Ο παραδοσιακός “Μπέης” διοργανώθηκε χθες στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου (φωτορεπορτάζ)

Ο παραδοσιακός “Μπέης” διοργανώθηκε χθες στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου (φωτορεπορτάζ)

Ο παραδοσιακός “Μπέης”, σύμφωνα με τα ήθηκε, έθιμα και παραδόσεις που κρατάνε αιώνες, διοργανώθηκε χθες στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, ένα από τα λίγα χωριά του συγκεκριμένου δήμου που έχει καταφέρει να διατηρεί αρκετούς κατοίκους, ανάμεσα τους και πολλά νέα παιδιά.

Οι βόλτες στους δρόμους του Ασπρονερίου απ’ τον “Μπέη” και την συνοδεία του, με τους… τζαντιρμάδες να τον φυλάνε από όσους ήθελαν να του επιτεθούν και όσοι συλλαμβάνονται να τιμωρούνται με… φάλαγγα. Στη συνέχεια  οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, όπου υπό τους ήχους της γκάιντας και του νταουλιού, έγινε η αναπαράσταση του οργώματος και της σποράς, με τον Μπέη να πετά στον αέρα σπόρους σιταριού, καλαμποκιού, βαμβακιού.

Δύο από τα μέλη της συνοδείας του πήραν τη θέση των βοδιών στο ζυγό του ξύλινου άροτρου. Φυσικά ο Μπέης εκφώνισε και τις καθιερωμένες ευχές για καλή σοδειά, με φράσεις λίγο… ακατάλληλες, που όμως δικαιολογούνται από το πνεύμα των ημερών της Αποκριάς.

Το έθιμο ολοκληρώθηκε με χορό όλων των παριστάμενων, άφθονο φαγητό και κρασί και κυρίως διάθεση που αρμόζει σ’ ένα αποκριάτικο γλέντι.

[post_gallery]