Οι φορεσιές, οι χοροί και τα τραγούδια της Νέας Βύσσας βραβεύτηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ (video)

Οι φορεσιές, οι χοροί και τα τραγούδια της Νέας Βύσσας βραβεύτηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ (video)

Οι εντυπωσιακές φορεσιές, οι χοροί και τα τραγούδια της Νέας Βύσσας βραβεύτηκαν και συγκίνησαν στο Ορλάντο της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ που οργάνωσε αυτές τις ημέρες η Μητρόπολη της Ατλάντα και συμμετείχαν συνολικά 43 συγκρότηματα από τις νοτιοανατολικές πολιτείες της Αμερικής.

Ο Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ του Σικάγο, παρουσίασε χορούς και τραγούδια από τη Νέα Βύσσα του Έβρου και όχι μόνο εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε, αλλά κατέκτησε και την πρώτη θέση παίρνοντας το χρυσό βραβείο στις φορεσιές. Κι αυτές ήταν οι αυθεντικές φορεσιές της Νέας Βύσσας, που τις έστειλε από την προσωπική της συλλογή η συμπατριώτισσα μας, Βυσσιώτισσα στην καταγωγή και ερευνήτρια της θρακιώτικης παράδοσης κ.Ελένη Φιλιππίδου που μένει στην Αθήνα. Έτσι ήρθε η πρώτη θέση στην ενδυμασία, αλλά και στο τραγούδι και η δεύτερη στους χορούς.

Οι δάσκαλοι και τα παιδιά του συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ είχαν βρεθεί παλαιότερα στο σεμινάριο θρακιώτικων χορών και τραγουδιού που είχε διοργανωθεί στον Καναδά και είχε βρεθεί εκεί η κ.Φιλιππίδου κάνοντας τότε εισήγηση για την παράδοση της Νέας Βύσσας.

Να επισημάνουμε ότι στο φεστιβάλ σε κάθε κατηγορία δίνουν ένα βραβείο για φορεσιές και ένα για το συγκρότημα που χρησιμοποίησε το τραγούδι με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο στην παρουσίαση του. Υπάρχουν ξεχωριστοί κριτές για τους χορούς, τα τραγούδια και τις φορεσιές και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο βραβείο κοστουμιών, τα μοναδικά και όμορφα γυναικεία κοστούμια από τη Νέα Βύσσα.

Μπράβο στον σύλλογο του Σικάγο ΟΡΦΕΑΣ και τους ομογενείς μας και θερμά συγχαρητήρια στην κ.Ελένη Φιλιππίδου, που μέσω αυτής η Νέα Βύσσα κυριάρχησε και στις ΗΠΑ.