Όταν ο ποταμός Έβρος ενώνει Έλληνες και Τούρκους

Όταν ο ποταμός Έβρος ενώνει Έλληνες και Τούρκους

Ο νομός Έβρου, η Ορστιάδα και ο ποταμός Έβρος κυριαρχουν αυτό τον καιρό λόγω της σύλληψης των δλυο Ελλήνων στρατιωτικών και πολλά ΜΜΕ κάνουν ρεπορτάζ με απεσταλμένους στην περιοχή.

Το Euronews με ρεπορτάζ-Αποστολή στην Ορεστιάδα του Γιάννη Καράγιωργα και κάμερα-μοντάζ: Γιάννη Δόλα επισημαίνει ότι οι Ορεστιαδίτες και οι Ακρίτες ευρύτερα στηρίζουν την ειρηνική και φιλική συνύπαρξη με τους Τούρκους

Ποταμός Έβρος ή Μερίτς όπως τον λένε οι Τούρκοι. Είναι το ποτάμι που ενώνει τους Έλληνες Ακρίτεςμε τους Τούρκους της άλλης πλευράς, όπως λένε οι ίδιοι οι Ορεστιαδίτες

Καθημερινά, Τούρκοι και Έλληνες περνούν τα σύνορα απολαμβάνοντας φαγητό και ψώνια είτε στην Ορεστιάδα είτε στην Αδριανούπολη.

Μπορεί προσωρινά να υπάρχει μποϊκοτάζ από την ελληνική πλευρά όμως οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου τονίζουν πως η φιλία Ελλήνων και Τούρκων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης

«Οι λαοί θέλουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά, αυτό το έχουμε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να μην αλλάξει τιπότα σε αυτό, Βροντοφωνάζουμε ότι λέμε Ναι στην ειρηνική συνύπαρξή μας με το λαό της γείτονας χώρας» τόνισε ο Δήμαρχος ΟρεστιάδαςΒασίλης Μαυρίδης, στην κάμερα του euronews.

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και ο Δήμαρχος ΔιδυμοτείχουΠαρασκευάς Πατσουρίδης ο οποίος αφού τόνισε ότι «ο ποταμός Έβρος ενώνει και δεν διχάζει τους λαούς» συμπλήρωσε: «Δεκαετίες ολόκληρες ζούμε ειρηνικά και φιλικά. Και θεωρώ ότι λαοί που ζουν ειρηνικά, αυτοί μόνο μπορούν να προοδεύσουν και να βοηθήσουν τους κατοίκους και τον τόπο τους».

Σε εμπορικό επίπεδο η Ορεστιάδα είναι το σημείο συνάντησης για τους Τουρκούς πολίτες. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ορεστιάδας αποκαλύπτει πως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός Ελλήνων που πηγαίνουν στην Τουρκία σε σύγκριση με τους Τούρκους που μπαίνουν στην Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος εμπ. συλλόγου Ορεστιάδας, Θ. Σιγρέκης

Εξηγεί στο euronews τι προσελκύει τους Τούρκους πολίτες στην Ορεστιάδα και στη Θράκη ευρύτερα: «Οι Τούρκοι μας επισκέπτονται και το βασικό τους είναι σε θέμα σίτισης. Έρχονται στην Ορεστιάδα γι αυτά τα μαγαζιά και κατευθύνονται μέχρι και την Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι ευρύτερη αγορά και σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: euronews.gr