Ενίσχυση 37,2 εκατ. για αγροτικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία. Οι Έλληνες αγρότες το περιμένουν απ’ το 2015

Ενίσχυση 37,2 εκατ. για αγροτικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία. Οι Έλληνες αγρότες το περιμένουν απ’ το 2015

Την στιγμή που στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου του… 2015, στην γειτονική προς τον Έβρο μας Βουλγαρία, οι αγρότες πήραν ήδη την πρώτη δόση πληρωμής της κρατικής ενίσχυσης για το 2017.

Τα χρήματα αυτά αφορούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης για χρήση στην αγροτική παραγωγή και τα κατέβαλε στους Βούλγαρους αγρότες το Κρατικό Ταμείο Γεωργίας της χώρας.

Η ενίσχυση χορηγείται στους αγρότες που εργάζονται στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, υπό τη μορφή έκπτωσης από τον συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται για μηχανοκίνητες δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 8.250 αγρότες είδαν να μοιράζεται στους λογαριασμούς τους το ποσό των 37,2 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για το 2017, στο πλαίσιο του καθεστώτος για την ανάκτηση ορισμένων δαπανών των αγροτών για καύσιμα που αγοράστηκαν το 2016, είναι περίπου 43 εκατ. ευρώ, το καταβληθέν ποσό αντιπροσωπεύει το 87,21% του εγκεκριμένου ποσού κρατικής ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες.

Το υπόλοιπο ποσό, που υπερβαίνει τα 5,6 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί στους 8.250 αγρότες με μια δεύτερη δόση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018.

Η ανωτέρω κρατική ενίσχυση έρχεται σε μια κομβική χρονική συγκυρία, καθώς αυτή την περίοδο προετοιμάζονται κινητοποιήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ypaithros.gr