Δημοσχάκης: Υπονομευτής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο υπουργός Παιδείας Κώ Γαβρόγλου

Δημοσχάκης: Υπονομευτής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο υπουργός Παιδείας Κώ Γαβρόγλου

Ως υπονομευτή του Δημοκρίτεου Πανεπιστημίου Θράκης καταγγέλει τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την απόφαση του για μετακίνηση μελών Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χθες (13/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 76, παρ. 1 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “επιτρέπεται η μετακίνηση μελών Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας προς τα Α.Ε.Ι. των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από Α.Ε.Ι. που εδρεύουν σε άλλους νομούς, εφόσον αυτά τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη υπηρεσίας στο ίδιο Τμήμα και σε οποιαδήποτε βαθμίδα”.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνεται η δυνατότητα εκροής μελών Δ.Ε.Π. προς τα κεντρικά ΑΕΙ εις βάρος των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών ΑΕΙ. Είναι εμφανές ότι τέτοιες αποφάσεις αποσκοπούν σε κυβερνητικές μικροεξυπηρετήσεις, οι οποίες όμως είναι αντίθετες στην πρόοδο και την ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, χωρίς να προβλέπεται τουλάχιστον αντικαταστάτης.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση αυτός ο Νόμος έχει άμεσο αντίκτυπο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ήδη εκκρεμούν περισσότερες από 10 αιτήσεις καθηγητών για μετακίνησή τους, βάσει του παραπάνω Νόμου.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν γνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ΔΠΘ από την εφαρμογή του άρθρου 76 του ν. 4485/2017 και πως σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει. Παράλληλα, αν έχει προβλέψει να μπει ως όρος ότι πρώτα πρέπει να βρεθούν οι αντικαταστάτες όσων αποχωρήσουν.

Επίσης, αν έχει σκοπό ο Υπουργός να αλλάξει το  νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις των μελών των Δ.Ε.Π. σε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα περιφερειακά ΑΕΙ, ώστε αυτά να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω υποβάθμιση και διάλυση κι αν έχει προβλέψει πρώτα την αντικατάσταση όσων μετακινηθούν.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις σας στον χώρο της Παιδείας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτή τη φορά θύμα σας ήταν τα Περιφερειακά ΑΕΙ, καθώς με τον ν. 4485/2017 τα οδηγείτε στην σταδιακή «αποψίλωσή» τους. Συγκεκριμένα στο άρθρο 76, παρ. 1 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “επιτρέπεται η μετακίνηση μελών Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας προς τα Α.Ε.Ι. των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από Α.Ε.Ι. που εδρεύουν σε άλλους νομούς, εφόσον αυτά τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη υπηρεσίας στο ίδιο Τμήμα και σε οποιαδήποτε βαθμίδα”.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνεται η δυνατότητα εκροής μελών Δ.Ε.Π. προς τα κεντρικά ΑΕΙ εις βάρος των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών ΑΕΙ. Είναι εμφανές ότι τέτοιες αποφάσεις αποσκοπούν σε δικές σας μικροεξυπηρετήσεις, οι οποίες όμως είναι αντίθετες στην πρόοδο και την ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ.  Όπως είναι φυσικό αυτός ο Νόμος έχει άμεσο αντίκτυπο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ήδη κατατέθηκαν 10 αιτήσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου αυτού και εκκρεμούν ισάριθμες αιτήσεις καθηγητών για μετακίνησή τους.

Για μια ακόμα υπονομεύετε τον ρόλο του ΔΠΘ, που είναι πυλώνας ανάπτυξης και προόδου για τη Θράκη. Είχε προηγηθεί η απόφασή σας για Νομοθετική Ρύθμιση τον Φεβρουάριο να θέσετε στο περιθώριο το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος της Αλεξανδρούπολης και να επιλέξετε το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ για τη μειονοτική εκπαίδευση. Είναι γνωστή  η εμμονή σας  στο παρελθόν απέναντι σε καθηγητές του ΔΠΘ, ενώ για άλλα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για κατάχρηση Δημοσίου χρήματος δεν δείχνετε την ίδια ευαισθησία.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε

  1. Γνωρίζετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ΔΠΘ από την εφαρμογή του άρθρου 76 του ν. 4485/2017 και πως θα τα αντιμετωπίσετε; Έχετε προβλέψει να μπει ως όρος ότι πρώτα πρέπει να βρεθούν οι αντικαταστάτες όσων αποχωρήσουν;
  2. Έχετε σκοπό να αλλάξετε, έστω και τώρα, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις των μελών των Δ.Ε.Π. σε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα περιφερειακά ΑΕΙ, ώστε αυτά να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω υποβάθμιση και διάλυση; Θα προβλέψετε πρώτα την αντικατάσταση όσων μετακινηθούν;».