Την ετήσια έκθεση του παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. Επιστροφή οικονομικού κλίματος στο 2014

Την ετήσια έκθεση του παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. Επιστροφή οικονομικού κλίματος στο 2014

 

Την ετήσια έκθεση αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος 2017 της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε πριν λίγη ώρα η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, στην οποία καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιστρέφουμε ουσιαστικά στο Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν χάσει τις εκλογές η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Την έκθεση παρουσίσαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο Α’ Αντιπρόεδρος Βασίλης Κασαπίδης, η Γενικής Γραμματέας Βίβιαν Κουρμπανιάν και το μέλος Γιάννης Ντουμανίδης. Μετά την παρουσίαση μετέβησαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου παρέδωσαν την συγκεκριμένη έκθεση, όπως κάνουν πάντα, ενώ θα έχουν συνάντηση και με την επιτροπή Τουρισμού του δήμου της πόλης για τον ίδιο λόγο.

Στην παρέμβαση του ο κ.Χατζημιχαήλ επεσήμανε: “Παράλληλη πραγματικότητα καταδεικνύει η ετήσια έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον του 2017 με βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιστροφή στον Νοέμβριο του 2014 από την μία, αλλά και στάση πληρωμών των Ελλήνων προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 100 δις και η έξαρση της μαύρης οικονομίας.

“ Με συνέπεια και ευθύνη παρουσιάζουμε για μία ακόμη χρονιά την ετήσια έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον του έτους 2017 για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μία επιστημονική και ολοκληρωμένη καταγραφή και ερμηνεία των τάσεων και των μεταβολών του οικείου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

 Εφέτος για πρώτη φορά από την έναρξη των ετήσιων εκθέσεων αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος από τον φορέα μας καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ταυτόχρονη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το εμπόριο και η τοπική επιχειρηματικότητα εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις με θετική προοπτική, με επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης να καταγράφουν βελτίωση ή σταθεροποίηση στις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2017.

Μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ αυτών η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η γενική θετική εντύπωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η σχετική πολιτική σταθερότητα, συνετέλεσαν στην καταγραφή των θετικών μας αποτελεσμάτων. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς η άτυπη στάση πληρωμών των Ελλήνων προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 100 δις ευρώ, η εμμονή στην φορολόγηση με 900 εκατ. ευρώ νέους φόρους για το 2018 και η έξαρση της μαύρης οικονομίας συνθέτουν μία παράλληλη πραγματικότητα.

Επισημαίνω επίσης ότι η αναιμική αύξηση των οικονομικών επιδόσεων μέρους της τοπικής επιχειρηματικότητας ουδεμία σχέση έχει με τις προ κρίσης επιδόσεις και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, παρά σηματοδοτεί -με την ενίσχυση των προοπτικών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης- την επιστροφή στο κλίμα του Νοεμβρίου του 2014.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταβολές στα πεδία του Τουρισμού καθώς στην περίπτωση των επισκεπτών από την Τουρκία προκύπτει κορεσμός στην κατανάλωση προϊόντων εμπορίου, ενώ η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής τους σχεδόν αποκλειστικά στους τζίρους των επιχειρήσεων εστίασης δεν επαρκεί να υπερκαλύψει τις απώλειες από την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Παρουσίαση Έρευνας 2017

Παράρτημα έρευνας οικ.περιβάλλοντος 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ_2017 με πίνακες