Ο Εβρίτης σεφ Κώστας Τερζούδης με γεύσεις του τόπου μας εντυπωσιάζει στο αθηναϊκό “SAH”

Ο Εβρίτης σεφ Κώστας Τερζούδης με γεύσεις του τόπου μας εντυπωσιάζει στο αθηναϊκό “SAH”

Αφιέρωμα σε έναν συντοπίτη μας σεφ, από τους κορυφαίους στον ελληνικό χώρο, τον Κώστα Τερζούδη ο οποίος κατάγεται από τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου, κάνει το γνωστό αθηναϊκό Αθηνόραμα, παρουσιάζοντας έναν καινούργιο χώρο, το νέο bar-restaurant με μεσογειακή γοητεία «SAH» που βρίσκεται στην πλατεία Μαβίλη, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Αφού παρουσιάζει τον συγκεκριμένο χώρο, αφιερώνει πολύ χώρο στις δημιουργίες του Εβρίτη σεφ, που αποτελούνται από γεύσεις του τόπου μας. Γιατί ο γκιουζλεμές και ο καβουρμάς είναι φυσικά εβρίτικα, θρακιώτικα φαγητά, τα οποία όμως με εντυπωσιακές δημιουργίες καταφέρνει να τα κάνει γνωστά στους απαιτητικούς πελάτες του μαγαζιού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το athinorama,gr αναλύοντας το όνομα του μαγαζιού: “Αυτή η ιστορία δίνει την αφορμή στον σεφ Κώστα Τερζούδη να διατρέξει τις γεύσεις της Μεσογείου τσιμπολογώντας σπεσιαλιτέ και μιξάροντας γεύσεις.

Γκιουζλεμέδες και καβουρμάς

Έτσι μπορείς να ξεκινήσεις με έναν γκιουζλεμέ, πίτα του τηγανιού δηλαδή με άγρια αρωματικά χόρτα και γραβιέρα, τον οποίο σερβίρουν με δροσιστικό αϊράνι, μια μοντέρνα παρουσίαση καβουρμά με βελούδινη πολέντα, που πάνω του σπάει ταιριαστά αβγό ποσέ με σάλτσα τρούφας γύρω του, και κατόπιν να πας στην άκρη της Μεσογείου για να βρεις σιγομαγειρεμένο κότσι αρνιού με κους-κους φρούτων και μαρμελάδα λεμόνι ή μια σύνθετη παέγια με κοτόπουλο, μύδια, καλαμάρι, τσορίθο, μπίρα και σαφράν. Το ζουμερό συκώτι σχάρας σερβιρισμένο πρωτότυπα με ταρτάρ μάνγκο, ψητά καρότα και σάλτσα μαύρης μπίρας και το επιτυχημένα αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με τραγανό καραμελωμένο φύλλο, κατσικίσια κρέμα και παγωτό καϊμάκι μην τα χάσετε.

Όσο για τον χώρο;  Η ψηλοτάβανη σάλα έχει μια χάρη που δεν βρίσκεις συχνά στα μαγαζιά της Αθήνας. Επίκεντρό της το εντυπωσιακό μπαρ που έχει από πίσω του μια «βιβλιοθήκη» γεμάτη όμορφα φωτισμένες, πλαγιασμένες φιάλες κρασιού που γλυκαίνουν το βλέμμα.

Εκ πρώτης όψεως το όνομα φαίνεται να προέρχεται από την ορολογία του σκακιού, στην πραγματικότητα όμως είναι τα αρχικά της Sayyida al Hurra, μιας­ θρυλικής πειρατίνας/βασίλισσας του ισλαμικού κόσμου που έδρασε σε συνεργασία με τον Μπαρμπαρόσα. Προερχόμενη από τη Γρανάδα, το τελευταίο μουσουλμανικό κράτος στην Ισπανία, η οικογένειά της κατέφυγε στο Τετουάν στο Βόρειο Μαρόκο και κυριάρχησε στα νερά της Δυτικής Μεσογείου.

Τα live στο «SAH» γίνονται πάντα Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το σάουντρακ αναλαμβάνουν DJs.