Με απεικόνιση εθίμων της Θράκης (“Πουρπούρης”) η ευχετήρια κάρτα της ΟΕΕΘ

Με απεικόνιση εθίμων της Θράκης (“Πουρπούρης”) η ευχετήρια κάρτα της ΟΕΕΘ

Με απεικόνιση ενός χαρακτηριστικού εθίμου της Θράκης που λάμβανε και λαμβάνει χώρα στις γιορτινές ημέρες που έρχονται, αποφάσισε να ευχηθεί σε όλους η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, ως ελάχιστη συμβολή στην διατήρηση και προώθηση της συλλογικής μνήμης του θρακικού ελληνισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει την κάρτα, ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κώστας Χατζημιχαήλ και η συνεργάτες του στη διοίκηση, με αφορμή την απεικόνιση του μεταμφιεσμένου άνδρα στην ευχετήρια κάρτα της ΟΕΕΘ, μας παραθέτουν ενδεικτικές πληροφορίες για το θρακιώτικο έθιμο του «Πουρπούρη».

“Οι μεταμφιέσεις στη Θράκη υπήρξαν οι χαρακτηριστικότερες εκδηλώσεις του περίφημου δωδεκαήμερου, της εορταστικής περιόδου δηλαδή που ξεκινούσε από την παραμονή των Χριστουγέννων και έφτανε έως τα Φώτα και σκοπό είχαν να θυμίζουν στους Θρακιώτες τη μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης.

Ένα από αυτά τα έθιμα είναι το προσφυγικό έθιμο του «Πουρπούρη», που αναπαριστούσαν οι κάτοικοι του Ισαακίου του Έβρου τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο «Πουρπούρης», φορούσε προβιά ή κάπα τσομπάνη, μάσκα από νεροκολοκύθα και κουδούνια στη μέση. Πήγαινε από σπίτι σε σπίτι με τη συνοδεία των νέων του χωριού και έλεγε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

«Η λαογραφία, έστω και έμμεσα βρίσκει πρόσφορο πεδίο στην οικογένεια τόσο των χωριών όσο και των αστικών κέντρων.

Ασυνείδητα ή και συνειδητά ορισμένες φορές, οι άνθρωποι συνεχίζουν αυτό που οι γονείς και οι παππούδες τους έκαναν πριν πάρα πολλά χρόνια. Χάρη στους πολυάριθμους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών και των πόλεων κρατούνται ζωντανές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές».

Δημήτρη Βραχιόλογλου, Θρακιώτης λαογράφος

Ολόθερμες, εγκάρδιες ευχές από την Θράκη!