Hellenic Crops: Η ελληνική εταιρεία που… αγγίζει κορυφή στις εξαγωγές ελιών, ελαιολάδου με Ελληνοσύριο “αφεντικό”

Hellenic Crops: Η ελληνική εταιρεία που… αγγίζει κορυφή στις εξαγωγές ελιών, ελαιολάδου με Ελληνοσύριο “αφεντικό”

Την ραγδαία ανερχόμενη εξαγωγική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στα κλασικά ελληνικά προϊόντα, τις ελιές και το ελαιόλαδο και τα στέλνει σε 28 χώρες παγκοσμίως… αγγίζοντας ήδη την κορυφή στον συγκεκριμένο τομέα ξεπερνώντας εταιρείες με πολύχρονη παρουσία στον χώρο, την Hellenic Crops (ΕΛΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ) που έχει στο “τιμόνι” της έναν Ελληνοσύριο επιχειρηματία, παρουσίασε το epixeiro.gr

Το ρεπορτάζ του Στάθη Κετιτζιάν αναφέρει ότι ο κ. Μπασσάμ Άζαρ, είναι 43 χρόνων και κατάγεται από τη Συρία και την Παλαιστίνη. Δραστηριοποιείται στις εξαγωγές από το 2001, αρχικά σε είδη ένδυσης και κατόπιν στο ελληνικό ελαιόλαδο, τις βρώσιμες ελιές αλλά και στην παραγωγή και εμπορία ροδιών. Παντρεμένος με Ελληνίδα, είναι πατέρας 4 παιδιών, λάτρης της Ελλάδας και των ελληνικών παραγόμενων προϊόντων. Διαθέτει ανώτατες σπουδές στη μουσική, μιλάει  αραβικά, ελληνικά, αγγλικά και κινέζικα. Το 2015 ίδρυσε την Hellenic Crops INC, για την οποία και μίλησε στο epixeiro.gr.

Τι είναι η Hellenic Crops INC και ποιος  ο σκοπός της;

H Hellenic Crops INC  είναι αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση ελληνικού ελαιολάδου και ελιών. Ο σκοπός της είναι η προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας ελαιοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε και το ελληνικό ελαιόλαδο  αλλά και οι βρώσιμες,  είναι αγαθά, παγκοσμίως γνωστά  για την άριστη ποιότητά τους και συνεχώς κατακτούν νέες αγορές και καταναλωτές.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία; Πώς ασχοληθήκατε με τις εξαγωγές και τι σας οδήγησε στο ελληνικό ελαιόλαδο και την επιτυχία σας; Πώς φτάσατε από την δημιουργία της εταιρίας το 2015 στο να εξάγετε σήμερα σε 28 χώρες παγκοσμίως;

Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στις ελιές. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την προσωπική μου, οικογενειακή παράδοση και εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή και εμπορία ελαιοκομικών προϊόντων με οδήγησαν να κάνω πράξη το δικό μου εγχείρημα στην Ελλάδα. Πήρα μια δύσκολη απόφαση με ρίσκο, καθώς η Hellenic Crops INC ίσως είναι η πρώτη εταιρία που ιδρύθηκε μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015. Είπα «στην κρίση υπάρχει λύση», το μέλλον είναι κυρίως οι εξαγωγές. Έτσι λοιπόν, με γρήγορα αλλά καλά σχεδιασμένα βήματα, με καλή έρευνα αγοράς και πολύ προσωπικό χρόνο σε καθημερινή βάση, απευθύνθηκα και στις παραδοσιακές, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές για να προωθήσουμε τα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Από τις 28 χώρες, σε ποιες έχετε μεγαλύτερη ζήτηση;

Καθώς  η διατροφή της Ελλάδας, στη διεθνή γαστρονομία είναι εκπρόσωπος της γνήσιας μεσογειακής διατροφής και την προτιμούν συστηματικά και αυξανόμενα οι πολίτες της κεντρικής  και βόρειας Ευρώπης, χτίζουμε καθημερινά δυνατές εμπορικές σχέσεις σε αυτές τις χώρες, ενώ διεισδύουμε και σε άλλες χώρες βιώνοντας ότι «όπου μας γνωρίζουν μας προτιμούν.»

Ποιο είναι τα ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Θεωρώ  ότι δεν έχουμε μόνον ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά έναν στρατηγικής σημασίας συνδυασμό τακτικής. Λειτουργούμε γρήγορα, λαμβάνουμε αποφάσεις άμεσα και πρώτιστα επενδύουμε στην πιστοποίηση όλων των κρίκων της αλυσίδας των ελαιοκομικών μας προϊόντων. Δεν αρκεί να παράγεις και να εμπορεύεσαι ένα εξαιρετικό προϊόν. Πρέπει να ελέγχεις κάθε κρίκο της αλυσίδας, την  πρώτη ύλη, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και τη μεταφορά του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη διαχείριση.

Από ποιες ελληνικές περιοχές εξάγετε ελαιόλαδο και πού βρίσκεται η Ελλάδα στην παραγωγή ελαιόλαδου σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό;

Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι στη λεκάνη της Μεσογείου ορισμένες χώρες της Βορείου Αφρικής, μπαίνουν δυνατά στην αγορά. Ωστόσο η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το 70% του ελαιολάδου που παράγει είναι κατηγορίας έξτρα παρθένου, δηλαδή με χαμηλή οξύτητα. Ειδικά το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει άρωμα, υφή και γεύση που το καθιστούν premium αγαθό. Η Hellenic Crops INC με συμβολαιοποιημένη παραγωγή από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, και την Κρήτη, επιτυγχάνει να εξάγει άριστα ποιοτικά ελαιόλαδα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε στις εξαγωγές σας;

Στην παραγωγή του  ελαιολάδου όπως και στις βρώσιμες ελιές, πλέον έχουν μπει στη διεθνή αγορά, δυναμικά χώρες της Βορείου Αφρικής, όπως και άλλες της λεκάνης της Μεσογείου. Η ένταση του ανταγωνισμού στις τιμές είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς στις προαναφερόμενες περιοχές, τα εργατικά κόστη είναι εξαιρετικά χαμηλά αλλά και οι προδιαγραφές παραγωγής και τυποποίησης, δεν είναι ευρωπαϊκών, αυστηρών προδιαγραφών με αποτέλεσμα να φαντάζουν φθηνότερα, ενώ στην ουσία είναι υποδεέστερα. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ελληνικά προϊόντα αν και είναι μακράν πιο ποιοτικά, δεδομένων των υψηλών προδιαγραφών, του εργατικού και φορολογικού κόστους να  έχουν σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά βάρη στους παραγωγούς μας αλλά και τα capital controls είναι ζητήματα που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπισθούν για να κερδίζουμε όλοι οι εξαγωγείς μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς καθώς τα προϊόντα μας είναι απαράμιλλης ποιότητας.

Τι σημαίνει για εσάς «Καλός Επιχειρηματίας»;

Καλός επιχειρηματίας σημαίνει πρώτιστα αξιόπιστος, φερέγγυος, ειλικρινής, με διορατικότητα για την πορεία της αγοράς, με  ανθρωπιά στο προσωπικό του, στους συνεργάτες του, με αυστηρότητα παράλληλα στην τήρηση της ορθής επιχειρηματικής πρακτικής. Όποιος θέλει να μείνει στην αγορά, πρέπει να τα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι ουσιαστικά ακέραιος.