Αναστάτωση με τις αποσπάσεις αστυνομικών της “Ασπίδας” στον Έβρο. Μειώνεται ο αριθμός;

Αναστάτωση με τις αποσπάσεις αστυνομικών της “Ασπίδας” στον Έβρο. Μειώνεται ο αριθμός;

Ανησυχία και αναστάτωση φαίνεται ότι έχει προκληθεί με την ανανέωση της αστυνομικής – συνοριακής δύναμης που επιχειρεί στον Έβρο, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αφού υπάρχει κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της, για οικονομικούς λόγους.

Η σχετική δύναμη που ενισχύει το μόνιμο προσωπικό των συνοριοφυλάκων στην  περιοχή του Έβρου στα πλαίσια της επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΑ” που υλοποιείται ανελλιπώς από το 2012 έως σήμερα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανανέωσης της.
Ενώ από το 2012 η ενίσχυση της δύναμης για την “ΑΣΠΙΔΑ” στον Έβρο και γενικότερα  στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη άγγιζε τους 2.000 άντρες και γυναίκες αστυνομικούς – συνοριακούς, σήμερα η δύναμη αυτή φαίνεται να μην ξεπερνά τους 350. Από αυτή  την ενισχυτική, η ανανέωση των 110 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την 13η Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τον κίνδυνο να μην ανανεωθεί και να μειωθεί και άλλο η σχετική δύναμη, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων για τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Στο τεράστιο πρόβλημα των ενταλματοποιήσεων των  δαπανών των αστυνομικών που  εμπλέκεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και σε ατοπήματα των σχετικών  διατάξεων που περιγράφουν τις εν λόγω αποζημιώσεις από τον frontex και τα σχετικά Ταμεία, έρχεται σήμερα να προστεθεί και το αβέβαιο μέλλον της ενισχυτικής δύναμης της “ΑΣΠΙΔΑΣ”.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η συνεχώς μειούμενη συνοριακή δύναμη να αδυνατεί  να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και στη διαχείριση όσων συλλαμβάνονται.
Σε ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης αναφέρει :
” Μετά τη μεγάλη αναστάτωση όσο αφορά το ζήτημα της ανανέωσης της δύναμης που επιχειρεί στον Έβρο και είναι με δαπάνες δημοσίου, ενημερωθήκαμε σήμερα από το Αρχηγείο πως η ανανέωση της δύναμης θα συνεχιστεί κανονικά και μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Ας ελπίσουμε  πως σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, να μην  μειωθεί άλλο η ενισχυτική καθώς ήδη η σημερινή δύναμη απαιτεί ενίσχυση.
Οι καθημερινές λαθροδιακινήσεις που συλλαμβάνουν οι περιπολίες σε ολόκληρη την Θράκη, αποδεικνύουν πως έχουμε πολύ έντονη πίεση από την άλλη πλευρά. Αδυνατώ να κατανοήσω, πως  βρίσκονται κονδύλια συνεχώς για οτιδήποτε που αφορά την μετανάστευση και τους πρόσφυγες, αλλά καθόλου  για την αντιμετώπιση αυτών των ροών από την Αστυνομία. Ευελπιστώ και μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, πως η δύναμη θα συνεχιστεί κανονικά.”
Πηγή: Bordernews.gr