Τσίπρας: Οι δύο στρατιωτικοί και οι τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο της ΕΕ

Τσίπρας: Οι δύο στρατιωτικοί και οι τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου. Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ένωση, αλλά από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους. 

Επίσης, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας – αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Στη νομική διάσταση της κράτησης των δύο

Ελλήνων στρατιωτικών εστιάζει η Κυβέρνηση

Για 21η μέρα εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, εν αναμονή της δίκης τους που έχει ορισθεί για τις 30 Μαρτίου. Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας των Τουρκικών Εισαγγελικών Αρχών, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας γίνονται για να δείξουν στην Τουρκία ότι θα χάσει αν προσπαθήσει να μετατρέψει την υπόθεση σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών σε κατάσταση ομηρίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τους λέμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα. Η συνέχιση της κράτησής τους απειλεί να δηλητηριάσει τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος.

Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, για το ενδεχόμενο άμεσης πολεμικής εμπλοκής. Υπάρχουν καθημερινές δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι παραβιάσεις μέχρι και το σοβαρό επεισόδιο με το σκάφος στα Ίμια, αλλά και η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο κλπ., δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με επικοινωνία της ‘Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών της Καγκελαρίου».

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα με σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Ελλήνων στον Ερντογάν», η εφημερίδα «Handelsblatt». «Η Καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών. Η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών – μέχρι τώρα μάταια», τονίζει και παραθέτει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Κάνουμε τα πάντα προκειμένου και οι δύο να επιστρέψουν το συντομότερο. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το χειριστούμε με ψυχραιμία».

Το ζήτημα, συνεχίζει το άρθρο, δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας. «Επιβαρύνει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας. «Στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών έχει εν τω μεταξύ εμπλακεί η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ. Σε ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομαδες κατέβαλε προσπάθεια για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτών, επιβεβαίωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν είναι γνωστό», αναφέρει ο συντάκτης, ο οποίος, επικαλούμενος μαρτυρία απόστρατου επισημαίνει ότι ανάλογα περιστατικά λύνονται συνήθως συναδελφικά επιτόπου. «Καπνίζεις ένα τσιγάρο με τον Τούρκο στρατιώτη και μετά αποχαιρετά ο ένας τον άλλον», αναφέρει η μαρτυρία.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, ενώ έχει εμπλακεί και η ΕΕ.