Άρχισε η παραγωγή του εβρίτικου ζεόλιθου των Πετρωτών από την εταιρεία “Όλυμπος”

Άρχισε η παραγωγή του εβρίτικου ζεόλιθου των Πετρωτών από την εταιρεία “Όλυμπος”

Η πρώτη παραγωγική εκμετάλλευση του εβρίτικου ζεόλιθου των Πετρωτών από την εταιρεία “Όλυμπος” ξεκίνησε, όπως και η διάθεση ελληνικών προϊόντων στην αγορά.

Από το περασμένο φθινόπωρο η «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» έκοψε πρώτη το νήμα για την παραγωγή ελληνικού ζεόλιθου, πετυχαίνοντας να αξιοποιεί την «πέτρα που καίει» από τον βόρειο Έβρο.

Τα κοιτάσματα του ζεόλιθου στην περιοχή Πετρωτά είναι πολύ σημαντικά και ουσιαστικά μένουν ανεκμετάλλευτα ως και σήμερα, παρά τη συζήτηση που τουλάχιστον για μία δεκαετία γίνεται για αυτό τον ορυκτό θησαυρό.

Η «Όλυμπος» μόλις το φθινόπωρο του 2017 και μετά από μία πενταετία ερευνών, μελετών και αδειοδοτικών διαδικασιών, άρχισε να εξορύσσει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται ζεόλιθο από μία έκταση 84 στρεμμάτων στη θέση Κόκκαλο, στα Πετρωτά του νομού Έβρου. Αυτή η σχετικά μικρή έκταση ενοικιάσθηκε από το ελληνικό δημόσιο για 15 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης στα 40 χρόνια.

Από αυτή την τόσο πρόσφατη εκμετάλλευση, η Εταιρεία έχει ήδη αύξηση της τάξης του 15% στον κύκλο εργασιών της, ενώ το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έκανε σε βάθη μέχρι 40-50 μέτρα δίνουν, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, υψηλής ποιότητας ζεόλιθο με περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο ως και 90%.

«Είμαστε οι πρώτοι που κάναμε γεωτρήσεις σε τέτοια βάθη και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του αμερικανικού διαπιστευμένου εργαστηρίου που εξετάζει τα δείγματα από πέντε γεωτρήσεις, όσο βαθύτερα στο κοίτασμα, τόσο καλύτερη η ποιότητα του ζεόλιθου και μεγαλύτερη η ποσότητα. Αυτής της ποιότητας ο ζεόλιθος έχει ζήτηση στη διεθνή αγορά», τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, μεταλλειολόγος μηχανικός και διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, που επενδύει σε μία κατά βάση ερευνητική βιομηχανία η οποία έχει στραφεί σε ορυκτά με ιδιότητες που τα καθιστούνε πολύτιμα, όπως είναι ο ζεόλιθος αλλά και ο διατομίτης.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr, η «Όλυμπος» μπόρεσε και ξεκίνησε δραστηριότητα στα Πετρωτά Έβρου, γιατί ερεύνησε μία περιοχή η οποία προηγουμένως δεν είχε ερευνηθεί από κανένα άλλο φορέα, ούτε βεβαίως από το ΙΓΜΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που μπόρεσε να μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο αυτή την σχετικά μικρή έκταση, χωρίς την προηγούμενη διενέργεια διαγωνισμού, όταν λόγω διαδικασιών και νομικών διενέξεων, το πολύ μεγάλο, κύριο κοίτασμα, που έχει επιφανειακά ερευνήσει το ΙΓΜΕ (σε έκταση 160.000 τ.μ.) μένει ως σήμερα ανεκμετάλλευτο.

«Θεωρώ ότι με το νέο λατομικό νόμο θα προχωρήσει πλέον το Δημόσιο σε διαγωνισμό για την ενοικίαση της περιοχής, για την οποία πολύ πιθανό θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από μεγάλη πολυεθνική. Αλλά πλέον υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον και από άλλες, ελληνικές εταιρείες, για μικρότερες εκτάσεις, εκτός της έκτασης του μεγάλου κοιτάσματος. Η περιοχή των Πετρωτών κρύβει μεγάλο ορυκτό πλούτο», τονίζει.

Η «Όλυμπος», έχει εξορύξει και μεταφέρει στο βιομηχανικό συγκρότημα στην Άσσηρο Θεσσαλονικης 2.500 τόννους αργού ζεόλιθου τον οποίο και επεξεργάζεται σε διάφορα μεγέθη κόκκων και σε λεπτότατη πούδρα διαστάσεων κάτω των 20 μικρών ( 0.020 χιλιοστόμετρα) δηλαδή όσο περίπου το μισό πάχος μιας τρίχας, κάτι που την καθιστά ιδανική για ψεκασμούς καλλιεργειών.

«Αυτή η πούδρα, ένα πολύ φίνο προϊόν, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά που έως σήμερα κυριαρχείτο αποκλειστικά από εισαγόμενο ζεόλιθο, κυρίως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία. Με την έναρξη της παραγωγής από την «Όλυμπος», η τιμή του προϊόντος από τα 300 ευρώ τον τόννο, μειώθηκε κοντά στα 200 ευρώ, σαν αποτέλεσμα βεβαίως του ανταγωνισμού. Τα ζεολιθικά κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι σημαντικά και από απόψεως ποσότητας αλλά στο βαθμό που έχουν ερευνηθεί και από απόψεως ποιότητας. Η εκμετάλλευσή τους οπωσδήποτε μελλοντικά θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά ζεολίθου φτάνει σε ετήσιο συνολικό τονάζ τις 10.000 τόνους περίπου Το σημαντικό όμως είναι ότι η αγορά του ζεόλιθου διευρύνεται επειδή το συγκεκριμένο ορυκτό έχει πάρα πολλές εφαρμογές, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την περιβαλλοντική βιομηχανία, τον καθαρισμό θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες, στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων, στη δέσμευση ραδιενέργειας αλλά και στην ιατρική. Ο ζεόλιθος που παράγει η «Όλυμπος», διατίθεται προς το παρόν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στη λιπασματοβιομηχανια και στη βιομηχανία παραγωγής γεωργικών σκευασμάτων.

Η «Όλυμπος», όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, είναι μία βιομηχανία ορυκτών που αγαπάει την έρευνα και η έμφαση όλη έχει στραφεί στο R& D βιομηχανικών ορυκτών. Ένα από αυτά είναι ο ζεόλιθος, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο διατομίτη, ένα πορώδες ορυκτό, πολύτιμο για τις πολυχρηστικές απορροφητικές και θερμοηχομονωτικές ιδιότητές του.

Το εργοστασιακό συγκρότημα της «Όλυμπος» βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο 43 στρεμμάτων στο 26ο χλμ. της ε.ο. Θεσσαλονίκης-Σερρών και περιλαμβάνει μονάδες θραύσης, έκπλυσης, διαλογής, μαγνητικού διαχωρισμού ανεπιθύμητων προσμίξεων, λειοτρίβησης, κόκκο μετρικής ταξινόμησης, αεροδιαχωρισμού και τελικής συσκευασίας των παραγόμενων υλικών σε χαρτόσακους η μεγασάκους.

Η «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» είναι η μοναδική καθετοποιημένη παραγωγός στην Ελλάδα χαλαζία σε κόκκους, χαλαζιακής άμμου για φίλτρα πισινών, χαλαζίτη σε κόκκους και χαλαζία σε σκόνη -75μ για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις. Η Εταιρεία επίσης παράγει ποζολάνη κατάλληλη για ειδικά κονιάματα ενώ πλέον παράγει και ζεόλιθο. Eπίσης, επεξεργάζεται και διαθέτει στην αγορά ελαφρόπετρα που εξορύσσεται στο Γυαλί της Νισύρου.

Πηγή: voria.gr