Σύλληψη Ελλήνων: Ερωτηματικά και φόβοι μήπως οι Τούρκοι ζητήσουν ανταλλαγή με τους 8 στρατιωτικούς

Σύλληψη Ελλήνων: Ερωτηματικά και φόβοι μήπως οι Τούρκοι ζητήσουν ανταλλαγή με τους 8 στρατιωτικούς

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν αναλάβει πλέον τον χειρισμό του σοβαρού θέματος που δημιουργήθηκε, με την σύλληψη χθες δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στην περιοχή των Καστανεών, επειδή όπως υποστηρίζουν βρέθηκαν να έχουν περάσει σε τουρικό έδαφος.

Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για όσα συνέβησαν, λόγω και της ενημέρωσης με το… σταγονόμετρο και της αποσιώπησης από την ελληνική πλευρά από χθες το μεσημέρι του συμβάντος, αλλά και φόβοι ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να θέσει θέμα ανταλλαγής των δύο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στην Αλεξανδρούπολη, έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο μετά το πραξικόπημα και η χώρα μας δεν τους εκδίδει.

Οι τοπικές αρχές του Έβρου, τόσο η αστυνομία όσο και η ΧVI Μεραρχία Πεζικού αλλά και η Αντιπεριφέρεια Έβρου δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για τις εξελίξεις και οι αρμόδιοι τους αναφέρουν ότι ο χειρισμός του θέματος γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από την Αθήνα και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Από Ορεστιάδα ο ΕΠΟΠ και Καστοριά ο αξιωματικός

Οι πληροφορίες που σιγά-σιγά συγεντρώνονται, αναφέρουν ότι ο ΕΠΟΠ κατάγεται από την Ορεστιάδα και ο αξιωματικός από την Καστοριά. Υπηρετούν σε μονάδα που στέλνει περιπολείες στην συγκεκριμένη περιοχή.  Οι οικογένειες τους είχαν ενημερωθεί από χθες, αλλά τους ζητήθηκε να μην διαρρεύσουν το παραμικρό από τους αρμόδιους της ελληνικής πλευράς, ίσως επειδή περίμεναν πως το θέμα θα διευθετηθεί γρήγορα.

Οι Τούρκοι είναι δεδομένο ότι σε μια εποχή που επιδιώκουν την ένταση, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το θέμα. Οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν πράγματι περάσει σε τουρκικό έδαφος στην δασώδη περιοχή που βρίσκεται στις Καστανιές και στην οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας ή αν οι Τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια, έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν τους δύο Έλληνες.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό. Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, δηλαδή χθες Πέμπτη, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας. Οι πληροφορίες από την Ορεστιάδα αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε το απόγευμα.

Οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, προφανώς επειδή εκεί είναι η έδρα της στρατιβτικής τους διοίκησης, αλλά και επειδή ήταν διατεθειμμένοι να μην ενεργήσουν όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

“Δεν υπήρξε συμπλοκή” λέει το υπουργείο ΄Αμυνας

Η ελληνίδα Πρόξενος στην Ανδριανούπολη χειρίζεται το θέμα

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» δήλωσε στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη κ.Θεοχαρίδου είναι δεδομένο ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς από χθες που μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη και έχει “ανοιχτή γραμμή” με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προγραμματιστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Μια πληροφορία θέλει την τουρκική πλευρά να επιδιώκει δίκη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ με βάση το πρωτόκολλο για παρόμοιες περιπτώσεις, αν τελικά οι Τούρκοι αποφασίσουν να τους παραδώσουν , αυτό θα γίνει στην γέφυρα των Κήπων και όχι στις Καστανιές.