Παπανικολόπουλος: Δύο πολιτικά ψέματα που μας είπαν για την Αλεξανδρούπολη

Παπανικολόπουλος: Δύο πολιτικά ψέματα που μας είπαν για την Αλεξανδρούπολη

Το ψέμα, δυστυχώς, αποτελεί κοινή συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή. Οι λόγοι που λέμε ψέματα μπορεί να είναι εντελώς αθώοι, αλλά και κακόβουλοι. Επίσης, υπάρχουν διαφόρων τύπων ψεύτες, όπως οι περιστασιακοί, οι επαγγελματίες, οι αθώοι, οι καθ’ έξιν και οι πολιτικοί.

    Οι πολιτικοί ψεύτες, επενδύουν στο γεγονός ότι μας λένε αυτά που εμείς οι πολίτες θέλουμε να ακούσουμε και μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα. Αυτά και πολύ εύκολα τα αποδεχόμαστε και τα παγιώνουμε στη μνήμη μας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, με το «λεφτά υπάρχουν», «θα σκίσω τα μνημόνια» και άλλα παρόμοια, αποδείχτηκε περίτρανα. Αυτά θέλαμε, αυτά ακούσαμε, αυτά πιστέψαμε και αυτούς που μας τα είπαν, τους ψηφίσαμε.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πριν λίγες μέρες στην πόλη μας με την επίσκεψη του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Θα αναφερθώ σε δυο από τα θέματα που αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός. Όλοι μας, θέλαμε να ακούσαμε κάτι θετικό, τόσο για τη Λιμενική Ακαδημία, όσο και για την παραχώρηση του χώρου της χερσαίας ζώνης λιμένα κάτω από το Φάρο στο Δήμο. Και ο κ. Υπουργός, ακριβώς αυτό έκανε.

Να λοιπόν τι είπε στα ΜΜΕ την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, μέσα από το γραφείο του κ. Δημάρχου Αλεξανδρούπολης :

1ο  Θ(Ψ)ΕΜΑ :  Λιμενική  Ακαδημία

«…Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μου είπε χθες μια κουβέντα και με επηρέασε. Μου είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια μαζεύετε υποσχέσεις για τη λεγόμενη Λιμενική Ακαδημία. Επειδή θα ξαναέρθω στην περιοχή και έχω ως βασική αρχή να μη λέω εύκολα πράγματα και να μην υποκύπτω στον πειρασμό της εύκολης ικανοποίησης, θέλοντας όταν πάω κάπου ο κόσμος να αναγνωρίζει πως ό,τι είπε το έκανα, δεν θέλω να λέω εύκολες κουβέντες. Έχουμε φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο επεκτείνει τις πανελλήνιες και στο λιμενικό σώμα και αναβαθμίζει τον χώρο αυτό. Χθες, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ και δεν σας κρύβω ότι συζητήσαμε το θέμα με τον Πρύτανη και του συνεργάτες. Ο λόγος που με κρατά σε επιφύλαξη να πω κάτι συγκεκριμένο είναι ότι θέλω να πειστώ πως εκπαιδευτικά, ένα τέτοιο κέντρο, θα είναι στο επίπεδο που θέλουμε…» .

 ΚΑΙ  Η  ΑΛΗΘΕΙΑ

Η «Λιμενική Ακαδημία» δεν υπάρχει σε κανένα νομοθέτημα από το 2004 και μετά, μέχρι και σήμερα (2017). Απλούστατα, γιατί καμία από όλες τις κυβερνήσεις αυτών των ετών – για τους δικούς της λόγους η καθεμιά – δεν την θέλησε. Εξακολουθούν και υπάρχουν οι τρεις παραγωγικές Σχολές του ΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ (Λιμενοφυλάκων, Υπαξιωματικών και Αξιωματικών). Η σημερινή κυβέρνηση πράγματι έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνει τις πανελλήνιες εξετάσεις και στις παραγωγικές Σχολές του ΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ, χωρίς καμία αναφορά για Λιμενική Ακαδημία.

Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν υπέγραψε  μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ για τη Λιμενική Ακαδημία του ΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ – αφού άλλωστε δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στο νομοσχέδιο –, αλλά για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) δηλαδή για τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού από τις οποίες αποφοιτούν οι πλοίαρχοι και μηχανικοί για το Εμπορικό Ναυτικό (Ε.Ν).

2ο  Θ(Ψ)ΕΜΑ  :  Παραχώρηση  Χερσαίας  ζώνης

«…Δεν σας κρύβω ότι το όλο εγχείρημα για την παραχώρηση είχε μία δυσκολία, νομική. Ας πούμε ότι ήταν στα όρια της νομιμότητας. Όταν όμως έχεις να κάνεις με μία έκταση που δίδεται από έναν δημόσιο φορέα σε έναν άλλον δημόσιο φορέα και αφορά την αναβάθμιση της πόλης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, τότε εκεί είναι η ευθύνη και η τόλμη του πολιτικού να πάρει πάνω του το θέμα. Παρά τις ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων είπα ότι θα υπογράψω για να γίνει αυτή η παραχώρηση πραγματικότητα. Σήμερα είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι αυτό που δυσκόλευε την προσπάθεια του δημάρχου σήμερα έχει λυθεί. Έχει λυθεί με τη συνδρομή του ΟΛΑ και των βουλευτών μας και της περιφέρειας και όλων των παραγόντων που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την περιοχή…»

ΚΑΙ  Η  ΑΛΗΘΕΙΑ

Η μίσθωση του χώρου  της Ζώνης Λιμένα, προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 2971/2001 και του άρθρου δέκατου όγδοου του Ν. 2932/2001 και έχει εκδοθεί ερμηνευτική Εγκύκλιος (8321.6/01/12-3-2012) από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολίτικης – ΓΓΛΛΠ. Από αυτά, δεν προβλέπεται (απαιτείται) Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας αλλά, Απόφαση του ΟΛΑ ΑΕ η οποία και εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και της ΓΓΛΛΠ του Υπουργείου Ναυτιλίας. Εάν δε, η μίσθωση είναι για διάστημα μικρότερο των τριών ετών δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και της ΓΓΛΛΠ του Υπουργείου (άρθρο 24 παρ 1 Ν. 3153/2003 με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 24 του Ν.2971/2001).

Οι πολιτικοί μας, θα πρέπει επιτέλους να μάθουν να λένε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Όσο συνεχίζουν να χαϊδεύουν αυτιά, όλοι μαζί (πολίτες και πολιτικοί), προσωρινά θα ζούμε ευχάριστα μια εικονική πραγματικότητα, η οποία μελλοντικά θα αποβεί ολέθρια για όλους μας.

Αλεξανδρούπολη   Νοέμβριος  2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)