Επέτειος 100 χρόνων για το μνημείο πεσόντων Γάλλων στο Πύθιο. Θα την αξιοποιήσει ο δήμος Διδυμοτείχου;

Επέτειος 100 χρόνων για το μνημείο πεσόντων Γάλλων στο Πύθιο. Θα την αξιοποιήσει ο δήμος Διδυμοτείχου;

Εκατό χρόνια (1918-2018) συμπληρώνονται φέτος, από την ανέγερση του μνημείου που υπάρχει πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πυθίου Διδυμοτείχου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Γάλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου στην Ανατολική Θράκη .

Μάλιστα η Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, κάνει ειδική αναφορά στο επίσημο σάιτ της για την ύπαρξη του συγκεκριμένου μνημείου, συνδέοντας το μάλιστα και με τον γαλλικού τύπου Σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, με τίτλο: “Μνημείο και σιδηροδρομικός σταθμός Πυθίου”. Όπως αναφέρει, το Μνημείο είναι αφιερωμένο στο 45ο Τάγμα Πεζικού και βρίσκεται πίσω από το πρώην γαλλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πυθίου απ΄όπου περνούσε το Orient Express.

Την ύπαρξη του μας υπενθύμισε και ο δήμος Διδυμοτείχου με επίσημο δελτίο Τύπου πριν από μήνες, αλλά το θέμα είναι αν ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης και οι συνεργάτες του, έχουν ήδη σκεφθεί και προγραματίσει κάποια ή περισσότερες εκδηλώσεις για την συγκεκριμένη επέτειο των 100 χρόνων. Γιατί τους παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουν την  επέτειο αυτή για την ανάδειξη της περιοχής μας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών προβολής του θέματος.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η “πόλη των κάστρων” έχει αρκετά, πολύ σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και γι’ αυτά δεν γίνεται το παραμικρό. Με τα 100 χρόνια του μνημείου των Γάλλων πεσόντων θα ασχοληθεί; Κι όμως. Η διοργάνωση, σε συνεργασία με την Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας ή την Ελληνική του Παρισιού, με το Γαλλικό ινστιτούτο ή συλλόγους που έχουν σχέση με την Γαλλία, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό διήμερο ή και μεγαλύτερες σε διάρκεια εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν πριν από μήνες αναδείξαμε το συγκεκριμένο θέμα, μας έθεσαν το οικονομικό ζήτημα και πως χρειάζονται χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτά όμως μπορούν να ζητηθούν απ’ ευθείας απ’ την Γαλλική πρεσβεία, που είναι σίγουρο πως δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει. Τα κέρδη για το Διδυμότειχο, το Πύθιο και την περιοχή, θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Με την παρουσία εδώ Γάλλων επισήμων, των καναλιών (με επικεφαλής το γνωστό TV5) και των άλλων ΜΜΕ της χώρας, που παράλληλα με το μνημείο και την κάλυψη των εκδηλώσεων, θα αναδείξουν σε εκατομμύρια τηλεθεατές τις ομορφιές της περιοχής μας.

Σκέφτεστε μετά την άνοιξη, όταν θα βελτιωθεί ο καιρός, ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στο θέμα αυτό, κάτω από το φωτισμένο Κάστρο του Πυθίου, τον γαλλικό σιδηροδρομικό σταθμό, την ελληνοτουρκική γέφυρα και φυσικά ξενάγηση μετά των Γάλλων επισήμων και όσων άλλων έρθουν, στο κάστρο του Διδυμοτείχου, την Πλωτινόπολη, το Βυζαντινό μουσείο, το τέμενος Βαγιαζήτ(έστω και έτσι όπως το κατάντησαν); Ξέρετε πόσα εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για διαφημιστικά σποτάκια αν θέλει κάποιος να προβάλλει όλα αυτά στη Γαλλία, όταν θα γίνουν  εντελώς τζάμπα;

Και κάτι τελευταίο. Τον τελευταίο καιρό στο γειτονικό Σουφλί έγινε ήδη μια εκδήλωση με γαλλικό… χρώμα, η γιορτή κρέπας και αναμένεται να υπάρξει άλλη μια με το «γαλλόφωνο αυτοκίνητο» που ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα αυτά με την στήριξη γαλλικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν ο δήμος Διδυμοτείχου που έχει στα χέρια του κια τόσο σημαντική επέτειο, να μην την αξιοποιήσει για την προβολή του σε διεθνές επίπεδο.