Ιλαρά, τρισθενές εμβόλιο (ΜΜR) ιλαρά, Ερυθρά, Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες) ή το τετρασθενές και ανεμοβλογιάς(ΜΜRV)

Ιλαρά, τρισθενές εμβόλιο (ΜΜR) ιλαρά, Ερυθρά, Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες) ή το τετρασθενές και ανεμοβλογιάς(ΜΜRV)

Του Μάνδαλου Παναγιώτη,

Βιολόγου,

αναπληρωτή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου.

Ιλαρά, ένα ενδημικό φαινόμενο που αποκαλείται και παιδική ασθένεια, αλλά μπορεί να προσβάλει και ενήλικα άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν έχουν περάσει την ασθένεια στην παιδική ηλικία. Μάλιστα στις μεγαλύτερες ενήλικες ηλικίες μπορεί να είναι και αρκετά  σοβαρό αφού σε περίπτωση εγκυμοσύνης προκαλεί αποβολές, πρόωρο τοκετό και χαμηλού βάρους νεογέννητα.

Αλλά τι είναι η ιλαρά; Πρόκειται για ιογενή ασθένεια, που διαδίδεται με τον αέρα(via area). Η ασθένεια προσβάλει τον βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος και τους λεμφαδένες όπου και αρχίζει ο πολλαπλασιασμός και μετά μεταφέρεται στο αίμα και σε διάφορα όργανα που προσβάλει.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η θνησιμότητα φτάνει το 20% περίπου, ενώ είναι πολύ χαμηλή στις αναπτυγμένες κάτω από το 1%.

Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης του ατόμου και της εκδήλωσης της ασθένειας της ιλαράς είναι 3-4 ημέρες.

Μετά έχουμε τρία στάδια εκδήλωσης της ασθένειας, που είναι το αρχικό ή πρόδρομο στάδιο με καταρροή, φωτοφοβία, βήχα και πυρετό και διαρκεί 2-3 ημέρες. Το δευτερογενές στάδιο με εκδήλωση και των εξανθημάτων, αρχίζοντας από το πρόσωπο και περνώντας σε όλα τα μέρη του σώματος(5-6 μέρες). Και το τριτογενές στάδιο όπου σιγά-σιγά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τις 4 μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 μέρες μετά.

Η ιλαρά προλαμβάνεται δια του εμβολιασμού με το τριπλό εμβόλιο Μ.Μ.R δηλαδή με το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα(μαγουλάδες).

Γενικά οι λοιμώξεις όπως και η εποχική γρίπη καταπολεμούνται ριζικά μόνο δια του εμβολιασμού, που αποτελεί ένα απόλυτο σχεδόν φραγμό στην εξάπλωση επιδημιών που σε πολλές περιστάσεις είναι και θανατηφόρες.

Οι επιπλοκές από τον ιό της ιλαρά, είναι οξεία εγκεφαλίτιδα, επιπλοκές στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, διάρροια και πνευμονία.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό της ιλαράς.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται σε εμβρυικές καλλιέργειες κυττάρων κοτόπουλου. Αποτελείται από εξασθενημένους ζωντανούς ιούς που ενώ μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ανοσίας εκ μέρους του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς όμως να προκαλέσουν την εμφάνιση των τριών αυτών νοσημάτων, προστατεύοντας αποτελεσματικά το εμβολιασμένο άτομο ακόμα και όταν έρθει σε επαφή με μολυσμένο, από κάποιον από τους τρείς ιούς, άνθρωπο.

Ανακαλύφθηκε όταν ιοί από ένα παιδί στις ΗΠΑ, τον David Edmosnston, μεταφέρθηκαν και καλλιεργήθηκαν σε καλλιέργειες εμβρίου όρνιθας. Το εμβόλιο ανακάλυψε ο Μoris Hilman στην εταιρεία Merck, όπου δούλευε

Το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις στην ηλικία των 12-15 μηνών η 1η δόση και  σε ηλικία 4-6 χρονών η 2η. Αν ο εμβολιασμός γίνει μετά τον 4ο χρόνο το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

Το 85% των ατόμων που έχουν εμβολιασθεί αποκτούν ανοσία με την 1η δόση, ενώ με την 2η δόση η ανοσία καλύπτει όλο το ποσοστό των ατόμων. Εάν το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί δεν υπάρχει έξαρση αλλά και εμφάνιση της ασθένειας.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αυτές μπορεί να είναι, πόνος στο σημείο εκχώρησης του εμβολίου, ελαφρύς πυρετός και κάτω του 1% αναφυλαξία.

Δεν ενδείκνυται για άτομα με αλλεργία στο αυγό και στις πρωτεΐνες του κοτόπουλου.

Η διάθεση του άρχισε το 1963, ενώ από το 1973 άρχισε η χορήγηση και του τρισθενούς εμβολίου.

Όλα τα εμβόλια και ιδίως τα πολλαπλά, για την σταθερότητα τους έχουν σταθεροποιητικούς παράγοντες. Πολλές φορές μπορεί να είναι και βαρέα μέταλλα, σε μικρογραμμάρια. Τα βαρέα μέταλλα δεν διασπόνται και έχουν την τάση της βιοσυσσώρευσης στον οργανισμό. Σε βρέφη και μικρά παιδιά και μικροποσότητες είναι αρκετές για να προκαλέσουν προβλήματα. . Η σειρά τοξικότητας για τα πιο γνωστά βαρέα μέταλλα, ξεκινώντας από το περισσότερο τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η εξής: Hg > Cu > Zn > Ni > Pb > Cd > As > Cr > Sn > Fe > Mn.

Η σύνδεση του εμβολίου με τον αυτισμό άρχισε από το 1990, λόγω του ενόχου συστατικού του εμβολίου μια ένωση με βάση τον υδράργυρο (Hg), την θειομερσάλη . Ειπώθηκε ότι μπορεί να προξενεί την χρόνια νόσο του εντέρου(Chronic Bowel disease). Θεωρήθηκε ίσως και μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της θαλιδομίδης , μιας ένωσης που χορηγούνταν στις έγκυες γυναίκες για την αποφυγή των φαινομένων ναυτίας και ευθυνότανε για τερατογεννήσεις.

Έτσι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  και στο περιοδικό Lancet το 1998, από τον Γουέκεφιλντ και άλλους(Wakefield study) και γνωστή ως η μελέτη του Γουέκεφιλντ, υπέδειξαν ότι υπήρχε  στενή σχέση μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων και του φαινόμενου του αυτισμού. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 12 ατόμων, βέβαια πολύ μικρό δείγμα και ακόμα χειρότερα δεν είχε αποδειχτεί αν τα άτομα αυτά είχαν στοιχεία αυτισμού πριν τον εμβολιασμό.

Έτσι μετά από καιρό η έρευνα κατέπεσε και το περιοδικό κατέβασε την δημοσίευση, ενώ οι υπόλοιποι ερευνητές διέγραψαν το όνομα τους από την δημοσίευση.

Στο τέλος και ο ίδιος ο Γουεκεφιλντ παραδέχθηκε ότι πλαστογράφησε και παραποίησε τα στοιχεία της έρευνας και διαγράφηκε από τις λίστες της Βρετανικής Ιατρικής εταιρείας. Ο Γουεκεφιλντ μάλλον είχε πληρωθεί για να βγάλει τα αποτελέσματα από άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες και όπως είπαμε η έρευνα σε 12 άτομα που έγινε ίσως από αυτά τα 9 να είχαν αυτισμό πριν τον εμβολιασμό.

Άλλες έρευνες απόδειξαν ότι οι μικροποσότητες του συστατικού είναι απειροελάχιστες και δεν μπορούν να προξενήσουν καμία παρενέργεια σε άτομα που εμβολιάζονται. Σε όλα σχεδόν τα εμβόλια οι επιπλοκές βέβαια μπορεί να είναι της τάξης του 1% ή 1‰.