Η εντυπωσιακή Εύα Καϊλή “έκλεψε” την παράσταση σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Η εντυπωσιακή Εύα Καϊλή “έκλεψε” την παράσταση σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Η εντυπωσιακή Εύα Καϊλή, “έκλεψε την παράσταση” στο Συνέδριο που διοργάνωσε στην Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. 

Τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Αλεξανδρούπολη, η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτέλεσε “μαγνήτη” για τους περισσότερους συμμετέχοντες στις εργασίες. Θεσμικούς και μη, αφού η εμφάνιση της σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στις δυο πόλεις της Θράκης υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής μας.

Μέτιος: Η Ευρωπαίκή Ένωση πρέπει να έρθει

πιο κοντά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: “Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να σας έχουμε μαζί μας – απόψε στην Κομοτηνή και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.


Η διοργάνωση ενός Συνεδρίου με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευκαιρίες που ανοίγουν για την περιφερειακή ανάπτυξη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.
Πρώτον, γιατί δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πολιτική ανάπτυξης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις Περιφέρειες και δεύτερον γιατί συμβάλλει στην δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες, (επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες) με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και επικοινωνία, σημαίνει ανταλλαγή, σημαίνει κατανόηση και εμπιστοσύνη.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που ένα τέτοιο Συνέδριο είναι σημαντικό. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης η επιχειρηματική ανάπτυξη, οι επενδύσεις κλπ, δε συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες μιας Περιφέρειας.
Αντίθετα, έχουν βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προσφέροντας κοινωνικό έργο, διασφαλίζοντας ένα επίπεδο βιωσιμότητας και δυναμικής στις τοπικές κοινωνίες και δίνοντας ώθηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ακριτικές Περιφέρειες, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όταν έρχονται αντιμέτωπες με προκλήσεις και προβλήματα που δεν συναντάμε με την ίδια ένταση σε άλλες περιοχές.
Αναφέρω χαρακτηριστικά την αποβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή αποδυνάμωση, τη δημογραφική γήρανση, τη διαρροή επιχειρήσεων προς το εξωτερικό λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος και των χαμηλότερων ημερομισθίων, το παραεμπόριο, την απώλεια θέσεων εργασίας, τις ανισότητες που δημιουργεί η μορφολογία του εδάφους.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε πρόκειται για Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, είτε για Τομεακά Προγράμματα, είτε για Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, για εργαλεία ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και LEADER, μπορεί να δώσει λύσεις και να διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης.
Γιατί πέρα από τις αδυναμίες τους που οφείλονται συχνά σε ιστορικούς λόγους, οι ακριτικές Περιφέρειες παρουσιάζουν και σημαντικά πλεονεκτήματα.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για παράδειγμα, για δεκαετίες ολόκληρες, παρέμενε απομονωμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και λόγω του ότι συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έπαιζε το ρόλο του ορίου, του αναχώματος.
Σήμερα όμως, με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών, με την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία, ο ακριτικός και διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αξιολογείται διαφορετικά, αποκτά θετικό πρόσημο και προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Σε αυτήν την εξέλιξη, τα δύο ΕΣΠΑ και τα τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα.
Σήμερα, η Περιφέρειά μας παίζει πλέον τον ρόλο της πύλης εισόδου προς τη βαλκανική και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα και μπορεί να εξελιχθεί σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο αλλά και σε τουριστικό προορισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τόσο σε τοπικό, όσο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και της ενημέρωσης, της ενεργοποίησης και της ανάπτυξης της συμμετοχικότητας των πολιτών.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βοηθήσει σημαντικά στην περιφερειακή μας ανάπτυξη, οφείλει όμως να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις επιλύοντας το σύνθετο και κρίσιμο ζήτημα της μη ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο, να έρθει πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και έτσι να εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη προς αυτήν και τους θεσμούς της.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στην Περιφέρειά μας, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και καλή διαμονή.”