Sotiria Theocharidi, Greece's Consul in Edirne, left, arrives at the courthouse in Edirne, Turkey, Monday, March 5, 2018. Lawyers have formally appealed for the release of two arrested Greek soldiers from custody. The two were arrested last week for allegedly entering a Turkish military zone and on suspicion of attempted espionage. Greece said the two soldiers - a lieutenant and a sergeant - accidentally strayed into Turkey during a patrol of the Greek-Turkish border due to bad weather.(AP Photo/Ergin Yildiz)

Οι δυο γυναίκες που βρίσκονται στο πλευρό των στρατιωτικών μας στην Αδριανούπολη

Δυο γυναίκες, μια και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι μετά την σύλληψη τους απ’ τους Τούρκους, στις φυλακές της Αδριανούπολης. Κυρίως η Πρόξενος της Ελλάδας στην τουρκική πόλη Σωτηρία Θεοχαρίδη και η ελληνίδα διερμηνέας Χανάν Χουσείν Τουρκτογκάν, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, αλλά τώρα εργάζεται στην Αδριανούπολη.

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη κ.Θεοχαρίδη, κλήθηκε να χειριστεί αυτή την εξαιρετικά δύσκολη όπως εξελίχθηκε υπόθεση. Θεωρείται και είναι από τους καλύτερους διπλωμάτες μας και βρίσκεται στην Αδριανούπολη από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2017. Γνωρίζει τα βαλκανικά θέματα, αφού εργάστηκε στις πρεσβείες μας στη Ρουμανία και την Βουλγαρία, ενώ στην κεντρική υπηρεσία υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις. Διαθέτει λοιπόν, αν και είναι νεαρή σε ηλικία, σημαντική εμπειρία στον χειρισμό θεμάτων κρίσης.

Από την πρώτη στιγμή που ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης βρέθηκαν στην Αδριανούπολη μετά την αιχμαλωσία τους από τους Τούρκους, ήταν κοντά τους ενεργώντας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τους διπλωματικούς κανόνες. Είχε και φυσικά έχει συνεχή “ανοιχτή γραμμή” με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημερώνει για την κατάσταση και λαμβάνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, για τον χεειρισμό του εξαιρετικά λεπτού και δύσκολου όπως εξελίσσεται ζητήματος της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών.

Φυσικά είναι και αυτή που μίλησε μαζί τους και γνωρίζει κάποια απ’ τα γεγονότα που συνέβησαν και τις ανέφεραν, η παρουσία της ως εκπροσώπου του ελληνικού κράτους ασφαλώς και τους δίνει δύναμη και κουράγιο, ενώ συντόνισε και το θέμα του ορισμού των δύο δικηγόρων για την υπεράσπιση στο δικαστήριο. Προφανώς και δεν μπορεί να πει τίποτα απ’ όλα αυτά στους δημοσιογράφους, αν και δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων. Η κ.Θεοχαρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1972 και είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Στο διάστημα που βρίσκεται στην Αδριανούπολη, φρόντισε να προωθεί την συνεργασία και την ανταλλαγή επισκέψεων και εκδηλώσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και κυρίως στις περιοχές της Αδριανούπολης και του Έβρου ή της Θράκης.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
7 Σεπτεμβρίου 2017: Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, Τουρκία
–  2016-2017: Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Γ1 Δ/νση Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων (Φάκελος
Διεύρυνση ΕΕ)
–  2013-2015: Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Διπλωματική Ακαδημία (Διευθύντρια Σπουδών)
–  2011-2013: Σύμβουλος Πρεσβείας Β΄, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αναπληρώτρια
Διευθύντρια)
–  2009-2011: Γραμματέας Πρεσβείας Α΄, Πρεσβεία Βουκουρεστίου, Ρουμανία (Διευθύνουσα
Προξενικού Γραφείου)
–  2007-2009: Γραμματέας Πρεσβείας Α΄, Α7 Δ/νση Βορείου Αμερικής
–  2006-2007: Γραμματέας Πρεσβείας Β΄, Δ3 Δ/νση ΟΑΣΕ & ΣτΕ
–  2003-2006: Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄, Πρεσβεία Σόφιας, Βουλγαρία
–  2002: Ακόλουθος Πρεσβείας, Δ3 Δ/νση ΟΑΣΕ & ΣτΕ
–  2001: Εισαγωγή στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών

Η ελληνίδσα διερμηνέας από την Κομοτηνή

Η Χανάν Χουσείν Τουρκτογκάν, είναι ελληνίδα μουσουλμάνα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, αλλά έχει παντρευτεί Τούρκο και ζει πλέον στην Αδριανούπολη. Είναι η διερμηνέας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στις Καστιανές από τους Τούρκους και βρλίσκεται δίπλα τους σε κάθε επαφή και εξέταση από τις τουρκικές αρχές. Την παρουσία της ανέδειξε μάλιστα το Evros-news.gr από την πρώτη στιγμή και το ρεπορτάζ μας αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία και στη συνέχεια την “πολιόρκησαν” για δηλώσεις.

Η ίδια δεν αρνήθηκε να μιλήσει, αλλά χωρίς φυσικά να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που δεν έπρεπε.  Είναι γνωστή σε πολλούς Εβρίτες και Θρακιώτες γενικότερα, αφού εργάζεται ως διερμηνέας κατά τις επισκέψεις και επαφές είτε θεσμικών φορέων του νομού και της περιοχής μας στην Αδριανούπολη (δημάρχων, επιμελητηρίων, συλλόγων), είτε Τούρκων από την συγκεκρικμένη πόλη ή άλλες περιοχές της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ελληνίδα διερμηνέας (απ’ την Κομοτηνή) των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη