Τεράστια ιατρική επιτυχία από Εβρίτη γιατρό. Αφαίρεσε ταυτόχρονα όγκους και απ’ τους δυο πνεύμονες

Τεράστια ιατρική επιτυχία από Εβρίτη γιατρό. Αφαίρεσε ταυτόχρονα όγκους και απ’ τους δυο πνεύμονες

Μια σημαντική επιστημονική επιτυχία προσέθεσε στο βιογραφικό της η Θωρακοχειρουργική –Ογκολογική Κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Χειρουργό Θώρακος Δρ Νικόλαο Μπαρμπετάκη, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αλεξανδρούπολη, αφού η μητέρα του Μαριγούλα κατάγεται από τις Φέρες.  

Ο κ.Μπαρμπετάκης, ο πατέρας του οποίου Γεράσιμος κατάγεται από το Μεσολόγγι και η μητέρα του το γένος Κουρτίδη όπως αναφέραμε είναι από τις Φέρες, για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα πραγματοποίησε με την Θωρακοχειρουργική ομάδα του Θεαγενείου, αφαίρεση δύο όγκων (ένας σε κάθε πνεύμονα) με διπλή θωρακοσκοπική λοβεκτομή στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Συγκεκριμένα, στην καινοτόμο επέμβαση υποβλήθηκε γυναίκα ηλικίας 62 ετών που έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 3 ώρες και 10 λεπτά και διενεργήθηκε με διαδοχική θωρακοσκόπηση (διενέργεια τριών οπών σε κάθε πλευρά του θώρακα) αλλάζοντας τη θέση και στάση του σώματος της ασθενούς. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Χειρουργό Θώρακος Δρ Νικόλαο Μπαρμπετάκη με την ομάδα του (Δ. Παλιούρας, Ν. Σχίζας, Δ. Κριμιώτης) με τη συνδρομή των Θωρακοαναισθησιολόγων (Ε. Χρηστίδου και Φ. Γεροσίμου). Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή και έλαβε εξιτήριο την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπετάκης υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγενείου «η εφαρμογή της θωρακοσκοπικής χειρουργικής δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης όγκων και από τους δύο πνεύμονες ταυτόχρονα, χωρίς να υποβάλλονται οι ασθενείς σε δύο διαδοχικές επεμβάσεις. Έτσι συγκριτικά με τις κλασικές τεχνικές, αυτή έχει ως πλεονέκτημα την αποφυγή της σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας των ασθενών και την ταχύτερη έναρξη της διαδικασίας της χημειοθεραπείας».

Η Θωρακοσκοπική Χειρουργική εφαρμόζεται στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο από το 2006 και τα πλεονεκτήματά της συνίστανται στα ακόλουθα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική (μικρό χειρουργικό τραύμα λίγων εκατοστών), μεγέθυνση της εικόνας (10-15 φορές) και καλύτερος φωτισμός, ελάχιστη απώλεια αίματος, σημαντική μείωση μετεγχειρητικού πόνου, σημαντική μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών, μείωση επίπτωσης δημιουργίας συμφύσεων, ταχεία ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο, μικρότερο κόστος νοσηλείας, ταχύτερη επάνοδος στην εργασία και τέλος άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

«Η επέμβαση αυτή» καταλήγει ο κ. Μπαρμπετάκης, «πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα και είναι από τις λίγες που έχουν επιχειρηθεί διεθνώς όπως προκύπτει και από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η Θωρακοχειρουργική – Ογκολογική Κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου αποδεικνύει με το πρωτοποριακό της έργο, ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η ανάλογη τεχνολογία και τεχνογνωσία για τη διενέργεια τέτοιου είδους προηγμένων επεμβατικών τεχνικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία με ραγδαία αύξηση και όλοι οφείλουμε να προσπαθούμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον καρκινοπαθή ασθενή».