Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο!

Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο!

Γεγονός φαίνεται ότι είναι πλέον η ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο τα μαθήματα θα διδάσκονται σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά. Το νέο ίδρυμα θα στεγαστεί στο Ελληνικό Κεντρικό Παρθεναγωγείο, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει κλειστό καθώς δεν έχει μαθήτριες.

Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες η Εφοροεπιτροπή του Κεντρικού Παρθεναγωγείου με σχετική εκδήλωση. Νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προκειμένου να ζητήσει έγκριση. Οπως αποκάλυψε η διευθύντρια του Κεντρικού Λυκείου Ερση Αμπατζί Κάλφογλου, η Διεύθυνση Βακουφίων έχει εγκρίνει το αίτημα για τη μετατροπή του σχολείου σε ιδιωτικό ελληνικό πανεπιστήμιο!

Ωστόσο, απομένει να εγκριθεί και από το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ίδρυσης του πανεπιστημίου. Πάντως, σε συνάντησή του με τη διοίκηση του Κεντρικού Παρθεναγωγείου ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δεσμεύτηκε να αναλάβει το έργο επισκευής του κτιρίου του ώστε να μπορέσει να στεγαστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο. Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Παρθεναγωγείο ιδρύθηκε ως γυμνάσιο και λύκειο το 1844 και το 1999 σταμάτησε τη λειτουργία του ελλείψει μαθητριών. Θεωρητικά το σχολείο παραμένει ανοικτό, παρότι οι φθορές στο κτίριο είναι εκτεταμένες.

Το ιδιωτικό ελληνικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη θα διαθέτει Τμήματα Επιστημών Υγείας, Νομικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτονικής και Φιλοσοφικής (Ελληνική Φιλολογία και Ψυχολογία), ενώ στόχος είναι και η δημιουργία Ινστιτούτου Ερευνών. Κατά πληροφορίες, θα δέχεται φοιτητές από όλο τον κόσμο, ενώ θα μπορούν να διδάσκουν και ομογενείς. Το αίτημα για την επίσημη ίδρυση του πανεπιστημίου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Τουρκίας, την ώρα που αναζητούνται πόροι για την ίδρυση και τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι, εφόσον το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας εγκρίνει το αίτημα ίδρυσης ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου, θα πρέπει εντός τριετίας να ξεκινήσει η λειτουργία των τμημάτων του.

Εύη Πανταζοπούλου

Πηγή: dimokratianews.gr