Δημοσχάκης σε Καμένο: Βέβαιο σκάνδαλο η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Δημοσχάκης σε Καμένο: Βέβαιο σκάνδαλο η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Για πολιτική βουλιμία και υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών από την πλευρά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και για την ύποπτη  παρουσία του μεσάζοντα στη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, που παρουσιάζει πολλές βεβαιότητες για σκάνδαλο, μίλησε χθες (27/11) ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν Δ  στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης.

Συγκεκριμένα είπε:

  • Από την αρχή της θητείας του ο ΥΠΕΘΑ επιδόθηκε σε δημόσιες σχέσεις, επέδειξε πολιτική βουλιμία και διάθεση υπερσυγκεντρωτισμού εξουσιών.
  • Στόχος του ήταν να αλώσει πολιτικά το Υπουργείο κι όλα τα είχε προσχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια και αριστοτεχνισμό
  • Στο τελευταίο Νομοσχέδιο έθεσε τον εαυτό του με αυταρχική λογική να ηγείται της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
  • Χρησιμοποίησε ακόμα και νόμο της Επταετίας για να μπορέσει να εκποιήσει, όπως θέλει, πολεμικό υλικό.
  • Με τον ν. 4407/2016 και μέσω διάταξης του άρθρου 34 στο άρθρο 107 του ν. 3978/2011 απάλειψε την εκποίηση του εξοπλισμού μέσω ενός ανελαστικού και υποχρεωτικού τριετούς προγράμματος και νομοθέτησε αυτή να γίνεται οποτεδήποτε μέσω διαδικασιών fast track.
  • Στα τέλη Απριλίου του 2015 πούλησε 1.000 αεροπορικές βόμβες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ κι όχι 300, όπως είχε ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
  • Διέταξε τον περιορισμό της ελευθερίας Ανωτάτου Αξιωματικού του ΥΠΕΘΑ, αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο την πειθαρχία και την ιεραρχία, ταπεινώνοντας έτσι όλα τα στελέχη των Ε Δ.
  • Η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έχει πολλές βεβαιότητες σκανδάλου γι’ αυτό και διερευνάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
  • Ο ΥΠΕΘΑ χρησιμοποίησε μεσάζοντα ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τον Νόμο.
  • Γιατί επέμεινε σε ένα μεσάζοντα που είχε καταδικαστεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια για λαθρεμπορία; Σε ποιες άλλες αγοραπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος;
  • Ποια είναι η τύχη αυτής της συμφωνίας, καθώς θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 66 εκ. ευρώ;
  • Γιατί έφερε στην αρμόδια Επιτροπή μια συμφωνία που μιλούσε για 300.000 βλήματα, ενώ οι Σαουδάραβες, όπως αποδείχτηκε, ενδιαφέρονταν μόνο για 100.000 βλήματα.
  • Τα άξια στελέχη των Ε Δ απαιτούν σεβασμό, αναγνώριση και στήριξη, γιατί αποτελούν το αποκούμπι του ελληνικού λαού σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει.

Αναλυτικά η πρωτολογία

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Και στην περίπτωσή σας η άσκηση εξουσίας ήταν αποκαλυπτική.

Κύριε Υπουργέ, από την αρχή της θητείας σας επιδοθήκατε σε δημόσιες σχέσεις επισκεπτόμενος νησίδες, φυλάκια και στρατόπεδα με νυχτέρια σε αυτά, όπως πλησίον του ποταμού Έβρου αλλά και σε νησίδες του Αιγαίου δημιουργώντας παντού θολά νερά.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο, με το που αναλάβατε το συγκεκριμένο Υπουργείο επιδείξατε πολιτική βουλιμία και διάθεση υπερσυγκεντρωτισμού εξουσιών. Στόχος σας ήταν να αλώσετε πολιτικά το Υπουργείο και όλα τα είχατε προσχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια και αριστοτεχνισμό.

Στο τελευταίο νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή, δυστυχώς, δεν διδαχθήκατε από τη δομή της Ελληνικής Αστυνομίας και θέσατε με αυταρχική λογική τον εαυτό σας να ηγείται της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, των λεγόμενων αδιάφθορων. Επίσης, περιφρονήσατε τη στρατιωτική δικαιοσύνη και τον διακλαδικό Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θέλετε να είστε ταυτόχρονα ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος. Γι’ αυτό το κάνατε.

Ακόμα και στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Νορβηγία νομοθετήσατε οι όποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην παραπέμπονται σε κάποιο διεθνές ή εθνικό δικαστήριο, αλλά να λύνονται μέσω αμοιβαίας συνεννόησης.

Φτάσατε στο σημείο να χρησιμοποιήσετε ακόμα και νόμο της επταετίας για να μπορείτε να εκποιήσετε, όπως θέλετε, πολεμικό υλικό. Όπως συνέβη με το άρθρο 8 του τελευταίου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που προσθέσατε στο άρθρο 107 του ν. 3978/2011 την παράγραφο 5α που στο τέλος της παραπέμπει στο άρθρο 53 του ν. 721/1970.

Το ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι; Με τον ν. 4407/2016 και μέσω διάταξης του άρθρου 34 στο άρθρο 107 του ν. 3978/2011, που αφορά την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, απαλείψατε την εκποίηση του εξοπλισμού μέσω ενός ανελαστικού και υποχρεωτικού τριετούς προγράμματος και νομοθετήσατε αυτή να γίνεται οποτεδήποτε μέσω διαδικασιών fast track.

Με τον τελευταίο νόμο εισηγηθήκατε τον όρο  των ζωοπανηγύρεων -άκουσον, άκουσον!- «προφορική πλειοδοτική συμφωνία» για πώληση πολεμικού υλικού, που μετά από παλινωδίες και πονηρίες και σταθερή θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οριστικοποιήθηκε σε «ηλεκτρονική πλειοδοτική συμφωνία». Μια διατύπωση που είναι ευάλωτη, με επώδυνες ενδεχομένως συνέπειες για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Δεν προλάβατε να αναλάβετε καθήκοντα Υπουργού Άμυνας και πουλήσατε στο τέλος Απριλίου του 2015 αεροπορικές βόμβες στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν ήταν τριακόσιες, όπως είχατε ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά χίλιες και χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Αλήθεια, οι αεροπορικές βόμβες δεν ήταν απαραίτητες για την άμυνα της χώρας;

Παρακαλούμε να καταθέσετε τη συναφή αλληλογραφία τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό όσο και ότι δεν ήταν απαραίτητες.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Δημοσχάκη, θα παραιτηθείτε εάν φέρω τη διακρατική συμφωνία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Καμμένε, μην διακόπτετε. Θα τα πείτε στην ομιλία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Διατάξατε τον περιορισμό της ελευθερίας Ανωτάτου αξιωματικού του ΥΠΕΘΑ, επειδή δεν συμφωνεί με τις δικές σας επιταγές.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αφήστε τα ψεύδη. Εγώ παραιτούμαι και από Βουλευτής και από Υπουργός!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ! Προσπαθώ να κρατήσω μια διαδικασία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αποδομείτε το στράτευμα, ότι καταπατάτε την ελευθερία των στελεχών του Ελληνικού Στρατού;

Αποδομείτε με αυτόν τον τρόπο, κύριε Υπουργέ, την πειθαρχία και την ιεραρχία. Τελικά τους υποτιμάτε, τους ταπεινώνετε και τους πετάτε βορά σε αυτούς που διοικούν.

Σήμερα, λοιπόν, που οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται, έρχεται στο προσκήνιο και μια συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία που έχει πολλές σκιές. Για αυτόν τον λόγο διερευνάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αλήθεια, η στρατιωτική δικαιοσύνη πού είναι; Ασχολείται καθόλου; Ενεργοποιήθηκε;

Χρησιμοποιήσατε μεσάζοντα, ενώ ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ρητώς από τον νόμο. Τον βαφτίσατε με το έτσι θέλω εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, για να εξυπηρετήσετε τους δικούς σας σκοπούς, τους οποίους οφείλετε να εξηγήσετε στην Ολομέλεια.

Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα από αυτήν τη συμφωνία όπως: Για ποιον λόγο επιλέξατε τη Σαουδική Αραβία για την πώληση του πολεμικού υλικού; Ήταν επιλογή του μεσάζοντα να πωληθεί το υλικό στη Σαουδική Αραβία; Ποια είναι η τύχη αυτής της συμφωνίας; Μήπως, τελικά, το πολεμικό υλικό δεν είχε ως αποδέκτη τη Σαουδική Αραβία, αλλά άλλη χώρα και αν ναι ποια;

Γιατί φέρατε στην αρμόδια Επιτροπή μια συμφωνία που μιλούσε για τριακόσιες χιλιάδες βλήματα ενώ οι Σαουδάραβες, όπως αποδείχτηκε, ενδιαφέρονταν μόνο για εκατό χιλιάδες; Τα υπόλοιπα διακόσιες χιλιάδες πού θα πήγαιναν;

Για ποιον λόγο δεν φέρατε στην Επιτροπή τη συμφωνία που θα ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ; Τι είχατε να κρύψετε; Γιατί επιμείνατε σε έναν μεσάζοντα που είχε καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις, κακουργηματικές πράξεις από τα ελληνικά δικαστήρια; Σε ποιες άλλες αγοροπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος κατά τη διάρκεια της θητείας μέχρι σήμερα;

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της 9ης Αυγούστου 2016 ότι έμπαινε και έβγαινε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και μάλιστα προς τιμήν του βγάλατε και δελτίο Τύπου. Γιατί το πράξατε; Σε ποιον στέλνατε μηνύματα;

Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής του; Γιατί στοχοποιήσατε τον Πρόξενο στο Ριάντ; Επειδή δεν έπαιξε το παιχνίδι σας; Είναι αλήθεια ότι ακυρώθηκε η μετάθεσή του στο Λονδίνο μετά από παρέμβασή σας; Αυτά και άλλα ερωτήματα γεννούνται, κυρία Πρόεδρε, με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θέλω να υπογραμμίσω με κάθε ειλικρίνεια και με κεφαλαία γράμματα ότι τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμών, από τους αρχηγούς μέχρι και τον τελευταίο στρατεύσιμο στρατιώτη, που βρίσκονται όλοι τους είτε στην ενέργεια είτε στην εφεδρεία είτε στην εθνοφυλακή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτούν σεβασμό, αναγνώριση και στήριξη. Έτσι ορκίστηκαν, έτσι εκπαιδεύτηκαν, έτσι ανδρώθηκαν, έτσι τους θέλει ο ελληνικός λαός, που είναι το τελευταίο του αποκούμπι οι Ένοπλες Δυνάμεις στις δυσκολίες που διέρχεται και ο τόπος μας, αλλά και η περιοχή μας. Να τους εμπιστευτείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από οποιοδήποτε αξίωμα και αν κατέχετε. Αυτοί θα μας δοξάσουν, όπως έκαναν και για τους προγενεστέρους μας.