Ρώσος πρέσβης: “Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης θα δούμε…”

Ρώσος πρέσβης: “Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης θα δούμε…”

 

Μετά τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Γερμανούς που έχουν προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι Ρώσοι θα ασχοληθούν με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά υπό προϋποθέσεις και αφού ξεκινήσει πρώτα η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης Αντρέι Μασλόβ κατά την επίσκεψη του στην περιοχή και τη συνάντηση με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη. «Έχουμε γενικά ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη. Μόλις ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι, θα ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία και θα εξεταστεί το θέμα. Είναι ένα θέμα για τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας εδώ, δεν είναι κυβερνητικό. Αν έχουν ενδιαφέρον οι επιχειρηματίες θα έρθουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη που πρώτο αποκάλυψε το Evros-news.gr, o κ.Μασλόβ τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε ν’ αναπτύξουμε κι εμείς τη συνεργασία με την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μάσλοβ, συμπληρώνοντας πως «ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσεται σε πολύ υψηλό επίπεδο». Ο Ρώσος πρέσβης έκανε λόγο για «τακτικές επαφές του Προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα το 2016 υπογραμμίζοντας πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ν’ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας. Ο ρόλος μας είναι να συμβάλλουμε στη διμερή συνεργασία και όχι να καταστρέψουμε τη συνεργασία της Ελλάδας με τις τρίτες χώρες. Δεν ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό. Η ρωσική διπλωματία είναι διπλωματία της υψηλής κουλτούρας. Ενδιαφερόμαστε για τις διμερείς σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή και την πόλη» και διευκρίνισε πως η επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Έβρου δεν είναι μόνο εθιμοτυπική. «Είχαμε την ωραία ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και επίσης τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Ενημέρωσα τον κ. δήμαρχο για τις εξελίξεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του κοινού έτους τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας που διανύουμε τώρα.

Φέτος θα έχουμε και πολλές άλλες ευκαιρίες να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, επειδή το 2017 είναι ένα επετειακό έτος. Θα γιορτάσουμε τα 190 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και αυτές οι ευκαιρίες θα δώσουν μία ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, χαρακτήρισε τιμητική την επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη και έκανε λόγο για «μία ευκαιρία από πλευράς μας να του δείξουμε τι σημαίνει Αλεξανδρούπολη, τι σημαίνει το λιμάνι, η ηλεκτροκίνηση και πως διασυνδέονται οι χώρες της Βαλτικής με το Γιβραλτάρ και τις αγορές της Εγγύς Ανατολής μέσα από ένα project το οποίο έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

«Εμείς σ’ αυτή την περιοχή της Θράκης, που είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας σε επίπεδο Περιφερειών και της Ε.Ε., καλούμε να ρθει, κάθε έναν ο οποίος έχει δυνατότητα να δημιουργήσει οικονομία επενδύοντας χρήματα, και τον συμβουλεύουμε για όσα πράγματα γνωρίζουμε εμείς ως ντόπιοι κι αυτοί δεν ξέρουν…», σημείωσε ο κ. Λαμπάκης.

(Πηγή: ΑΠΕ)