Πέρυσι τα Θεοφάνεια ο Τσίπρας ήταν στην Αλεξανδρούπολη. Άλλαξε κάτι στον ένα χρόνο;

Πέρυσι τα Θεοφάνεια ο Τσίπρας ήταν στην Αλεξανδρούπολη. Άλλαξε κάτι στον ένα χρόνο;

Τέτοια μέρα πέρυσι, στις 6 Ιανουαρίου 2017, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Αλεξανδρούπολη για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Θεοφάνεια. Έγινε δεκτός με τεράστιες “επιθέσεις αγάπης”, κυρίως από τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά άλλαξε κάτι στην πόλη και την περιοχή; Έγινε τίποτα απ’ όσα υποσχέθηκε;

Αν κάνουμε έναν απολογισμό, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα παρέμειναν στάσιμα και μάλιστα σε κάποια θέματα χειροτέρεψαν. Είπε πέρυσι ο Πρωθυπουργός: “Η πόλη έχει μεγάλη ιστορία και μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα ομοψυχία και όραμα, ώστε να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος”.

Πέρασαν 12 μήνες, αλλά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παραμένει όπως ήταν.

  • Όπως έγραψε και το Evros-news.gr, εδώ και τρεις ημέρες, αν και θεωρείται το πλέον ώριμο για αξιοποίηση σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ, τις επόμενες μέρες ΘΑ καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και ΘΑ πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον του.
  • Το σχέδιο δράσης ΘΑ υποβληθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνισμοί που θα προκηρύξει το Ταμείο. Άλλος ένας χρόνος… μέσο στο νερό τουλάχιστον.
  • Την ίδια στιγμή ο ΟΛΑ και ο Πρόεδρος του Χρήστος Δούκας, το  MASTER  PLAN  ακόμα το επικαιροποιούν. Το  BUSSINES  PLAN  ακόμα το καταρτίζουν. Τις μαρίνες για τουριστικά σκάφη ακόμα τις φτιάχνουν.
  • Η μοναδική παρέμβαση τους στο λιμάνι, ήταν τα δυο…κιόσκια και αυτά χωρίς πόρτες, τουλάχιστον για να μην βρέχονται οι επιβάτες που περιμένουν το καράβι για την Σαμοθράκη. Α, και η σκανδαλώδης σύμβαση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ενοικίασης του parking στον “εκλεκτό” του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Νενεδάκη με αναδρομική μείωση του ενοικίου.

Όσον αφορά τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, πέρυσι τέτοια μέρα ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης μετά την κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι τους διαβεβαίωσε πως: “Το λιμάνι θα προχωρήσει, το LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, φυσικά θα προχωρήσει το αργότερο μέσα σε 3-4 μήνες”. Πέρασε ένας χρόνος, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και πάμε για το 2020 πλέον.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος ακόμα περιμένει απάντηση στην πρόταση του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία Γραφείου Πρωθυπουργού και στη Θράκη. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ” κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Σε αυτούς τους 12 μήνες όχι γραφείο πρωθυπουργού δεν είδε, αλλά έχει αναγκαστεί πολλές φορές, μόνος του ή με τους άλλους τρεις Μητροπολίτες της Θράκης και τον δήμαρχο κ.Λαμπάκη, συνεχώς να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και της ασύδοτης δράσης του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Μια και αναφερθήκαμε στο εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα που αφορά και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είπε πέρυσι τέτοια μέρα ο Πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη: «Τείνουμε χείρα συνεργασίας και ταυτόχρονα δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο».

Τί έκανε αυτό τον χρόνο;

  1. Έφερε τροπολογία την οποία ψήφισε, από κοινού με την απαράδεκτη Νέα Δημοκρατία δυστυχώς, για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
  2. Ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την εκλογή μουφτήδων από την μουσουλμανική μειονότητα.
  3. Επέτρεψε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον αντιπρόεδρο του Χακάν Τσαβούσογλου αλλά και στον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να κόβουν… βόλτες στην Θράκη όλοι μαζί μέσα σε ένα 6μηνο, λες και έβγαιναν… τσάρκα στην παραλία της Κωνσταντινούπολης.
  4. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Να μιλούν ευθέως, ακόμα και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο για “τουρκική μειονότητα”, για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, για “αδέρφια μας Τούρκους” και στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.
  5. Με τελευταίο παράδειγμα υποτέλειας φυσικά, το γεγονός ότι… έτρεξαν έντρομοι να υποβάλλουν αίτηση ακύρωσης της απόφασης που χορηγούσε πολιτικό άσυλο στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν έρθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μόλις διαμαρτυρήθηκε έντονα η Τουρκία. Για τόση αποφασιστικότητα μιλάμε.

Ο κ.Τσίπρας επρόκειτο πέρυσι τα Θεοφάνεια να πάει αρχικά στην Σαμοθράκη, αλλά λόγω της κακοκαιρίας έμεινε στην Αλεξανδρούπολη.

Τί έκανε λοιπόν σε αυτό τον ένα χρόνο η Κυτβέρνηση του για το νησί μας;

  • Κατάργησε από την 1 Ιανουαρίου 2018 τον μειωμένο ΦΠΑ και το κόστος ζωής των κατοίκων της εκτοξεύθηκε στα ύψη
  • Το 2018 θα αυξήσει και τον ΕΝΦΙΑ κατά 44% λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, έτσι για να βοηθήσει τους ακρίτες κατοίκους της.
  • Έστειλε μετά την πρωτοφανή θεομηνσία της 25ης Σεπτεμβρίου υπουργούς και γραμματείς στο νησί, τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο του Γιάννη Δραγασάκη να δώσουν υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών. Δεν έχει γίνει ως τώρα, περίπου 3,5 μήνες μετά το παραμικρό. Το νησί και ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές του είναι στον “αέρα” και οι κάτοικοι του δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για τις κατεστραμμένες περιουσίες τους.

Για να μην είμαστε άδικοι, σε αυτό τον χρόνο ολοκληρώθηκε ένα τμήμα του κάθετου άξονα, αυτό μεταξύ Μάνδρας και Ψαθάδων. Παραμένει όμως ακόμα ανολοκλήρωτο σημαντικό κομμάτι και ο δρόμος Ορμένιο-Αρδάνιο μόνο κάθετος άξονας δεν είναι. Τρία χρόνια κυβερνούν ήδη και απλά όχι κατασκεύασαν, αλλά ολοκήρωσαν ένα τμήμα 15 χιλιομέτρων και αυτό με πολλές παραλείψεις και κακοτεχνίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στους 12 μήνες που πέρασαν, ήρθαν τα διόδια στην Μέστη και ετοιμάζονεται και νέος σταθμός στο Αρδάνιο.

Εδώ και τρία χρόνια, οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης δια των αρμόδιων υπουργών της και των τριών κυβερνητικών βουλευτών για Αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου δίνουν και παίρνουν.

Το καλοκαίρι αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του κεντρικού και βόρειου Έβρου ξεσηκώθηκαν σε ένα δυναμικό συλλαλητήριο για το θέμα, αλλά φυσικά το…δούλεμα πάει σύννεφο.

Τώρα ο κ.Καίσας τους υπόσχεται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα. Το οποίο μπορούσε να λυθεί φυσικά με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την υγεία τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που είχε προκαλέσει αίσθηση και τον είχαν προβάλλει έντονα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πέρυσι για τις… αποθεωτικές δηλώσεις που έκανε αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε τότε πως εξεπλάγη ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι  είχε πολύ καλή γνώση των ζητημάτων τόσο του δήμου όσο και της Θράκης γενικότερα.

Όπως είπε: “Αποδεικνύονταν ότι τα ήξερε καλύτερα από εμάς. Αυτό είναι παρήγορο γιατί σ’ αυτές τις εποχές που ζούμε και όταν ζητάμε απ’ τον Πρωθυπουργό της χώρας να παρεμβαίνει στα πράγματα ιδιαίτερα της Θράκης, για λόγους ευνόητους, και διαπιστώνεις ότι τα κατέχει τα προβλήματα και μάλιστα πρότεινε πιο μπροστά από μας λύσεις, νομίζω ότι τα πράγματα είναι καλά για τη Θράκη και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Να πω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς οι Θρακιώτες αυτό μόνο θέλαμε».

Κι αφού όπως είπε ο κ.Λαμπάκης πέρυσι, ήθελε μόνο να γνωρίζει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις ο κ.Τσίπρας, αυτό φαίνεται ότι αρκεί και στην Κυβέρνηση.

  1. Ούτε για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας που περίμενε και αρκεί μια απλή υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ.Κουρουμπλή πήρε τίποτα.
  2. Ούτε για την σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς προχώρησε το παραμικρό, αλλά αντίθετα μπορεί να… απομονωθεί η πόλη και να υπάρχει απ ‘ ευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Μπουργκάς και Κωνσταντινούπολη.
  3. Ούτε για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο, που μας διαβεβαίωναν ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού κ.Βασιλειάδης όταν ήρθε πριν λίγο καιρό στην περιοχή δεσμεύθηκε πως μόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα ανακοινώσει συγκεκριμένες κινήσεις για την κατασκευή του με κρατική χρηματροδότηση, ακούσαμε τίποτα.
  4. Ούτε την ιδιοκτησία της δυτικής χερσαίας ζώνης εξασφάλισε ο δήμος Αλεξανδρούπολης, αλλά απλά θα έχει την παραχώρηση για 13 χρόνια με ενοίκιο.

Για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ας το αφήσουμε καλύτερα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες, κυρίως του βορείου Έβρου, αφού η τεράστια φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ και όλες οι άλλες επιβαρύνσεις κάνουν τις επιχειρήσεις τους μη ανταγωνιστικές και οι πολίτες καταφεύγουν για τις αγορές τους στην Ανδριανούπολη ή την Βουλγαρία.

Ξέχασα βέβαια ότι από το 2015 άρχισε να ξαναλειτουργεί το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας. Κι αυτό όμως… παράγει μόνο ζημιές, όπως και όλη η εταιρεία συνολικά, αφού 123 εκατομμύρια ζημιές τα τρία τελευταία χρόνια ανακοίνωσε η ίδια η διοίοκηση της.

Τα τεύτλα σε χιλιάδες στρέμματα είναι ακόμα ασυγκόμιστα και σαπίζουν, οι τευτλοπαραγωγοί απλήρωτοι και ο μόνος κερδισμένος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Γιάννης Νενεδάκης, ο “εκλεκτός” του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, που μετά την προκλητικά σκανδαλώδη περίπτωση του parking ιδιοκτησίας στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τον διόρισαν και στο Δ.Σ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για να την… σώσει. Ο ίδιος πάντως παίρνει μια χαρά τον μισθό του και άσε τους τευτλοπαραγωγούς να ετοιμάζονται να καταθέσοπυν εξώδικα γιατί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι.

Σήμερα λοιπόν που έχουμε την… επέτειο της περσινής παρουσίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα Θεοφάνεια στην Αλεξανδρούπολη, αυτά είναι μερικά μόνο απ’ όσα θυμηθήκαμε. Με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη να τον… αποθεώνει, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.Άνθιμο επίσης να του πλέκει το εγκώμιο, αλλά την πραγματικότητα να είναι ξεκάθαρη. Τίποτα από όσα τους υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας, αν και όπως είπε ο Βαγγέλης Λαμπάκης γνώριζε άριστα τα προβλήματα και πρότεινε πριν από αυτούς λύσεις, ούτε λύθηκε και ούτε προχώρησε.