H αμερικανική TESLA ήρθε στην Ελλάδα. Θα έρθει και στον Έβρο;

H αμερικανική TESLA ήρθε στην Ελλάδα. Θα έρθει και στον Έβρο;

Σε μια επιχειρηματική κίνηση η οποία αναμένεται να έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία προχώρησε ο αμερικανικός γίγαντας αυτοκινήτων, έρευνας και τεχνολογίας TESLA. Η αμερικανική πολυεθνική μέσω θυγατρικής της στην Ολλανδία προχώρησε στην σύσταση ελληνικής εταιρίας τηςTesla Greece. Λέτε να έρθει και στην περιοχή μας, όπου παλαιότερα είχε ακουστεί ότι σκέφτεται να δημιουργήσει εργοστάσιο συναρμολόγησης των αυτοκινήτων της;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr η νέα εταιρία μόλις χθες εμφανίστηκε στο ΓΕΜΗ και πήρε ΑΦΜ.   Για την ακρίβεια η Tesla Greece ιδρύθηκε από την Tesla Motors Netherlands B.V. (μέτοχος κατά 100% είναι η Tesla Motors, Inc.). Η Tesla Motors Netherlands B.V. ιδρύθηκε το 2013 στην Ολλανδία και παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Η εταιρία αναμένεται σε λίγους μήνες να προχωρήσει στην πρόσληψη καταρχήν 50 εξειδικευμένων στελεχών στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας (R&D). Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί HUB το οποίο θα εγκατασταθεί στον Δημόκριτο στην ΑΘΗΝΑ. Σε δεύτερη φάση η εταιρεία θα ασχοληθεί με την ενέργεια.

Οι άνθρωποι της Tesla πριν αποφασίσουν να ιδρύσουν εταιρία στην Ελλάδα έβαλαν στο μικροσκόπιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Έλληνες σύμβουλοι της εταιρίας κινήθηκαν με ταχύτητα και έπεισαν την πολυεθνική να επιλέξει την Ελλάδα για την δημιουργία του HUB. Γνώστης της υπόθεσης ήταν από την αρχή και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας  Κώστας Φωτάκης.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να λάβει μεγάλη δημοσιότητα καθώς η TESLA στην Ευρώπη διαθέτει 3 HUB. Τα δυο βρίσκονται στην Ολλανδία και ένα στην Γερμανία.  Πέραν των φιλόδοξων σχεδίων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα Tesla ο 46χρονος επικεφαλής της εταιρίας Elon Musk έχει ιδρύσει αρκετές εταιρείες που επικεντρώνονται στην καινοτομία, όπως η κατασκευάστρια διαστημικών πυραύλων Space X και η The Boring Company για την κατασκευή τούνελ και δρόμων. Επίσης η εταιρεία ασχολείται με την αποθήκευση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά.

Η Tesla Greece Μ.IKE στο Ελληνικό ΓΕΜΗ
Elon Musk
Elon Musk. Επικεφαλής Tesla

Ποιος είναι ο Elon Musk

Αφεντικό της TESLA είναι ο Elon Musk. Μάλιστα προ ολίγων εβδομάδων η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία  εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Musk.

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι «Space Oddity», σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον ‘Αρη.

Ο SpaceX, ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, που εκτόξευσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ με σκοπό να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, «ξεπέρασε» τον στόχο του και πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, προς την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών.

Θα πάρει 50 δισ. δολάρια 

Πριν από ένα μήνα ο δαιμόνιος επιχειρηματίας αποφάσισε ότι δεν θα λάβει ούτε μισθό ούτε μπόνους σε μετρητά από την εταιρία του. Η αποζημίωσή του θα συνδεθεί με τους στόχους και την πορεία της μετοχής της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας σε βάθος δεκαετίας. Και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Για να εισπράξει την αποζημίωσή του ο κ. Μασκ, η κεφαλαιοποίηση της Tesla θα πρέπει να αυξηθεί στα 650 δισ. δολάρια από τα 60 δισ. δολάρια που βρίσκεται σήμερα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Η αποζημίωσή του θα καταβληθεί υπό τη μορφή δικαιωμάτων αγοράς μετοχών σε 12 πακέτα που θα εισπραχθούν εντός δέκα χρόνων, κι αυτό θα γίνει αν επιτευχθούν διάφοροι στόχοι, όπως η αύξηση των εσόδων και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Εντός δεκαετίας, επιπροσθέτως, οι πωλήσεις της Tesla θα πρέπει να φθάσουν τα 175 δισ. δολάρια, αντί για 7 δισ. δολάρια το 2016.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Tesla το 2016 ήταν υψηλότερα κατά 73% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, γεγονός που αντανακλά την αλματώδη πρόοδό της.

Το νέο σχέδιο για την αποζημίωση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία αποφασίστηκε προκειμένου να καθησυχαστούν οι επενδυτές μετά τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της μαζικής παραγωγής του νέου ηλεκτροκίνητου Model 3 της Tesla.

Η κεφαλαιοποίηση της Tesla πρέπει να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια, για να εισπράξει ο κ. Μασκ το πρώτο πακέτο των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών.

Κάθε πακέτο αποτελείται από 1,69 εκατ. μετοχές. Αν, τελικά, υλοποιηθούν οι στόχοι της, η Tesla θα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς σε όλο τον κόσμο, ανταγωνιζόμενη ευθέως την Apple και την Google.

Ο κ. Μασκ κατέχει μερίδιο 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Tesla. Αναλυτές της αγοράς ανησυχούν μήπως οι καθυστερήσεις όσον αφορά την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων της Tesla, τα οποία είναι δαπανηρά διότι είναι φιλόδοξα, οδηγήσουν στην εξάντληση των πόρων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Model 3 είναι το μεγάλο στοίχημα του κ. Μασκ, για να καθιερωθούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην αγορά.

Η βασική έκδοση του μοντέλου προσφέρεται σε τιμή λίγο χαμηλότερη από τις 30.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό της ευρείας απήχησης των σχεδίων για την κυκλοφορία του Model 3 είναι ότι πάνω από 500.000 άτομα έχουν δώσει προκαταβολή από 1.000 έως 2.000 ευρώ για να το αγοράσουν.

Εντούτοις, η μαζική παραγωγή του Model 3 δεν εξελίσσεται βάσει των σχεδίων του κ. Μασκ. Στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017 είχε ολοκληρωθεί η παραγωγή 2.425 αυτοκινήτων. Δηλαδή, κάθε βδομάδα έβγαιναν από το εργοστάσιο περίπου 202 αυτοκίνητα, αντί 5.000 που είχαν δρομολογηθεί προ έξι μηνών.

Πάντως, οι καθυστερήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στη διάρκεια του 2017, η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε κατά 46% και έχει αυξηθεί 13% από τις αρχές του έτους.

Tesla. Το μοντέλο S

Ποια είναι η Tesla

Η Τέσλα Μότορς (Tesla Motors) είναι αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Tesla Motors είναι εισηγμένη εταιρεία, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον χρηματιστήριο NASDAQ με το σύμβολο TSLA. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, η TESLA είχε κέρδη, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο και ακολούθησε το Model X . Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας είναι το Model 3. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ήλον Μασκ έχει πει ότι οραματίζεται την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία, που στοχεύει να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Η τιμή του Tesla Model 3, οι πωλήσεις του οποίου άρχισαν στο τέλος του 2017, ξεκινάει από τα $ 35.000 χωρίς οποιαδήποτε κυβερνητικό κίνητρο.

TeslaTeslatesla

Tesla. Το μοντέλο S

Πηγή: mononews.gr