Το έθιμο του “Τρύφωνα” αναβίωσε και φέτος μ’ επιτυχία στα Δίκαια(φωτoρεπορτάζ)

Το έθιμο του “Τρύφωνα” αναβίωσε και φέτος μ’ επιτυχία στα Δίκαια(φωτoρεπορτάζ)

Με απόλυτη επιτυχία οι κάτοικοι των Δικαίων, όλων των χωριών του Τριγώνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβίωσαν και φέτος για δύο ημέρες (Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και Πέμτπη 1 Φεβρουαρίου) το πατροπαράδοτο έθιμο του “Τρύφωνα”.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που γίνονται  στα Δίκαια και βασίζεται  σε ένα πατροπαράδοτο έθιμο που έφεραν οι πρόγονοι από το Καβακλί της Αν.Ρωμυλίας πριν από πολλές δεκαετίες,  όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Η γιορτή ξεκίνησε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου το πρωί, με το στολισμό της άμαξας του “Τρύφωνα”. Το απόγευμα, μετά τον εσπερινό στην εκκλησία, το γλέντι μεταφέρθηκε στον διαμορφωμένο χώρο εκδήλωσης Τρύφωνα, στην περιοχή αμπέλια, όπου άναψε η κεντρική φωτιά και συνεχίστηκε η διασκέδαση μέχρι αργά το βράδυ.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, έγινε εορτασμός Αγίου Τρύφωνα το πρωί στην εκκλησία, αγιασμός και μετάβαση στα αμπέλια για την αναπαράσταση του εθίμου.

Στη συνέχεια ακολούθησε φαγοπότι μέχρι το μεσημέρι και αναχώρηση για την πομπή του “Τρύφωνα” στο χωριό. Συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού, χορός από τον “Τρύφωνα”, παραδοσιακοί χοροί από τοπικά συγκροτήματα, ολοκλήρωση εθίμου με την ανάδειξη νέου “Τρύφωνα” και συνέχεια με χορό για όλο τον κόσμο!

Gepostet von Sakis Tsobanidis am Donnerstag, 1. Februar 2018

Το πολύ συγκινητικό και ευχάριστο είναι ότι συμμετείχαν και αρκετοί νέοι άνθρωποι κιαι μικρά παιδιά, που χόρεψαν μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι το έθιμο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Οι φωτογραφίες είναι του φίλου Σάκη Τσιμπανίδη από τον Δίλοφο και την σελίδα ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΑΣ

[post_gallery]