Με άδεια της Ε.Ε η Βουλγαρία θα διανέμει ρώσικο φυσικό αέριο. Και ο LNG Αλεξανδρούπολης;

Με άδεια της Ε.Ε η Βουλγαρία θα διανέμει ρώσικο φυσικό αέριο. Και ο LNG Αλεξανδρούπολης;

Αλλάζουν φαίνεται τα δεδομένα στο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης, αφού την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία μεττέχει μέσω της κρατικής της εταιρείας “Bulgarian Energy Holding (BEH)” στην κοινοπαξία με την GASTRADE του ομίλου Κοπελούζου, προωθεί με την άδεια, τις… ευλογίες και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κόμβο υποδοχής και διανομής ρώσικου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου που μένει στις ΗΠΑ στο hellasjournal.com, την περασμένη εβδομάδα η κρατική Βουλγαρική εταιρεία ενέργειας Bulgartransgaz υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1,2 εκατ. ευρώ με μια Βουλγαρο-Ελβετική κοινοπραξία για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας κατασκευής κόμβου υποδοχής και διανομής Ρωσικού φυσικού αερίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας!!!

Η ΕΕ πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη με 920.000 ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τα σχέδια της Βουλγαρίας να γίνει από χώρα διέλευσης φορτίων φυσικού αερίου σε χώρα κόμβος διανομής και πώλησης φυσικού αερίου σε τρίτα κράτη. Από το έδαφος της Βουλγαρίας το Ρωσικό φυσικό αέριο θα πωλείται σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Το έργο αυτό προτάθηκε από τη Βουλγαρία όταν το 2014 εγκαταλείφτηκε η πρόταση κατασκευής του αγωγού South Stream. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος κόμβος υποδοχής και διανομής φυσικού αερίου, θα είναι ανταγωνιστικός με τον LNG της Αλεξανδρούπολης που προωθούν οι Αμερικανοί στην περιοχή μας. Κι όλα αυτά φυσικά, την στιγμή που υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project.

Πηγή: hellasjournal.com