Αυτός είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου. Ίδρυση και πορεία

Αυτός είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου. Ίδρυση και πορεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου είναι από τους πιο δραστήριους της ομογένειας μας. Όχι μόνο στην Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν σύλλογοι Εβριτών και Θρακιωτών. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την ίδρυση και την πορεία του αυτ[α τα 45 χρόνια “ζωής”.

Κάπως έτσι άρχισαν όλα, όπως μας τα αφηγούνται οι άνθρωποι του που τα έζησαν και τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να δώσουμε μια εικόνα για το πως ιδρύθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακιωτών “Ορφέας”  Ανόβερου. Είναι καλό να γνωρίζουν οι νεότεροι που συμμετέχουν με τον ένα η άλλο τρόπο στον σύλλογο, για το πως άρχισε αυτή η όμορφη ιστορία. Μιλάμε για μια εποχή πολύ διαφορετική από την σημερινή. Μετανάστες από την Θράκη που κατέφθασαν στην πόλη του Ανόβερου από τέλη της δεκαετίας του 60, έχοντας ήδη επαγγελματική στέγη, ένοιωσαν την ανάγκη να στεγαστούν κάτω από ένα πολιτιστικό σύλλογο που θα τους αντιπροσωπεύει γι αυτό που είναι, Θρακιώτες.

Μπήκαμε στα άδυτα των γραφείων του συλλόγου και ανοίξαμε τα βιβλία των πρακτικών της εποχής εκείνης και έτσι θα δοκιμάσουμε να  δείξουμε το πως ξεκίνησε η όλη προσπάθεια. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως σήμερα , για τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τον σύλλογο, σε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν τρέφουμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό και θέλουμε να τους πούμε. Σας ευχαριστούμε !

΄Ηδη μερικοί συμπατριώτες μας Θρακιώτες που συμμετείχαν στα κοινά και γενικά στον σύλλογο σήμερα δεν υπάρχουν στην ζωή. Θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη και από κει ψηλά που είναι βλέπουν πως ο σύλλογος συνεχίζει αυτό που ξεκίνησαν τότε.

Φωτογραφήσαμε σελίδες των βιβλίων των πρακτικών του συλλόγου και με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε  να μεταδώσουμε για το πως δούλευαν οι άνθρωποι τότε, για το πως σκεφτόταν για το πως ενεργούσαν. Πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες παρά τις αντιθέσεις, τις αντιρρήσεις, τις διαφωνίες, όλοι τους προσπαθούσαν για ένα πράγμα. Την προβολή της Θράκης και το καλό του συλλόγου. Μια εποχή χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλα ήταν πιο δύσκολα απ ότι σήμερα. Να αναλογιστούμε μόνο στο θέμα της επικοινωνίας ο σύλλογος έστελνε χειρόγραφες επιστολές ταχυδρομικώς σε όλα τα μέλη για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Παρατηρήσαμε το φαινόμενο μέλη να παραπονιούνται έντονα όταν δεν λάβαιναν επιστολές. Ο κόσμος αγαπούσε τον σύλλογο και ήθελε να συμμετέχει, ήταν η γέφυρα με την πατρίδα, η επαφή με συμπατριώτες, ήταν η Ελλάδα. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σήμερα ας αναλογιστούμε πως αποθανάτιζαν τις εκδηλώσεις τότε, με τα 12άρια και 36άρια περίφημα φίλμ που όταν τα ΄΄εμφάνιζαν΄΄ έβαζαν τις φωτογραφίες στα άλμπουμ με περίσσιο μεράκι. Φωτογραφικό υλικό που μας δίνει την δυνατότητα σήμερα να έχουμε εικόνα από τα χρόνια εκείνα.

Στο Ανόβερο υπήρχαν και υπάρχουν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Ο σύλλογος Θρακιωτών είχε άριστες σχέσεις με όλους, αλλά διαπιστώνουμε σήμερα πως ήταν αδελφοποιημένος με τον σύλλογο Ηπειρωτών. Οι Θρακιώτες τότε συμμετείχαν μαζικά σε χοροεσπερίδες των Ηπειρωτών προς ενίσχυση, το ίδιο συνέβαινε και με τους Ηπειρώτες αντίστοιχα!

Στα πρώτα χρόνια αυτοί που ήταν στα διοικητικά του συλλόγου Θρακιωτών Ανόβερου ήταν τόσο δραστήριοι που άρχισαν συζητήσεις για την ίδρυση Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης (από το 1983) που θα στέγαζε όλους τους συλλόγους Θρακιωτών και θα συντόνιζε τις προσπάθειές τους ώς ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο. Η σπίθα άναψε και στις 02 Φεβρουαρίου του 1987 στην πόλη της Στουτγκάρδης συναντήθηκαν Θρακικοί σύλλογοι και έτσι ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Θρακιωτών Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει τους Θρακιώτες είτε σε ζητήματα που έχουν σχέση με την μητέρα Ελλάδα είτε με τις Ευρωπαικές χώρες που ζουν Θρακιώτες. Ο σύλλογος ιδρύθηκε με την σκέψη η πρώτη γενιά να μεταδώσει στην δεύτερη την πολιτιστική κληρονομιά, την θρακιώτικη ταυτότητα, να μην ξεχάσουμε ποτέ ποιοι και τι είμαστε. Θρακιώτες !

Ένας δάσκαλος ήταν αυτός που εμπνεύστηκε την ιδέα της ίδρυσης Θρακικού συλλόγου στο Ανόβερο. Ο εκπαιδευτικός Παπαζολούδης Λάμπρος του Σταύρου. Γεννημένος το έτος 1940, διαμένει πια μόνιμα στην πόλη της Κομοτηνής του νομού Ροδόπης.Συστάθηκε ένα προσωρινό διοικητικό σχήμα έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ίδρυση του συλλόγου. Διακρίνουμε τις υπογραφές αυτών που ξεκίνησαν αυτό που λέμε σήμερα πολιτιστικός σύλλογος Ανοβέρου ΄΄Ορφέας΄΄.

Στις 12 Ιουνίου 1983 συγκεντρώθηκαν Θρακιώτες του Ανόβερου, και όπως βλέπουμε στα πρακτικά μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίζουν την ίδρυση εθνικοτοπικού συλλόγου. Παρατηρούμε πως μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι κατάγονται από τον χώρο της Δυτικής Θράκης. Κάτι φυσικά που μετέπειτα άλλαξε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης καθώς κάτι τέτοιο για το γένος των Θρακών δεν θα μπορούσε να σταθεί μιας και Θράκες ζουν παντού στην Ελλάδα. Στα πρακτικά εδώ μπορούμε να δούμε τα 12 μέλη που βρέθηκαν σ αυτήν την συγκέντρωση και τον τόπο καταγωγής τους.

Έπειτα από δημοκρατικές διαδικασίες και τις εκλογές που έγιναν προέκυψε το ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του συλλόγου.

Πρόεδρος :         Μπαμπαχμίδης Αναστάσιος

Αντιπρόεδρος :  Γκαιντατζής Σταύρος

Ταμίας :               Σαλτικιώτης Παύλος

Γραμματέας :      Στεφάνου Λίτσα

Σύμβουλος:         Γκαγιάς Θεοχάρης

Η ημερομηνία έλεγε 07 Αυγούστου 1983

Αναστάσιος Μπαμπαχμίδης

Ένας άνθρωπος θρύλος πια για τους Θρακιώτες όχι μόνο του Ανόβερου αλλά και όλων των Θρακικών συλλόγων της Ευρώπης. Στον σύλλογο του Ανόβερου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος. Υπηρέτησε τον σύλλογο σε όλες τις θέσεις. Ήταν στην πρώτη γραμμή όταν ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, και υπήρξε σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια (1987-1996) Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Γνώστης της Θρακικής Ιστορίας και κουλτούρας αφιέρωσε πολλά χρόνια στο να υπηρετεί την πατρίδα του την Θράκη. Αγωνίστηκε από όποια θέση και να ήταν για τα προβλήματα των Θρακιωτών μεταναστών. Σήμερα στα 62 του ζει και εργάζεται στο Ανόβερο και αποτελεί εγγύηση για τον Θρακιώτικο σύλλογο ΄΄Ορφέα΄΄.

Γκαϊντατζής Σταύρος

Αντιπρόεδρος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο και Πρόεδρος στο δεύτερο εξάμηνο του πρώτου χρόνου. Οδήγησε τον σύλλογο ως Πρόεδρος την περίοδο 1991-1993. Υπηρέτησε τον σύλλογο σε όλες τις θέσεις. Αγάπησε τον σύλλογο και ως θρακιώτης αφιέρωσε πολλά χρόνια στα κοινά. Συνταξιούχος πια σήμερα ζει στο Ανόβερο αλλά και στην πατρίδα.

Σαλτικιώτης Παύλος

Ταμίας στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Πραγματικός στρατιώτης του συλλόγου για πολλά χρόνια ήταν σε πολλά διοικητικά σχήματα. Είχε γνώμη και άποψη πάνω σε ζητήματα που απασχολούσαν τον σύλλογο. Σε ανθρώπους όπως ο Παύλος ο σύλλογος απέκτησε ισχυρές βάσεις. Να τονίσουμε πως ο κ. Σαλτικιώτης έκανε (από την ίδρυση και μετά) για πολλά χρόνια και χρέη χοροδιδάσκαλου σε διάφορα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Σεπετζής Κωνσταντίνο

Σύμβουλος στο πρώτο διοικητικό σχήμα του συλλόγου. Πρόεδρος του συλλόγου το 1988-1989. Υπηρέτησε τον σύλλογο για πολλά χρόνια από όλες τις θέσεις. Σήμερα στα 74 του μας αφηγείται: Μαζευόμασταν στις συγκεντρώσεις του συλλόγου να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν τον σύλλογο. Διαφωνούσαμε είχαμε αντιρρήσεις για το άλβα βήτα θέμα, δύσκολα χρόνια μετανάστες εργάτες στην Γερμανία. Είχαμε όμως όλοι μας ένα κοινό. Αγαπούσαμε την πατρίδα μας την Θράκη και θέλαμε όλοι μας το καλό του συλλόγου. Έτσι προχωρούσαμε…

Είναι το κυριότερο βιβλίο του συλλόγου των αποφάσεων, των πρακτικών. Με πραγματική ευλάβεια γραφόταν στο βιβλίο των πρακτικών τα πάντα. Αποφάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, δραστηριότητες. Με την παραμικρή λεπτομέρεια σήμερα παρατηρούμε το ενδιαφέρον των Θρακιωτών τα χρόνια εκείνα.

Το έμβλημα του Συλλόγου. Αποτυπωμένο πάνω στο βιβλίο των πρακτικών. Η πρώτη Γενική Συνέλευση είχε αποφασίσει για το έμβλημα. Το σήμα που σφράγιζε μετέπειτα ως και σήμερα όλες τις ενέργειες του συλλόγου. Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης με τον Ορφέα.

Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

΄΄ Ο Θρακικός λαός είναι μετά τον Ινδικό ο μεγαλύτερος της Γης. Αν ήταν μάλιστα ενωμένος και αν είχε μόνον έναν ηγέτη, θα ήταν ανίκητος και κατά την γνώμη μου ο πιο δυνατός λαός που υπάρχει΄΄   ΗΡ Ο Δ Ο Τ Ο Σ

Μια πολύ μεγάλη αναφορά βρίσκουμε στα πρακτικά για την ιστορία της Θράκης. Διαπιστώνουμε αυτό που έχουμε στην αρχική μας σελίδα με την φράση του Ηρόδοτου, το αυτό έχουν και στην ΄΄ιστοσελίδα΄΄ της εποχής, τα πρακτικά.

Τάδε έφη ο Πατέρας της Ιστορίας ο Ηρόδοτος και εμείς απλά το μεταφέρουμε από γενεά σε γενεά.

Θα παρουσιάσουμε μερικά σημεία των πρακτικών και θα δούμε πως σκεφτόταν τότε για κάποια θέματα. Οι Θρακιώτες ματανάστες τότε ( και όχι μόνο οι Θρακιώτες πιστεύουμε και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας) ήρθαν στην Γερμανία για καθαρά οικονομικούς λόγους. Φτωχοί άνθρωποι άφησαν την πατρίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Οι περισσότεροι τότε είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να εργαστούν για κάποια χρόνια και να επιστρέψουν στην πατρίδα. Εκτιμούσαν το κάθε μάρκο που έβγαζαν και βλέπουμε να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και στις δραστηριότητες του συλλόγου. Βλέπουμε να λένε, προσφορά υπό μορφήν δώρων στους άλλους τοπικούς συλλόγους θα γίνεται μόνο αν πάρουν πρόσκληση γραπτή. Θα αποφασίσει το διοικητικό και θα δίδεται μόνο ένα δώρο τον χρόνο για τον ίδιο σύλλογο. Και φυσικά η τιμή να μην ξεπερνά τα 40 γερμανικά μάρκα. Παρακάτω διαβάζουμε πως σε μια εκδήλωση των Ηπειρωτών το δώρο που θα δοθεί να είναι αξίας έως 30 γερμανικών μάρκων. Παρατηρούμε πως υπήρχε σεβασμός στο κάθε μάρκο που είχε το ταμείο του συλλόγου και τους διέκρινε η προκοπή και η έγνοια τους για την ευημερία τους συλλόγου.

05 Φεβρουαρίου 1984

Αποφασίζεται ομόφωνα το Δ.Σ. του συλλόγου να κάνει γνωστές τις δραστηριότητες του συλλόγου μέσω του Τύπου και των Περιοδικών της εποχής. Σε εφημερίδες της Θράκης και στο περιοδικό των μεταναστών ΄΄εμείς στα ξένα΄΄. Θα θυμηθούμε πως στην δεκαετία του 80 έως και στα τέλη της δεκαετίας του 90 οι μετανάστες της Γερμανίας επικοινωνία με την μητέρα Ελλάδα είχαν μόνο με την εκπομπή του Μονάχου ραδιοφωνικά καθημερινά για 40 λεπτά!!! Το διοικητικό του συλλόγου αναζητά την συνεργασία με άλλους Θρακικούς συλλόγους της Ευρώπης. Στέλνει επιστολές στις Νομαρχίες Έβρου-Ροδόπης και Ξάνθης και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην ημερομηνία αυτή αποφασίζεται η ίδρυση μιας χορευτικής ομάδας παιδιών ηλικίας 14-17 ετών. Μεγάλη προσπάθεια να γίνει γνωστό έξω από το Ανόβερο, αυτό που συμβαίνει στο Ανόβερο. Υπάρχει ο πολιτιστικός Θρακικός σύλλογος Ανοβέρου ΄΄Ορφέας΄΄.

Ο σύλλογος έχει επαφές με όλους τους ελληνικούς συλλόγους στην πόλη του Ανόβερου. Πάνω από όλα οι Θρακιώτες ως ΄Ελληνες αναζητούν και στηρίζουν οτιδήποτε ελληνικό. Η συναναστροφή με συμπατριώτες, απαραίτητη. Εδώ βλέπουμε απόφαση να δώσουν το παρόν σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων ελληνικών συλλόγων της πόλης.

Συνάντηση και απόφαση για Γενική Συνέλευση.

Αυτό που παρατηρούμε σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που τηρούνται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (5 γερμανικά μάρκα ετησίως). Βλεπουμε να θέλουν να μην γίνουν εγγραφές νέων μελών πριν την Γενική Συνέλευση για τον λόγο που προαναφέραμε μην επηρεάσουν τις αποφάσεις. Το πρέπον είναι τα νέα μέλη να εγγραφούν μετά την Γενική.

Θα ακολουθήσει και το Β’ μέρος της παρουσίασης των Χορευτικών τμηάτων του Πολιτιστικού σύλλογου Θρακιωτών “Ορφέας” Ανόβερου.