, αν και ο Φουάντ Ηλία που αφέθηκε ελεύθερος και ήταν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τους δύο ιερείς και τον δολοφονηθέντα οδηγό αποκάλυψε κάποια πράγματα. Ο Μητροπολίτης Παύλος επέστρεφε στο Χαλέπι από ταξίδι στην Ελλάδα, στην οποία είχε σπουδάσει και την υπεραγαπούσε. Μάλιστα είχε καθιερώσει την ελληνική γλώσσα στη διδασκαλία της Θεολογικής Σχολής του Μπάλαμαντ. Ζήτησε λοιπόν από τον Επίσκοπο Ιμπραχήμ να τον παραλάβει στο συνοριακό σταθμό Μπαμπ-Ελ-Χάουα στα τουρκοσυριανά σύνορα. Περίπου 20 χιλιόμετρα πριν από τον σταθμό, ο Ηλία είπε ότι το αυτοκίνητο και οι επιβάτες ελέγχθηκαν από άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και αφέθηκαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα.

Περίπου 2 χιλιόμετρα όμως από εκείνο το σημείο, φέρεται να εμφανίστηκαν στη μέση του δρόμου 8 ένοπλοι άνδρες οι οποίοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο, διέταξαν όλους τους επιβάτες να κατέβουν, εκτέλεσαν τον οδηγό, έσπρωξαν τους ιερείς σε δικό τους αυτοκίνητο και άφησαν τον Ηλία να φύγει. Εκείνος, σε μαρτυρία του  το Φεβρουάριο του 2014, είχε πει ότι οι απαγωγείς δεν ήταν Σύριοι, αλλά «έμοιαζαν με ανθρώπους από τον Καύκασο». Ο ρουχισμός τους, πρόσθεσε, ήταν ολόϊδιος με εκείνον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Στο σημείο αυτό, ο Ηλία αναφέρθηκε στον «περίεργο ρόλο της Τουρκίας» στην υπόθεση αυτή, αποδίδοντάς τις διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες από τον Καύκασο, που δρουν «βάσει του ισλαμικού νόμου της τζιχάντ». Ισχυρισμούς, τους οποίους η Άγκυρα έχει αρνηθεί ως «αβάσιμες και ανόητες», αλλά το γεγονός ότι η Συριακή Αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα τώρα τις φωτογραφίες ενώ οι Τούρκοι επιτίθενται στην συριακή πόλη Ιντλίμπ, δεν είναι άσχετο.

Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος

Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου έχει πάρει πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαοδικεία. Σπούδασε στη συνέχεια Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόπιν εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της Λειτουργικής. Ήταν Αρχιμανδρίτης και κοσμήτορας επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, τη μοναδική Θεολογική Σχολή στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Το 2000 έγινε μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας.
Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο παρείχε υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ και υποστήριξε προγράμματα με τα οποία καθηγητές Θεολογικής από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίδασκαν στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ, δεδομένου ότι πέραν της αραβικής γλώσσας, στα μαθήματα χρησιμοποιούνταν και η ελληνική. Οι δεσμοί, μάλιστα, των Θεολογικών Σχολών της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Μπαλαμάντ ήταν τόσο ισχυροί που πολλοί φοιτητές από το Μπαλαμάντ συνέχιζαν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.
Ο μητροπολίτης Παύλος οργάνωσε τη Μητρόπολη Χαλεπίου, η μισή από την οποία βρίσκεται εντός των ορίων της Συρίας και η άλλη μισή εντός των ορίων της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό του έργο έχει ιδρύσει οικοτροφεία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, έχει οργανώσει ενορίες και μοναστικά κέντρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έκδοση ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα αραβικά. Θεωρείται από τους πιο δραστήριους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.