«Η ευλογιά των προβάτων στη Λέσβο δεν οφείλεται στις ζωοτροφές Έβρου»

«Η ευλογιά των προβάτων στη Λέσβο δεν οφείλεται στις ζωοτροφές Έβρου»

Σενάρια που αφορούν τη μετάδοση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στη Λέσβο μέσω της εισαγωγής ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο δεν ισχύουν και δεν μπορούν να υποστηριχθούν επιστημονικά, αναφέρει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο κ. Σαχπατζίδης σημειώνει ότι «η διερεύνηση για την προέλευση της νόσου είναι κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της γιατί πέραν όλων των άλλων μας δίνει και πολύτιμα στοιχεία για την πιθανή διασπορά της. Τα συμπεράσματα όμως των ειδικών του νησιού που είδαν το φώς της δημοσιότητας, θεωρούμε πως δεν στηρίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα. Ιδιαίτερα προκαλεί ερωτηματικά η διαπίστωση ότι ?η νόσος προκλήθηκε από την εισαγωγή ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο (εκεί υπήρχαν και υπάρχουν κρούσματα)? και ότι μάλιστα θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο. Θεωρούμε πως το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας αντικειμενικών επιδημιολογικών δεδομένων ούτε και συστηματικής ανάλυσης, παρά προϊόν μιας πρόχειρης διερεύνησης και κάτω από την πίεση να δοθούν κάποιες απαντήσεις».

Αποκαθιστώντας την αλήθεια σε σχέση με την εμπλοκή της εβρίτικης οικονομίας στην περιπέτεια των κτηνοτρόφων της Λέσβου ο κ. Σαχπατζίδης σημειώνει τα παρακάτω:

«1. Το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς στην Π.Ε Έβρου ήταν τον Οκτώβριο του 2014.

2. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Ε Έβρου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την περιοχή και τη χώρα και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο τους έδινε τη δυνατότητα να άρουν όλα τα περιοριστικά μέτρα 21 ημέρες τουλάχιστον από την ημερομηνία καθαρισμού και απολύμανσης της τελευταίας εστίας, θέλοντας να εξαλείψουν και την τελευταία πιθανότητα να μεταδοθεί το νόσημα σε κάποια άλλη περιοχή, διατήρησαν τα μέτρα σε ισχύ για άλλους οκτώ μήνες, τα οποία αίρονται τελικά τον Αύγουστο του 2015, με όλες τις ζημιογόνες επιπτώσεις που είχε στην περιοχή μας η μεγάλη διάρκεια διατήρησής τους! Από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα ΚΑΝΕΝΑ άλλο κρούσμα ευλογιάς δεν παρουσιάστηκε στην Π.Ε Έβρου

3. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αφθώδους Πυρετού (EuFMD) εφαρμόζεται στην ΠΕ Έβρου σύστημα συνεχούς επιτήρησης και έγκαιρης διάγνωσης (πρόγραμμα THRACE) της Ευλογιάς του προβάτου».

Δεδομένων όλων των παραπάνω ο κ. Σαχπατζίδης τονίζει πως διαπιστώσεις περί συνέχισης ύπαρξης της ζωονόσου στον Έβρο «προσβάλουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας, τους πολιτικούς, περιφερειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και όλη την περιοχή καθώς σαφώς υπονοούν πως εμείς ως τόπος συνολικά αποκρύπτουμε κρούσματα ευλογιάς. Ένας τόπος, πού όπως και τα ακριτικά νησιά μας, πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά τις συνέπειες παρόμοιων νοσημάτων (ευλογιά, οζώδης, αφθώδης κ.λπ.) λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ένας τόπος που αποτελεί το ανάχωμα όλων των εξωτικών νοσημάτων που προέρχονται από την γείτονα Τουρκία. Είναι αφέλεια και άγνοια πραγμάτων να νομίζει κάποιος πως μπορεί να κρύβει τα κρούσματα ευλογιάς και να αντιμετωπίσει έτσι το νόσημα! Μια τέτοια τακτική είναι καταστροφική, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό την αιγοπροβατοτροφία και προκαλεί τεράστια ζημιά στην κτηνοτροφική παραγωγή και στην οικονομία της περιοχής».

Τέλος ο κ. Σαχπατζίδης με την εμπειρία της διαχείρισης του προβλήματος της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στον Έβρο που αντιμετωπίσθηκε και με τη θανάτωση 50.000 ζώων με ό,τι αποτέλεσμα είχε αυτό στην τοπική οικονομία, υποστηρίζει «χωρίς ίχνος διάθεσης για παρέμβαση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, πως την κρίσιμη τούτη για το νησί ώρα, πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό και να επικεντρωθούμε σ’ αυτά που αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση του νοσήματος, όπως:

– Στην απόλυτη εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών.

– Στην παραμονή των ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τουλάχιστον 45 ημέρες και στην αναστολή όλων των μετακινήσεων κοπαδιών και μεμονωμένων ζώων.

– Στη συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές αρχές και στην έγκαιρη και άμεση δήλωση κάθε νέου κρούσματος καθώς η γρήγορη θανάτωση και λήψη μέτρων σώζει πολλά επόμενα κοπάδια. Η αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν είναι μόνο θέμα των Τμημάτων Κτηνιατρικής αλλά του συνόλου των κτηνοτρόφων, υπηρεσιών και φορέων της περιοχής.

– Στην άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων από την πολιτεία με την καταβολή πιστώσεων για αγορά ζωοτροφών για να μπορέσουν να κρατήσουν κλεισμένα τα κοπάδια μέσα στις εγκαταστάσεις.

– Στην άμεση πληρωμή των κτηνοτρόφων που θανάτωσαν τα ζώα τους και συμπληρωματική ενίσχυση εκείνων που θα αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Οι κτηνοτρόφοι του Έβρου

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Αλεξανδρούπολης με την οποία τονίζεται πως η εισαγωγή προϊόντων από τον Έβρο στη Λέσβο δεν ευθύνεται για τη διάδοση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στο νησί.

«Είναι γνωστό πως τις τελευταίες εβδομάδες οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου βρίσκονται σε απόγνωση από την εμφάνιση της ζωονόσου ευλογιάς, αφού υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στη τοπική οικονομία» σημειώνουν.

Σχετικά όμως με την πιθανότητα η νόσος να προκλήθηκε από την εισαγωγή ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο, οι κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης σημειώνουν:

«Από ποια επίσημη πηγή έχει ενημερωθεί ότι στον Έβρο υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς αυτή τη στιγμή;

Ποιος διαβεβαίωσε, ότι αυτά τα κρούσματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ έχουν προκληθεί από εισαγωγή ζωοτροφών;

Ποιος εξέτασε ζωοτροφές που εμπορεύθηκαν από τον Έβρο και έφτασαν στο νησί της Λέσβου και αποφάνθηκε ότι αυτές ήταν μολυσμένες;

Και τελικά εξυπηρετούνται συμφέροντα με τέτοιους είδους ψεύδη δημοσιεύματα;».

Τέλος, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τη ζωονόσο της ευλογιάς κτηνοτρόφους της Λέσβου, κατανοώντας πλήρως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Παραμένουμε δίπλα τους στις οποίες ανάγκες δημιουργηθούν έως το τέλος αυτής της νέας περιπέτειας. Γνωρίζουμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο κτηνοτροφικός κόσμος του Έβρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από ζωονόσους που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου» υποστηρίζουν καταλήγοντας.

Σ. Μπαλάσκας

Πηγή: ΑΠΕ