Σαμοθράκη: Όλοι καταδίκασαν την υπερβόσκηση, αλλά όταν εμφανίστηκαν οι… βοσκοί σφύριζαν αδιάφορα

Σαμοθράκη: Όλοι καταδίκασαν την υπερβόσκηση, αλλά όταν εμφανίστηκαν οι… βοσκοί σφύριζαν αδιάφορα

Η υπερβόσκηση στην Σαμοθράκη από κοπάδια κατσικιών που ανεξέλεγκτα και χωρίς κανέναν περιορισμό καταστρέφουν την βλάστηση, είναι υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα. Κάτι που επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες και στη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου Διαδημοτικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής.

Μετά τις ενεργειακές επενδύσεις, τις νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, την επαναλειτουργία του Τελωνείου της Καμαριώτισσας, η διαδημοτική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης δέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της υπερβόσκησης των κατσικιών, με παράλληλΗ εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την επιβίωση των κτηνοτρόφων. Φυσικά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η υπερβόσκηση και τα κατσίκια για την πρόσφατη καταστροφή που προκάλεσαν οι όγκοι νερού στο νησί, αλλά ασφαλώς και διαχρονικά δημιουργούν σοβαρό θέμα που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί.

Όταν όμως ήρθε η ώρα για να λφηθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, κάποιοι κτηνοτρόφοι που ήταν παρόντες και είναι γνωστοί στο νησί, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ένας μάλιστα μίλησε έντονα στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος-και είναι προς τιμήν του-επεσήμανε το σημαντικό πρόβλημα της υπερβόσκησης. Αντί λοιπόν να αντιδράσουν όλοι οι παρεβρισκόμενοι και να… βάλουν στη θέση τους εκείνους που και δημιουργούν προβλήματα με τα κατσίκια τους και έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται, σφύριζαν αδιάφορα και δεν λήφθηκε φυσικά καμιά απόφαση.