Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας. Στα χωράφια τα τεύτλα. Περίμεναν να φέρουν προσωπικό απ’ το Πλατύ

Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας. Στα χωράφια τα τεύτλα. Περίμεναν να φέρουν προσωπικό απ’ το Πλατύ

Μπάχαλο επικρατεί στο θέμα του εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας και την “πληρώνουν” τελικά αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα. Οι αγρότες κυρίως του βορείου Έβρου, οι οποίοι καλλιέργησαν τεύτλα και τα βλέπουν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών να μένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, να σαπίζουν και να μειώνεται ο ζαχαρικός τίτλος, με σημαντική οικονομική ζημιά για τους ίδιους.

Ήδη έχει ανεπίσημα ανακοινωθεί ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θα σταματήσει να λειτουργεί στο τέλος εβδομάδας, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Οι καλλιεργητές δεν μπορούν να κάνουν συγκομιδή και το εργοστάσιο θα ανοίξει πάλι μόλις το επιτρέψει-αν το επιτρέψει-ο καιρός της περιοχής. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να γίνει συγκομιδή όλων των τεύτλων που βρίσκονται ακόμα στα χωράφια, σε περίπου 3.00 στρέμματα και αφού αυτά συγκεντρωθούν τότε να… πάρουν πάλι μπροστά οι μηχανές. Πότε θα γίνει; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Καθυστέρησε η καμπάνια γιατί περίμεναν να τελειώσει πρώτα

το εργοστάσιο στο Πλατύ, για να φέρουν προσωπικό στην  Ορεστιάδα

Ο κύριος λόγος που δεν ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των τεύτλων από τα χωράφια, ήταν η καθυστερημένη έναρξη της φετινής καμπάνιας στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, αφού ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές Νοεμβρίου, αντί αρχή Οκτώβρη όπως είχε προγραμματιστεί. Με έναν μήνα καθηστέρηση. Ως αιτία μάλιστα, η Κυβέρνηση προέβαλλε τα διοικητικά προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζλαχαρης, την έλλειψη καυσίμων λόγω χρωστούμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια και διάφορες τέτοιες παρόμοιες δικαιολογίες.

Η πραγματική αλήθεια όμως είναι άλλη και θα πρέπει να την μάθουν όχι μόνο οι αγρότες που βλέπουν τα τεύτλα τους να σαπίζουν στα χωράφια και να μην ξέρουν τί μέλλει γενέσθαι, αλλά και οι υπόλοιποι. Η καμπάνια στην Ορεστιάδα καθυστέρησε γιατί έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα αυτή στο άλλο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, για να φέρουν από εκεί εργαζόμενους. Όπως και έγινε δηλαδή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στην Ορεστιάδα 16 εργαζόμενοι από το Πλατύ.

Οι υπεύθυνοι της ΕΒΖ υποστηρίζουν πως αυτό συνέβη επειδή βγήκαν σε σύνταξη κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες και δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Έτσι προτιμήθηκε να έρθουν από το Πλατύ. Μόνο που για αυτούς τους 16, η ΕΒΖ μετα τεράστια οικονομικά προβλήματα πληρώνει κάθε ημέρα(για 30 μέρες τώρα), περίπου 100 ευρώ επιπλέον για τον καθένα για ξενοδοχείο, φαγητό και εκτός έδρας. Θα κοστίσουν δηλαδή 16Χ100=1.600Χ30=48.000 ευρώ μόνο για τον ένα μήνα που θα βρίσκονται στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις πρώτες μέρες που άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου, παρατηρήθηκαν διάφορα ευτράπελα. Οι συγκεκριμένοι που ήρθαν απ’ το Πλατύ δεν γνώριζαν τη λειτουργία των μηχανημάτων, υπήρχε πρόβλημα σοβαρό γιατί “χανόταν” ζάχαρη και κλήθηκαν ευσπευσμένα στο εργοστάσιο οι συνταξιούχοι να βοηθήσουν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Με βάση όλα αυτά λοιπόν και δεδομένο πως οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς δεν ευνοούν, ουδείς γνωρίζει αν και ποότε θα συγκομιστούν τα τεύτλα που παραμένουν στα χωράφια, πότε θα ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και τί θα γίνει με τους αγρότες που πείστηκαν και έσπειραν τα χωράφια τους. Το σίγουρο είναι ότι απαξιώνεται ακόμα περισσότερο στη συνείδηση τους, το ήδη σοβαρά απαξιωμένο εδώ κι πολλά χρόνια εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.