“Φούσκωσε” επικίνδυνα ο Άρδας στη Βουλγαρία. Αγωνία στον Έβρο όπου φτάνουν τα νερά

“Φούσκωσε” επικίνδυνα ο Άρδας στη Βουλγαρία. Αγωνία στον Έβρο όπου φτάνουν τα νερά

Ρεπορτάζ: Γιώργος Πιτιακούδης


“Φούσκωσε” επικίνδυνα ο ποταμός Άρδας στη Βουλγαρία και μάλιστα όπως φαίνεται από τις χθεσινοβραδινές φωτογραφίες, ο δήμος Σμόλιαν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις βουλγαρικές αρχές και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην διπλανή προς εμάς Περιφέρεια Χάσκοβου. 

Όπως είναι φυσικό, η αγωνία στον Έβρο και τις αρμόδιες αρχές που βρίσκονται ήδη σε συναγεμό με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, έχει χτυπήσει… κόκκινο, μια και αύριο αναμένεται να φτάνουν τεράστιες ποσότητες νερού, με κίνδυνο να έχουμε επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων του 2014 και 2015. Κι αυτό γιατί οι τεράστιες ποσότητες νερού που βλέπετε, φτάνουν στο φράγμα του Ιβαήλονγκραντ και το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει ήδη ενημερώσει την χώρα μας ότι θα απελευθερωθούν οι ποσότητες που θα κριθεί αναγκαίο προκειμένου να μην “σπάσουν¨τα φράγματα.

Αυτό έγινε με βάση τις διακρατικές συμφωνίες που προβλέπουν ρηματική διακοίνωση σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά τις χρονιές που προαναφέραμε είναι γνωστό πως οι Βούλγαροι είχαν δώσει ψεύτικα στοιχεία, μια και το νερό που απελευθέρωσαν ήταν πολλαπλάσιο αυτού που είχαν αναφέρει στα επίσημα έγγραφα. Ας ελπίσουμε να μην ξανασυμβεί το ίδιο και όλα να πάνε καλά.