Ο “πρεσβευτής” της Θράκης στο κρασί ξεκινάει απ’ την Κορνοφωλιά Σουφλίου με το “Μαυρούδι”

Ο “πρεσβευτής” της Θράκης στο κρασί ξεκινάει απ’ την Κορνοφωλιά Σουφλίου με το “Μαυρούδι”

Η οικογένεια Ράπτη διατηρεί περίπου 30 χρόνια αμπελώνες στην Κορνοφωλιά Έβρου, καλλιεργώντας Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot. Το 2007, φυτεύτηκε Μαυρούδι Θράκης από διάφορους κλώνους της ποικιλίας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Ο Δρ. Δημήτρης Ράπτης, γεωπόνος-καλλιεργητής, τους μελέτησε γενετικά στο πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης και διαπίστωσε ότι κάποιες ποικιλίες ήταν εγγύτερα στο Μαυρούδι. «Τις διευρύναμε, τις κάναμε φυτά, τις εμβολιάσαμε σε υποκείμενα έως και στο γαλλικό υποκείμενο ferkal», αναφέρει, σημειώνοντας ότι διαθέτουν 70 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων, πιστοποιημένων από την «ΒΙΟΕΛΛΑΣ». «Το κρασί είναι καλό τανικό, διαθέτει χαρακτηριστική γεύση και πολύ καλό γευστικό προφίλ». Οι Βούλγαροι, που γνωρίζουν καλά το Μαυρούδι και το δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι διατηρεί την τυπικότητα της ποικιλίας. «Οι Βούλγαροι πίνουν Μαυρούδι, ειδικά στην περιοχή του Ασένοβγκραντ. Στη θρακική πεδιάδα, από τη Φιλιππούπολη και κάτω, το Μαυρούδι έχει τις καλύτερες ποιοτικές αποδόσεις», εξηγεί.

Το Μαυρούδι μπορεί ν’ αποτελέσει τον πρεσβευτή της Θράκης, καθώς είναι μια αμιγής θρακική ποικιλία με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ανθεκτική ποικιλία με πολύ υψηλές αποδόσεις χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες εισροές, η οποία ενδείκνυται για καλλιεργητές που αγαπούν τον τόπο τους και επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με την παλαίωση του κρασιού.

Σημειώνει ότι η οικογένειά του έχει τη μεγαλύτερη φυτεία Μαυρούδι Θράκης, συνολικά 40 στρέμματα, και προμηθεύουν οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας. «Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας και στην παραγωγή, την οποία διαμορφώνουμε ανάλογα με τις επιθυμίες του οινοποιού».

Παλαίωση

Το Μαυρούδι είναι η πλέον αμιγής θρακική ποικιλία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ράπτη. «Έχει φαινολικό δυναμικό και μπορεί να εκπροσωπήσει τη Θράκη, την πατρίδα του Διόνυσου, σε περιοχές που ο ουρανίσκος του καταναλωτή διψάει για κάτι διαφορετικό». Ο ίδιος έχει διδακτορικό στο Μαυρούδι, το οποίο χαρακτηρίζει παραγωγική ποικιλία με κλωνική διαφοροποίηση, Μαυρούδι 1, 2 και 108, αλλά συναντάμε συχνότερα τις πρώτες δύο, οι οποίες υπάρχουν στους αμπελώνες τους. «Είναι μια ανθεκτική ποικιλία σε ξηρασία, προσβολές, στον περονόσπορο, στο ωίδιο και στον βοτρύτη. Έχει πολύ υψηλές αποδόσεις χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα λιπάσματα και εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Για τον χαλκό και το θείο χρησιμοποιούμε ηλεκτροστατικό ψεκασμό».

Επίσης, αναφέρει ότι το Μαυρούδι «ανήκει στην κατηγορία κρασιών που επιδέχονται μακρόχρονη παλαίωση με εξαιρετικά αποτελέσματα, ωραίο αρωματικό και γευστικό προφίλ, καθώς στρογγυλεύουν οι τανίνες του. Δεν κυνηγήσαμε τον εφήμερο οίνο», τονίζει. Μπορεί, επίσης, να γίνει coupage στο κρασί με Syrah ή Merlot. «Τα οινοποιεία, όπου προμηθεύουμε σταφύλια, έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε ερυθρό και ροζέ».

Η οικογένεια Ράπτη ετοιμάζεται φέτος για την πρώτη ετικέτα της. Μελλοντικά στοχεύει στη διεύρυνση του οινοποιείου και σ’ έναν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. «Επίσης, σχεδιάζουμε να εκριζώσουμε παλιές ποικιλίες 25ετίας για να φυτέψουμε Μαυρούδι Θράκης», καταλήγει.

Συντάκτης: Μαρία Αμπατζή

Πηγή: ypaithros.gr