Απάντηση Λαμπάκη σε Μιχαηλίδη για τις αεροπορικές συνδέσεις της Αλεξανδρούπολης

Απάντηση Λαμπάκη σε Μιχαηλίδη για τις αεροπορικές συνδέσεις της Αλεξανδρούπολης

Την άμεση απάντηση του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, προκάλεσε η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α και του επικεφαλής της Παύλου Μιχαηλίδη, για τις ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή στο θέμα των αεροπορικών συνδέσεων της Αλεξανδρούπολης και η επισήμανση ότι ασχολείται μόνο με τις εντυπώσεις και όχι με την ουσία.

Με δελτίο Τύπου λοιπόν ο δήμος Αλεξανδρούπολης απαντάει στις βολές που δέχθηκε και επισημαίνει:

“Μόλις την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2018 η αεροπορική εταιρεία Sky Express ανακοίνωσε ότι από 1η Μαΐου 2018 ξεκινάει απευθείας πτήση από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα, με δύο καθημερινές πτήσεις, μια είδηση που φαίνεται να ικανοποιεί  ένα πάγιο αίτημα τόσο της παρούσης δημοτικής αρχής όσο και χιλιάδων δημοτών και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής μας. Προφανώς η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφήνει αδιάφορους κάποιους που συνεχίζουν με άστοχες και φλύαρες επικοινωνιακές κινήσεις να παραπληροφορούν και να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη ερμηνεύοντας κατά το δοκούν και όπως βολεύονται τα αντικειμενικά δεδομένα και τα γεγονότα.

Θα θέλαμε λοιπόν να βοηθήσουμε την ορθή τους σκέψη και να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας για τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα δεδομένα:

  1. Αν και η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής αλλά της κρατικής εξουσίας, ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να σιωπά όταν αυτή παραβιάζεται και δημιουργούνται ολιγοπώλια ή μονοπώλια.
  2. Οι επιστολές του Δημάρχου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την τιμολογιακή πολιτική της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines) στο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Αθήνα, οδήγησαν σε σχετική μελέτη της Επιτροπής, το βασικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η διαπίστωση ότι η ακριτική Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί αεροπορικά όλη τη Θράκη είναι ο τρίτος ακριβότερος προορισμός στη χώρα μας!
  3. Η Καλαμάτα αύξησε την τουριστική της κίνηση γιατί δημιουργήθηκε στην περιοχή μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα (βλ. Costa Navarino) και μάλιστα με ιδιοκτήτη που συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines). Στη σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε επαφή του Δημάρχου και της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου με Tour Operators σε όλη την Ευρώπη, τονίζεται από αυτούς η μεγάλη τουριστική αξία της περιοχής μας αλλά και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών.
  4. O Αερολιμένας της Καβάλας απολαμβάνει τους θερινούς μήνες μεγάλη κίνηση από πτήσεις charter λόγω κυρίως της κίνησης προς τη Θάσο και αυτό είναι διαπιστωμένο από την τουριστική στατιστική της περιοχής, ενώ η μεγάλη κίνηση που παρατηρείται τους τρέχοντες μήνες οφείλεται στις εργασίες που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  5. Η προσπάθεια του Δημάρχου με τις Κρητικές Αερογραμμές (Sky Express), που ξεκίνησε από το 2014 και συνεχίζεται έως σήμερα με διαρκείς επαφές και συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση της άνω εταιρείας, έφερε την πρόσφατη ανακοίνωσή της για το καθημερινό δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Αθήνα το οποίο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που αν τελικά καταστεί βιώσιμο και εδραιωθεί στην περιοχή θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τους συμπολίτες μας αλλά και όλους τους Θρακιώτες. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία επέλεξε να ανακοινώσει το δρομολόγιο μέσω του Δημάρχου δείχνοντας έμπρακτα την εκτίμησή της στην κοινή πολύχρονη προσπάθεια.
  6. Αντίστοιχα η κυπριακή αεροπορική εταιρία TUS Airways ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Λάρνακα με δύο πτήσεις την εβδομάδα.
  7. Η διακοπή των πτήσεων προς την Αγία Πετρούπολη δεν έχει καμία σχέση με την τουριστική πολιτική του Δήμου μας αλλά ήταν μία απόφαση της αεροπορικής εταιρεία που στηρίχθηκε στο μεγαλύτερο κέρδος που είχε από άλλες αεροπορικές συνδέσεις και είναι μία απόφαση απόλυτα σεβαστή.
  8. Προτρέπουμε επίσης τον όποιον κακόπιστο να ανατρέξει στα στατιστικά στοιχεία πληρότητας των πτήσεων της Aegean καθώς και στα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας για να διαπιστώσει επιτέλους το επίπεδο της επιτυχίας του Δημάρχου και όλων των συνεργατών του.
  9. Τέλος οποιαδήποτε αναφορά στην Αεροπορική εταιρεία RyanAir είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου και θα την αφήσουμε ασχολίαστη αφού έτσι και αλλιώς τα γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και τα μελλούμενα θα τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα…

Προς δυσαρέσκεια κάποιων, κύριο μέλημα της παρούσης δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης και η δημιουργία οικονομίας μέσα από συντονισμένες κινήσεις εξωστρέφειας και συνεργειών. Προφανώς και έχουν νόημα οι επιστολές και οι συνεχείς επαφές αλλά και πιέσεις του κ. Λαμπάκη προς κάθε κατεύθυνση και το αποτέλεσμα αυτών είναι ήδη ορατό, αρκεί κάποιοι να βγάλουν τις παρωπίδες”.