Για τον δήμο Διδυμοτείχου η Καταλονία απέκτησε την… ανεξαρτησία της!!!

Για τον δήμο Διδυμοτείχου η Καταλονία απέκτησε την… ανεξαρτησία της!!!

Οι Καταλανοί μπορεί να έκαναν τελικά…πίσω, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και να μην προχώρησαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους και φυσικά ανήκουν στην Ισπανία, αλλά για τον δήμο Διδυμοτείχου φαίνεται πως αυτό έχει ήδη συμβεί.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι σε δελτίο Τύπου για την επίσκεψη εκπαιδευτικών από 5 ευρωπαϊκές χώρες του προγράμματος  Erasmus και  με τίτλο «Kids Conquering Castles» , η Καταλονία αναφέρεται ξεχωριστά από την Ισπανία και συγκεκριμένα η αναφορά είναι (Γερμανία, Ιταλία, Ουαλία, Αυστρία, Ισπανία-Καταλονία).

Θα πει κάποιος, αυτό σε μάρανε από το Διδυμότειχο; Έχει τόσα πολλά και μεγάλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα χρόνια, ένα λάθος σε δελτίο Τύπου το αναγάγεις σε μέγα θέμα; Δεν είναι όμως έτσι, γιατί δείχνει την γενικότερη προχειρότητα και ανοργανωσιά που υπάρχει στον δήμο και την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών θεμάτων.

Κι αυτό για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς την διπλωματία, μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό, γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή την εποχή που το συγκεκριμένο θέμα με την Καταλονία επικρατεί παντού και όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην Ισπανία για τις εξελίξεις, ένας επίσημος φορέας όπως είναι ο δήμος Διδυμοτείχου να… κηρρύτει την αυτονομία της.

Όταν πήρα το δελτίο Τύπου και με την όποια πείρα διαθέτω από την θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών για 18 μήνες, επικοινώνησα με τους υπεύθυνους του δήμου και επεσήμανα ότι δεν είναι δυνατόν να αναφέρουν ξεχωριστά την Καταλονία. Η απάντηση ήταν πως έτσι τους το έστειλαν από το πρόγραμμα Erasmus.

Οπότε υπάρχουν δυο απλές ερωτήσεις:

  1. Αν υπήρχαν στους επισκέπτες και καθηγητές από τα Σκόπια και το Erasmus τους ανέφερε ως “Μακεδονία”, θα το έγραφαν έτσι στο δελτίο Τύπου;
  2. Πως θα τους φαινόταν αν Έλληνες καθηγητές, ανάμεσα τους και από την Ροδόπη, την Ξάνθη ή τον Έβρο πήγαιναν παρόμοια επίσκεψη σε πόλη της Γερμανίας και στο δελτίο Τύπου του αντίστοιχου δήμου αναφέρονταν Ελλάδα-Δυτική Θράκη που θα παρέπεμπε αλλού;

Τέτοια ζητήματα, εθνικά ευαίσθητα για κάποιες άλλες χώρες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά και… ωχαδερφίστικα, γιατί μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή όπως ο Έβρος και η Θράκη γενικότερα. Γιατί το ίδιο… χαλαρά και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης επισκέφθηκε παλαιότερα την… Κριμαία που μόλις είχαν καταλάβει οι Ρώσοι κηρύσσοντας την απόσχιση της από την Ουκρανία και παραλίγο να υπάρξει τεράστιο διπλωματικό θέμα.

Υ.Γ: Μια και αναφερθήκαμε στην Θράκη. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης βγήκε παλικαρίσια και πήρε θέση εναντίον της απαράδεκτης τροπολογίας-κερκόπορτα για την “Τούρκικη Ένωση Ξάνθης”  η οποία ψηφίστηκε από τα περισσότερα κόμματα (και τη Ν.Δ πρώτη δυστυχώς) και ανοίγει τους “ασκούς του αιόλου” στα εθνικά μας θέματα. Ο Παρασκευάς Πατσουρίδης δεν είδα να πάρει θέση.  Δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους του Διδυμοτείχου;