Δήμος Αλεξανδρούπολης: Φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο, φταίει ο Μιχαηλίδης. Εμείς κάναμε σωστά τον διαγωνισμό

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο, φταίει ο Μιχαηλίδης. Εμείς κάναμε σωστά τον διαγωνισμό

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης απάντησε στην χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α και του επικεφαλής της Παύλου Μιχαηλίδη, που αναφέρθηκε στην απόρριψη εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED, προβάλλοντας το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται “φωτογραφικός”.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή παραδέχεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνεται η άποψη ότι οι όροι που υπάρχουν περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά καταλογίζει ευθύνες σο τκλιμάκιο γιατί όπως επισημαίνει, ο δήμος Αλεξανδρούπολης προκήρυξε τον διαγωνισμό με την  κατευθυντήρια οδηγία 13 της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ) και το υπόδειγμα διακήρυξης για συμβάσεις προμηθειών. Άρα δεν έχει καμιά ευθύνη. Παράλληλα, γίνεται σφοδρή επίθεση τον δημοτικό σύμβουλο Παύλο Μιχαηλίδη, που είχε αναδείξει το θέμα σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο προεξοφλώντας ότι θα απορριφθεί ο διαγωνισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε χλευάστηκε απ’ τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά οι εξελίξεις τον δικαίωσαν.

Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:

“Σε ό,τι αφορά τη διακήρυξη διαγωνισμού “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED”, κατατέθη από τον Δήμο μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο η διακήρυξη με ολόκληρο τον φάκελο για την προμήθεια φωτιστικών.

Το ελεγκτικό απεφάνθη ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης προσδιορίζοντας ότι, ή πρέπει να αποφανθεί το τμήμα περί της νομιμότητας της άνω κρίσης του κλιμακίου ή πρέπει να διορθωθούν 3 σημεία της διακήρυξης για τα οποία το κλιμάκιο έχει την άποψη ότι περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η άποψη του κλιμακίου είναι κόντρα στην κατευθυντήρια οδηγία 13 της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ) και στο υπόδειγμα διακήρυξης για συμβάσεις προμηθειών, δεδομένου ότι και οι τρεις αιτιάσεις  του κλιμακίου δεν τις λαμβάνουν υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα να συγκρούεται η άνω Ανεξάρτητη Αρχή με την άνω άποψη του κλιμακίου την οποία την επόμενη βδομάδα ο δήμος μας θα προσβάλλει ενώπιον του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όταν εντός των επομένων περίπου 30 ημερών θα εκδοθεί η απόφαση, από την οποία περιμένουμε δικαίωση, καθόσον η προσβαλλόμενη δεν είναι νόμιμη, παρερμηνεύοντας τα προεκτεθέντα (όπως άλλωστε συνέβη στο παρελθόν π.χ. με το σύστημα χρονομέτρησης του κολυμβητηρίου, δικαιώνοντας μας το τμήμα), τότε ο συνήθης ύποπτος δημοτικός σύμβουλος κ. Παύλος Μιχαηλίδης θα καταλάβει ίσως ότι α) δε συμβαδίζουμε κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου που πρέπει και αυτός να υπηρετεί, β) δε μιλάμε πριν την λήξη της υπόθεσης και γ) σκύβουμε το κεφάλι και μελετάμε πριν συκοφαντήσουμε και λασπολογήσουμε περί οικονομικού σκανδάλου.

Η πολιτική ανοησία συνεχίζεται στο συγκεκριμένο άτομο που δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον τόπο, πέραν του γεγονότος ότι δεν αντελήφθη ότι οι εναντιωθέντες μεγαλοεργολάβοι στην όλη διαδικασία πήγαν σπίτι τους , διότι άλλο είναι το σκεπτικό της απόφασης που δεν αγγίζει το θέμα του τεχνικού έργου με αυτό της προμήθειας, θεωρώντας το λελυμένο. Ο συγκεκριμένος όμως δημοτικός σύμβουλος θα λογοδοτήσει για λασπολογία,  κατασυκοφάντηση των προσώπων μας και κιτρινισμό εκεί πλέον που καλά γνωρίζει χωρίς να συμμορφώνεται. Είναι δε άξιο απορίας πως κάποιος που έχει λάβει εντολή από έστω και μικρό κομμάτι δημοτών για να προωθεί και να προασπίζεται το συμφέρον του Δήμου πανηγυρίζει για τις καθυστερήσεις στην πορεία κάποιων έργων. Άραγε όταν για πολλοστή φορά αποδειχθεί ότι είναι σε λάθος μεριά  θα λυπηθεί για  το έργο που τελικά  γίνει; Γιατί η μόνη ζημία από όλη αυτήν την υπόθεση ακόμα και αν η απόφαση δεν ανατραπεί, θα είναι η επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας.