Αλεξανδρούπολη: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα». Ημερίδα του ΔΠΘ

Αλεξανδρούπολη: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα». Ημερίδα του ΔΠΘ

Μια σημαντική ημερίδα με θέμα:«Η Ανώτατη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη Χώρα» διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 (ώρα έναρξης 09:00 π.μ.).
Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grecotel Astir Egnatia, στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 (ώρα έναρξης 09:00 π.μ.) και θα συμμετάσχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και τον πολιτικό, θρησκευτικό και επιχειρηματικό χώρο.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: “Εν μέσω συνθηκών κρίσης οικονομικής και αξιακής, συνθηκών αμφισβήτησης του ρόλου του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργών του, πήραμε πρώτοι την πρωτοβουλία στο Πανεπιστήμιο μας (ΔΠΘ) να ανοίξουμε το διάλογο για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό Ανάπτυξης για τη Χώρα.
Σκοπός της ημερίδας είναι να ενισχύσει το διάλογο για τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τη χρηματοδότηση του ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του, τη θέση και την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης στο διεθνές στερέωμα, καθώς και το σημαίνοντα ρόλο των λειτουργών του.

Έτερος στόχος της ημερίδας είναι η συζήτηση και άλλων θεμάτων που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια, όπως η σκοπιμότητα, αλλά και οι όροι και οι προϋποθέσεις για πιθανή ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς και για την λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων
σπουδών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ημερίδα θα δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας (ΔΠΘ), να συζητήσουμε για την σχέση Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, καθώς και το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στην προσπάθεια
πραγματικής και ουσιαστικής διαμόρφωσης του νέου πλαισίου λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου απαιτείται η ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας.
Σήμερα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει εκείνο το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετεί το δημόσιο χαρακτήρα του, παρά τις αντίξοες οικονομικές, και όχι μόνο, συνθήκες. Επιπλέον, αποφοιτούν από αυτό πτυχιούχοι με σημαντικά προσόντα και υψηλότατη κατάρτιση οι οποίοι, ιδιαίτερα την τελευταία χρονική περίοδο, καταλαμβάνουν θέσεις επιστημονικού προσωπικού μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτές τις συνθήκες ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα πρέπει να προτείνουμε στην Πολιτειακή Εξουσία, με πνεύμα συναίνεσης και εξωστρέφειας, τον τρόπο με τον οποίο η Ανώτατη Εκπαίδευση δύναται να συνεισφέρει στην έξοδο από την κρίση, και να συμβάλουμε θετικά στη δημιουργία του ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ που ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα Ημερίδας