Με έτοιμη τουρκική μελέτη για ανακαίνιση και λειτουργία του Σιδηροδρομικού σταθμού Πυθίου

Με έτοιμη τουρκική μελέτη για ανακαίνιση και λειτουργία του Σιδηροδρομικού σταθμού Πυθίου

Λύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η έλλειψη χρημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης και να βρεθεί λύση ώστε να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει ξανά ο ιστορικός Σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου, καταβάλλουν οι άνθρωποι του χωριού και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χάρης Θεοχαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, με δεδομένες τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο λειτουργίας ξανά της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Τουρκία, ο κ.Θεοχαρίδης κάνει εδώ και λίγο καιρό συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τον εγκαταλελειμμένο Σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού. Έτσι, χάρη στις πολύ καλές σχέσεις που έχει με φίλους του από την απέναντι πλευρά, μπόρεσε να πάρει στα χέρια του την μελέτη που έκαναν οι Τούρκοι για τον σταθμό που βρίσκεται από την άλλη μεριά της γέφυρας και τον ανακαίνισαν εντυπωσιακά.

Ο συγκεκριμένος σταθμός στην τουρκική πλευρά, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟΣ με αυτόν του Πυθίου, αφού και τους δυο τους κατασκεύασαν παράλληλα οι Γάλλοι. Οπότε δεν χρειάζεται ούτε καν αλλαγές. Η μελέτη, την οποία του παρέδωσαν οι Τούρκοι, αφού και αυτοί θέλουν να λειτουργήσει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή, έχει σταλεί στην ΓΑΙΟΣΕ με την βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και γίνεται προσπάθειες να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμμάτων.

Μάλιστα στόχος είναι παράλληλα με την ανακαίνιση όλων των χώρων του σταθμού, στο διώροφο κτίριο να δημιουργηθεί στον επάνω όροφο και ένα… σιδηροδρομικό μουσείο, με την πλούσια ιστορία του συγκεκριμένου σταθμού, το Όριεντ Εξπρές που περνούσε κάποτε, αλλά και τα άλλα αξιοθέατα του Πυθίου. Όπως το αυτοκρατορικό κάστρο και όλα αυτά να αποτελούν επισκέψιμο χώρο όχι μόνο για επιβάτες, αλλά και σχολεία από το νομό και την Θράκη, που θα μπορούν να ενημερώνονται για την πλούσια ιστορία του σταθμού, της διάβασης Ελλάδας, Τουρκίας, αλλά και του Κάστρου του χωριού.