Παπανικολόπουλος: Παραλιακή Αλεξανδρούπολης- Άλλη μια κωμικοτραγική κατάσταση

Παπανικολόπουλος: Παραλιακή Αλεξανδρούπολης- Άλλη μια κωμικοτραγική κατάσταση

Σ’ ένα «σήριαλ», εικοσιπέντε (25) ετών, με κύριο τίτλο «παραλιακή ζώνη Αλεξανδρούπολης» και διάφορους κατά καιρούς υπότιτλους, όπως «Λαϊκή Αγορά»,  «Χώρος στάθμευσης», «Λούνα παρκ», «Εκθεσιακός χώρος» κ.α. πρόσφατα με αφορμή διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την απομάκρυνση των καθιστικών από το πεζοδρόμιο της παραλιακής στο ύψος των δικαστηρίων, προστέθηκε ένας ακόμη, «Τα παγκάκια της παραλιακής».  

 Για το περιστατικό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε, πως «η ζώνη αυτή στο παραλιακό μας μέτωπο όπως και η παρακείμενη ψαροταβέρνα, ανήκουν κατά κυριότητα στην δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα, δηλαδή στον Οργανισμό Λιμένα της Αλεξανδρούπολης και το ΤΑΙΠΕΔ !!! Παρόλα αυτά, άμεσα ανταποκρινόμενος, έδωσε εντολή στα συνεργεία του δήμου και τοποθέτησαν νέα καθιστικά». Από την άλλη πλευρά ακούστηκε και η υποβολή μήνυσης για κλοπή δημόσιας περιουσίας.

Στο θέμα της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης, έχω τοποθετηθεί πολλές φορές – από το 1993 μέχρι και σήμερα – με κύριο στόχο τον αποχαρακτηρισμό από Ζώνη Λιμένα, του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι κάθε Φορέας (ΟΛΑ και ΔΗΜΟΣ) θα αναλάβει τα του οίκου του και τις ευθύνες του. Μάλλον, η υπάρχουσα κατάσταση  «βολεύει» και τις δυο πλευρές για να μη κάνει καμία τίποτα περιμένοντας τα ξένα funds.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά όταν εδώ και ένα χρόνο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Εγκύκλιο 3113.6/28669/20-4-2017, τους καλεί στον αποχαρακτηρισμό από ‘Ζώνη Λιμένα’ του συγκεκριμένου χώρου και δεν το πράττουν.

 Το Λιμενικό Σώμα, έχει αποστολή την αστυνόμευση [ όπως αυτή προσδιορίζεται από το Ν.Δ 444/1970 «Περί αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος και σχέσεων προς αρμοδιότητας των Σωμάτων Ασφαλείας» (ΦΕΚ 39 Α/ 16-2-1970) ] σε όλο το θαλάσσιο χώρο  (χωρικά ύδατα, λιμάνια κλπ), και στους  χερσαίους μόνο εκεί που έχει καθοριστεί Χερσαία Ζώνη Λιμένα.

   Άραγε, ποιος θα επιληφθεί αν τυχόν υποβληθεί μήνυση για κλοπή δημόσιας περιουσίας για τα παγκάκια της παραλιακής ;  Η Αστυνομία ή το Λιμενικό

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)