Αποφεύγουν τις δηλώσεις οι γονείς των στρατιωτικών, για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους (video)

Αποφεύγουν τις δηλώσεις οι γονείς των στρατιωτικών, για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους (video)

Από την Παρασκευή που έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν οι δυο Έλληνες στατιωτικοί στις Καστανιές και οι Τούρκοι τους κρατούν αιχμαλώτους στις φυλακές της Αδριανούπολης, όλοι αναζητούσαν τους γονείς τους σε Ορεστιάδα και Καστοριά απ’ όπου κατάγονται.

Τόσο όμως η οικογένεια του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη όσο και αυτή του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, αποφεύγουν να πουν το παραμικρό. Ακόμα και όταν οι δημοσιογράφοι που είναι φυσικό να τους… πολιορκούν, τους διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να μεταδώσουν τα λόγια τους.

Το ίδιο έκαναν φυσικά και χθες που βρέθηκαν στην Αδριανούπολη και συνάντησαν τα παιδιά τους, τα οποία είδαν από κοντά μετά από πέντε μέρες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της τουρκικής πόλης. Αν και δέχθηκαν έντονες πιέσεις όπως φαίνεται και στο βίντεο, δεν θέλησαν να μιλήσουν στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Αδριανούπολη.

Για την στάση τους αυτή, που είναι ασφαλώς απόλυτα δικαιολογημένη, υπάρχουν δυο βασικές εξηγήσεις και λόγοι. Το βασικό είναι ότι φοβούνται πως μπορεί να πουν κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση των Τούρκων και θα κινδυνεύσουν περισσότερο τα παιδιά τους, δυσχεραίνοντας την θέση τους. Γνωρίζουν άλλωστε ότι η τουρκική πλευρά παρακολουθεί τα πάντα όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τους ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω των στρατιωτικών που τους ενημερώμουν για τις εξελίξεις, τους ανθρώπιυς δηλαδή της Ταξιαρχίας Ρίμινι και της XVI Μεραρχίας που εδρεύει στο Διδυμότειχο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην λένε το παραμικρό. Πραγματικές “σφίγγες” δηλαδή μέχρι να επιστρέψουν οι δυο στρατιωτικοί.

Υπάρχουν άλλωστε πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο σύλληψης, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από τον ανθυπολοχαγό και τον λοχία, αλλά και τους χειρισμούς του ΓΕΣ και του υπουργείου, στην υπόθεση αυτή που συγκλονίζει όχι μόνο τον Έβρο αλλά και όλη την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ακόμα και στενοί συγγενείς που ρωτούν τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όταν τους επισκέπτονται για συμπαράσταση στην Ορεστιάδα, δεν παίρνουν την παραμικρή απάντηση για θέματα που θεωρούνται… λεπτά και αν ακουστεί οτιδήποτε που δεν πρέπει, μπορεί να επιβαρύνει την θέση των δύο στρατιωτικών.