Σαμοθράκη: Σε 208 ανέρχονται οι δηλώσεις ζημιάς σε φυτική και ζωϊκή παραγωγή

Σαμοθράκη: Σε 208 ανέρχονται οι δηλώσεις ζημιάς σε φυτική και ζωϊκή παραγωγή

Στις 208 συνολικά ανέρχονται οι δηλώσεις κατοίκων της Σαμοθράκης για ζημιές από την θεομηνία του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα περί τις 150 ανέρχονται οι δηλώσεις ζημιάς σε φυτική ενώ άλλες 58 ανέρχονται στη ζωική παραγωγή, σύμφωνα με έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου και κατατέθηκε στη Βουλή, για τις ζημιές στη Σαμοθράκη.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση για το νησί, που κατατέθηκε από τη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσσα Γκαρά και δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές για τις ζημιές στο νησί λόγω πλημμυρών και χαλαζόπτωσης, που προκάλεσαν βιβλική καταστροφή στις 25 και 26 του περασμένου Σεπτέμβρη στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές του νησιού και τα νοικοκυριά. Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  οι βασικές ζημιές σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα και σε μηδική στην ηρτημένη παραγωγή και το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Κατά τον υπουργό, οι  ενισχύσεις από τα ΠΣΕΑ θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς, μετά την τυχόν έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης των ζημιών κι εφόσον είναι σε ποσοστό άνω του 30%. Εξήγησε πως το εκτιμητικό έργο στη Σαμοθράκη γίνεται από 12 γεωτεχνικούς και προχωρά.

Πηγή: ypaithros.gr