Θρακιώτικος Σύλλογος Αννόβερου: Οι δράσεις και η συμβολή του στην οργάνωση των Θρακιωτών της Γερμανίας

Θρακιώτικος Σύλλογος Αννόβερου: Οι δράσεις και η συμβολή του στην οργάνωση των Θρακιωτών της Γερμανίας

Το δεύτερο μέρος της ιστορίας του Θρακιώτικου Συλλόγου Αννόβερου, με τις δράσεις και την συμβολή του στην οργάνωση των Θρακιωτών της Γερμανίας, αλλά και την διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των συμπατριωτών μας, σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ρεπορτάζ της “Πανθρακικής”  κάλυψε τις δραστηριότητες του συλλόγου. Βλέπουμε την ικανοποίηση πως αυτό που γίνεται στο Ανόβερο γίνεται γνωστό και παραπέρα. Επαφή με τον θρακιώτικο σύλλογο Φερρών.

Οργάνωση εκδήλωσης με αφορμή τα Ελευθέρια της Θράκης. Αποφασίζεται η εκδήλωση να γίνει στις 19/05/1984. Να απαγγελθούν ποιήματα από παιδιά της χορευτικής ομάδας με υπευθυνότητα του προέδρου. Υπάρχει υπεύθυνος για την χορευτική ομάδα, υπέυθυνος για την αγορά κρεάτων για τα σουβλάκια της βραδιάς, υπεύθυνος για την λαχειοφόρο αγορά, υπεύθυνος για την αγορά ποτών κουπόνια αγορές κλπ.

Βλέπουμε ο σύλλογος να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν και σύλλογοι άλλων εθνικοτήτων. Εδώ συμμετέχει σε φεστιβάλ χορού που διοργάνωσε η ιταλική κοινότητα του Garbsen. Ικανοποιητική παρουσία και 150 γερμανικά μάρκα προς την χορευτική ομάδα .

Οικονομικός απολογισμός του ταμείου του συλλόγου.

Έλεγχος της ελεγκτικής επιτροπής με κατεγεγραμμένα έσοδα και έξοδα του συλλόγου. Υπογράφουν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Εκδρομή του συλλόγου

Η διοίκηση του συλλόγου αποφασίζει να γίνει εκδρομή των μελών στην Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας. Αναλαμβάνει τα έξοδα της εκδρομής. Η συμμετοχή των μελών ενθαρυντική. Περάσαμε μια όμορφη μέρα, με αστεία , πειράγματα, αναγνώσεις βιβλίων, καθώς επίσης αγοράσαμε διάφορα πράγματα ατελώνιστα (τα χρόνια της ΕΟΚ ) . Η εκδρομή έγινε για περισσότερη αλληλεγγύη και αγάπη μεταξύ των μελών.

Αν μη τι άλλο όμορφες στιγμές ανθρώπων που βρίσκονται σε μια ξένη χώρα. Δραστηριότητες να μειώνουν τον νόστο και να τονόνουν το ηθικό τους να συνεχίζουν.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Στις 10.10.1984 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων ο σύλλογος διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την Πατρίδα. Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαικός και συμμετείχαν όλοι οι έλληνες μετανάστες σ όλη την Ευρώπη.. Τα βραβεία των τριών πρώτων ήταν χρηματικά. Αρκετά μέλη του συλλόγου έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου βλέπουμε πως θέματα εκτός από την αλληλογραφία και την ενίσχυση από το Υπουργείο Εξωτερικών από την Ελλάδα είναι η ενίσχυση του συλλόγου προς τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας. Πολλοί θα θυμούνται τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. 21 Σεπτεμβρίου του 1986 συνεδριάζει το Δ.Σ. και αποφασίζει τα έσοδα από την εκδήλωση στις 27.09.1986 με συμπλήρωση από το ταμείο του συλλόγου, θα σταλούν προς βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό.

Μια μεγάλη σελίδα για τους Θρακιώτες σ όλη την Ευρώπη ανοίγει, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ 

Αραμπατζής Παναγιώτης

Υπήρξε Πρόεδρος την περίοδο 1989-1991.

Είναι ο μοναδικός που ο σύλλογος ανακύρηξε ως Επίτιμο μέλος του με απόφαση Γενικής Συνελεύσεως.  Είναι ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στον σύλλογο όσον αφορά την λειτουργία του, την σχέση του με τους άλλους συλλόγους.. Γεννημένος στην Μάνη Διδυμοτείχου το 1931, σήμερα ζει στην αγαπημένη του πατρίδα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι Θρακιώτες του Ανόβερου με την ίδρυση του συλλόγου τους έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας Θρακιωτών όλης της Ευρώπης. Το συζητούσαν σε κάθε ευκαιρία και όταν η στιγμή έφτασε ήταν έτοιμοι. Διαβάζουμε ξεκάθαρα στα πρακτικά να λένε. Όπως γνωρίζετε το ξεκίνημα για την δημιουργία της Ομοσπονδίας έγινε από στελέχη του συλλόγου μας. Η ομοσπονδία πρέπει να υπάρχει και θα υπάρχει όταν όλοι οι σύλλογοι της Γερμανίας την υποστηρίζουν. Ο σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να προβάλει την Θράκη σ΄ολη την Γερμανία, να διοργανώνει εκδηλώσεις πανγερμανικές, πανευρωπαικές ή αν είναι δυνατόν παγκόσμιες, συσπειρώνοντας έτσι όλους τους Θρακιώτες, Επίσης ασχολείται με τα προβλήματα της Θράκης και των κατοίκων της.

Με την Ομοσπονδία μπορούμε να έχουμε επαφή σε ευρύτερο τομέα με όλες τις ελληνικές αρχές, γερμανικές, ευρωπαικές, ενώ η δράση του συλλόγου μας θα είναι περιορισμένη στο Ανόβερο. Το Δ.Σ. μας υποστήριξε σε κάθε τομέα την Ομοσπονδία. Σε συνεννόηση με το συμβούλιο της Ομοσπονδίας διοργανώσαμε τις ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΝΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ εδώ στο Ανόβερο και μάλιστα διήμερες στις 28 και 29 Νοεμβρίου του 1987. Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ήταν η οργανωτική επιτροπή και κατάφερε να φέρει εις πέρας μια τόσο μεγάλη εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία.

Εδώ μπορούμε να επισημάνουμε την έγνοια των Θρακιωτών του Ανόβερου τότε για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Ήταν σε συνεχείς επαφές με άλλους συλλόγους της Γερμανίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 1987 στην πόλη της Στουτγκάρδης έγινε η μεγάλη συνάντηση. Επιλέχθηκε αυτή η πόλη για ευνόητους λόγους. Χιλιάδες Θρακιώτες μετανάστες ζούσαν ήδη στην Στουτγκάρδη, έτσι ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Θρακιωτών Ευρώπης. Η Στουτγάρδη παραμένει και σήμερα  η πόλη της Ομοσπονδίας. Με την ίδρυσή της ο δικός μας Αναστάσιος Μπαμπαχμίδης κάθησε στον θώκο του Προέδρου για σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια έως το 1996.

Το επίτευγμα όλων αυτών : Μια φορά κάθε χρόνο συνήθως στην αργία της Πεντηκοστής διοργανώνονται εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και εορτάζεται η απελευθέρωση της Θράκης (οι εκδηλώσεις είναι 2ήμερες). Και τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών, συγκεντρώνονται Θρακιώτες από όλο τον κόσμο και προωθούνται θέματα της Θράκης και των Θρακών ανά τον κόσμο. Τα Παγκόσμια Συνέδρια αυτά έως τώρα γίνονται μόνο στην Ελλάδα, ευελπιστούμε πως κάποιο θα γίνει και στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Γερμανία όπου ζει μεγάλο πληθυσμός Θρακιωτών.

Ταυτότητες των μελών του συλλόγου

Το κάθε μέλος του συλλόγου Θρακιωτών ΄΄Ορφέας΄΄ Ανόβερου ως μέλος είναι κάτοχος μιας τέτοιας ταυτότητας και έχοντας εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες-διαδικασίες του συλλόγου.

ΣΧΕΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΟΒΕΡΟ

Οι σχέσεις του συλλόγου με τις Αρχές στο Ανόβερο και τους Φορείς ήταν άριστες. Οι αποστάσεις κρατήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις το ίδιο. Ελληνικό Προξενείο-Εκκλησία-Φορείς δείχναμε την ίδια συμμετοχή. Αν κάνουμε μια βαθιά τομή στην συγκεκριμένη κατάσταση αυτήν την στιγμή θα πρέπει ο σύλλογός μας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, έχει όλα τα θετικά. Γνωστή σε όλους μας η πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου στο Ανόβερο. Πιστεύουμε πως το ίδιο σέβονται και τον σύλλογό μας οι άλλοι φορείς στο Ανόβερο. Προκύπτει δε και από τα καλέσματά τους για παρουσία μας στις εκδηλώσεις τους.

Για τις σχέσεις με τις γερμανικές αρχές διαπιστώνουμε πως υπάρχει θέμα με την γερμανική γλώσσα και θα πρέπει να προωθηθούν νέα παιδιά δεύτερης γενεάς πια για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Και οι σχέσεις με την Ομοσπονδία και αυτές άριστες και θετικές. Το φαινόμενο να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τρία μέλη του συλλόγου μας δείχνει την ευαισθησία μας πάνω στο θέμα αυτό.

Οι Θρακιώτες τότε κιόλας έβλεπαν την προοπτική σύστασης ενός Εθνικού Συμβουλίου που να προωθεί τα θέματα των Ελλήνων της περιοχής. Σήμερα στο Ανόβερο υπάρχει κάτι τέτοιο. Ονομάζεται ΄΄ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΟΒΕΡΟΥ΄΄ ένα σώμα που αποτελείται από 10 συλλόγους-μέλη, συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και παίρνουν αποφάσεις για διάφορες δραστηριότητες που αντιπροσωπεύουν όλον τον ελληνισμό της περιοχής

Στο αφιέρωμα αυτό προσπαθήσαμε να δώσουμε μια εικόνα για το πως ξεκίνησε η ιστορία του συλλόγου Θρακιωτών Ανόβερου. Μέσα από τα χειρόγραφα πρακτικά της εποχής δοκιμάσαμε να βγάλουμε προς τα έξω σήμερα τις δυσκολίες που είχαν τότε, την ανάγκη και τους λόγους για την ίδρυση ενός συλλόγου αλλά και την αγάπη τους για την Θράκη και την Πατρίδα. Ο σύλλογος συνεχίζει την πορεία του στα χρόνια. Οι πρώτοι μετανάστες ήρθαν με το σκεπτικό παραμονής μόνο  μερικών χρόνων , εδώ στην Γερμανία.  Σήμερα τα εγγόνια αυτών διατηρούν το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή πολύ έντονο. Στο μέλλον θα επιχειρήσουμε ένα αφιέρωμα τα νεώτερα χρόνια του συλλόγου. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαμε ακόμα ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης και νέοι Θρακιώτες ερχόμενοι από την Ελλάδα ενσωματώθηκαν στον σύλλογο και έδωσαν το δικό τους στίγμα. Στα σημερινά χρόνια ξαναζούμε ένα παρόμοιο γεγονός. Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς έλληνες να προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο και στην Γερμανία έχουν ήδη καταφθάσει αρκετές χιλιάδες. Σίγουρα αυτοί οι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη από οτιδήποτε ελληνικό και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στα χρόνια που έρχονται.

(Δεκέμβρης 2017) Στο αφιέρωμα αυτό την έρευνα την εργασία και την επιμέλεια έκανε το μέλος του συλλόγου Θρακιωτών ΄΄Ορφέας΄΄ Ανόβερου

Δημήτριος Χατζόγλου